Ηλίας Ζωγραφίδης, αντιπεριφερειάρχης: Ο προορισμός μας είναι να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία στην αλήθεια και να αλλάξουμε την κατεύθυνση της σκέψης της !

«Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ η απόλυτη προτεραιότητά μας. Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και η υποστήριξη των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας οι οποίοι δυστυχώς πληθαίνουν μέσα στην εποχή της οικονομικής κρίσης» δηλώνει στη Γνώμη ο νέος αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Ηλίας Ζωγραφίδης. Προσθέτει: «Στοχεύουμε σε ένα ανοικτό διάλογο με την κοινωνία, με τους ίδιους τους συνανθρώπους μας.Πολλές φορές – αν όχι πάντα – οι τοπικοί μας άρχοντες μετά το θρόνιασμά τους στις καρέκλες αποκόπτονταν από την κοινωνία και τα μυαλά τους σκούριαζαν από την καμαρίλα. Τελείωσε αυτό. Υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης την οποία καθημερινά ανατροφοδοτούμε με τη δουλειά, τη σεμνότητα, τη συνέπεια και την αξιοπιστία μας».
Ο νεαρός αλλά με εμπειρία νέος αντιπεριφερειάρχης μιλά για την συνεργασία με το Ε.Κ.Ρ όπως και με τα ΑΜΕΑ. «Η Περιφέρεια και εγώ προσωπικά θα είμαι κοντά του σε δίκαια και νόμιμα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου, τα οποία θα δυναμώσω και εγώ με τη φωνή μου. Επί πλέον, με τη βοήθεια του εργατικού κέντρου μπορούμε να στραφούμε στην κατεύθυνση της δημιουργίας συνθηκών απασχόλησης. Σε αυτή τη χώρα εκτός από τη φτώχεια και την ανεργία πρέπει κάποια στιγμή – ΑΜΕΣΩΣ καλύτερα – να ξεκινήσουμε να επιδοτούμε και την ΕΡΓΑΣΙΑ».
Αναφέρεται στα ΑΜΕΑ, δηλώνει ότι θα είναι διπλά τους και καταθέτει ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η Περιφέρεια για να βελτιώσει τη ζωή τους.
Εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της νέας περιφερειακής αρχής: «Είμαστε 50 μόλις ημέρες στη διοίκηση και έχουμε ήδη κινηθεί σε επίπεδα κεντρικής πολιτικής σκηνής. Βαδίζουμε γοργά και σταθερά. Με τον Γιώργο Χατζημάρκο Περιφερειάρχη για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε λίγο καιρό θα μιλάει με θαυμασμό όλη η Ελλάδα. Έχουμε ιστορική ευθύνη, κυρία Βενιανάκη.Δεν ήρθαμε για να πακτωθούμε στις καρέκλες. Δουλειά, είχαμε και πριν μπούμε στην αυτοδιοίκηση. Ο προορισμός στον οποίο είμαστε ταγμένοι είναι υπερβατικός και δεν είναι άλλος από το να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία στην αλήθεια, να αλλάξουμε την κατεύθυνση της σκέψης της και να έρθουμε σε ρήξη με το σάπιο παρελθόν».

1.    Βρίσκεστε ένα μήνα περίπου σε ένα καίριο πόστο, αυτό του αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας. Πως ήταν αλήθεια αυτό το διάστημα; Τι παραλάβατε;

Ήταν ημέρες εργασίας, όπως θα είναι και αυτές που θα ακολουθήσουν.
Υπήρξε μία ενημέρωση από τους υπαλλήλους σχετικά με το αντικείμενο των Υπηρεσιών, με τις εκκρεμείς υποθέσεις, με τις διαδικασίες διεκπεραίωσης των υποθέσεων, η οποία συνοδεύτηκε και συνοδεύεται από πολύ διάβασμα και μελέτη του αντικειμένου τους.Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και της Σύρου και της Ρόδου για τη συνεργασία που έχουμε μέχρι στιγμής.
Όπως αντιλαμβάνεστε, πρώτα πρέπει να καταλάβει κανείς που βρίσκεται και έπειτα να στοχοθετεί.
Η αποτύπωση του τι παραλάβαμε βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και για πολλά θέματα έχει τελειώσει, αλλά δεν θέλω να κάνω κριτική και στείρα αντιπαράθεση στην απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή. Προφανώς έκανε ό,τι μπορούσε. Τώρα, ως προς το θέμα του προσωπικού, υπάρχουν ελλείψεις και στη Ρόδο, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειάς μας, στα περισσότερα εκ των οποίων τα Γραφεία ή Τμήματα Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας είναι επανδρωμένα μόνο με επόπτες υγείας και όχι με κοινωνικούς λειτουργούς.Προβλήματα υπάρχουν, αλλά υπάρχει και θέληση για δουλειά, οπότε δεν μας φοβίζουν.



