Ηλίας Καματερός: Στην επιτροπή της Βουλής για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Ηλίας Καματερός: Στην επιτροπή της Βουλής για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων

Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Ηλίας Καματερός, αφού τόνισε την άμεση ανάγκη ψήφισής του, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων να ανακάμψουν, σε όφελος τελικά του συνόλου της κοινωνίας, απάντησε ουσιαστικά στις παρακάτω αιτιάσεις της αντιπολίτευσης:

• «Ο συμβιβασμός που προωθεί το νομοσχέδιο δεν είναι εξωδικαστικός, αφού προβλέπει επικύρωση δικαστηρίου και θα δημιουργήσει πρόβλημα στα δικαστήρια».

Απάντηση:
Ακριβώς για να αποφευχθούν οι εφέσεις, οι ανακοπές και άλλες προσφυγές που θα δημιουργούσαν χάος στα δικαστήρια, προβλέπεται δικαστική επικύρωση τελεσίδικη και προαιρετική. Θα προβλέπονται επίσης απλοποιημένες διαδικασίες στις περιπτώσεις ομόφωνης συμφωνίας.

• «Οι διαδικασίες που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι πολύπλοκες και γραφειοκρατικές».

Απάντηση:
Πολύπλοκη είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τώρα οι επιχειρήσεις που δεν ξέρουν τι να πληρώσουν και τι να αφήσουν πιεζόμενες από τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, πιστωτές κ.ά.. Το νομοσχέδιο βάζει όλους αυτούς στο ίδιο τραπέζι για εξεύρεση συνολικής λύσης θέτοντας όρους, προθεσμίες και προϋποθέσεις.

• «Με το νομοσχέδιο επιβραβεύονται οι κακοπληρωτές».

Απάντηση:
Με την αίτηση για ένταξη στον νόμο ανοίγουν τα πάντα γύρω απο την λειτουργία της επιχείρησης (πάντα τηρώντας το απόρρητο προς τρίτους). Έτσι θα είναι καθαρό ποιες επιχειρήσεις επλήγησαν πραγματικά από την κρίση και ποιες είναι αυτές που έβγαζαν τα κέρδη τους ή τα δάνεια στο εξωτερικό.

Την ομιλία του Ηλία Καματερού μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω link:

https://www.youtube.com/watch?v=eZIPT4HlIkc&feature=youtu.be

Share