2.    Η Κοινωνική Μέριμνα στην εποχή της οικονομικής κρίσης έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα...Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας;

Κεντρικός άξονας της πολιτικής και της προσοχής του Γιώργου Χατζημάρκου, του Περιφερειάρχη μας είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.Αυτός είναι ο παρονομαστής κάθε δράσης, σκέψης και απόφασής μας.Ο Περιφερειάρχης το έχει εμφυσήσει σε όλους μας αυτό.Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ η απόλυτη προτεραιότητά μας.Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και η υποστήριξη των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας οι οποίοι δυστυχώς πληθαίνουν μέσα στην εποχή της οικονομικής κρίσης.


3.    Παρακολουθούμε πολλες περιπτώσεις ακραίας φτώχειας, απλήρωτους εργαζόμενους, μια κοινωνία που βιώνει τον Γολγοθά της.. Μπορείτε να παρέμβετε για να αντιμετωπιστούν κάποια απο τα προβλήματα αυτά;

Η νέα Περιφερειακή Αρχή δεν θα παίξει κρυφτούλι πίσω από τη λέξη “αρμοδιότητα”.Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει λόγο και παρουσία για όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες της.Πόσο μάλλον σε κοινωνικά θέματα, όπως είναι η φτώχεια.Ακόμη και να μην υπάρχει χώρος για παρέμβαση πρέπει να τον δημιουργήσουμε.Αλλιώς θα έχουμε αποτύχει.Στοχεύουμε σε ένα ανοικτό διάλογο με την κοινωνία, με τους ίδιους τους συνανθρώπους μας.Ξέρετε, πολλές φορές – αν όχι πάντα – οι τοπικοί μας άρχοντες μετά το θρόνιασμά τους στις καρέκλες αποκόπτονταν από την κοινωνία και τα μυαλά τους σκούριαζαν από την καμαρίλα. Τελείωσε αυτό. Υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης την οποία καθημερινά ανατροφοδοτούμε με τη δουλειά, τη σεμνότητα, τη συνέπεια και την αξιοπιστία μας.


4.Είχατε μια πρώτη συνάντηση με το Ε.Κ.Ρ. Περιγράψτε μας τη συνεργασία που θα θέλατε να έχετε με τον εν λόγω φορέα.

Είναι πολυεπίπεδη. Στις λίγες γραμμές που μπορώ να αναλώσω σας παραθέτω τα εξής :Κατ’ αρχάς κατά την επίσκεψή μου στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, διαβίβασα στον Πρόεδρό του ότι η Περιφέρεια και εγώ προσωπικά θα είμαι κοντά του σε δίκαια και νόμιμα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου, τα οποία θα δυναμώσω και εγώ με τη φωνή μου. Π.χ. θεωρώ αυτονόητο ότι όταν γίνονται μεγάλα έργα υποδομής στη Ρόδο να υπάρχουν όροι στην ανάληψη του έργου ότι πρωτίστως ντόπιοι συμπολίτες μας και νόμιμα διαμένοντες αλλοδαποί, άνεργοι επαγγελματίες και εργαζόμενοι θα πρέπει να προτιμώνται, από το να λύνουμε το πρόβλημα εργαζομένων άλλων πόλεων της Ελλάδας.Επί πλέον, με τη βοήθεια του εργατικού κέντρου μπορούμε να στραφούμε στην κατεύθυνση της δημιουργίας συνθηκών απασχόλησης.Γιατί, κυρία Βενιανάκη, καλά τα προγράμματα επιμόρφωσης των ανέργων, αλλά χωρίς ταυτόχρονη πρόβλεψη για την απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας για μένα είναι δώρο άδωρο.Σε αυτή τη χώρα εκτός από τη φτώχεια και την ανεργία πρέπει κάποια στιγμή – ΑΜΕΣΩΣ καλύτερα – να ξεκινήσουμε να επιδοτούμε και την ΕΡΓΑΣΙΑ.Περιττό να σας πω ότι κατόπιν εισήγησης του ίδιου του Περιφερειάρχη ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου είναι μέλος της επιτροπής διαχείρισης του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου.Για τη συνεργασία βέβαια χρειάζεται και οι δύο πλευρές να είναι πρόθυμες και όπως επεσήμανα στον κ. Χατζησάββα περιμένω με ανυπομονησίατην επικοινωνία του.


5.    Στο χώρο των ΑΜΕΑ τι θα μπορούσε να γίνει; Σας είδαμε να αγγίζετε με ευαισθησία το ζήτημα αυτό με αφορμή μια σύσκεψη στην περιφέρεια...

Τα ΑΜΕΑ είναι μία ευαίσθητη κοινωνική ομάδα τα οποία έχουν την τύχη στη Ρόδο να διαθέτουν έναν πολύ ενεργό Σύλλογο, που απαρτίζεται από δραστήριους ανθρώπους.Τους γνώρισα από κοντά επισκεπτόμενος τις εγκαταστάσεις τους ήδη από τις πρώτες ημέρες της θητείας μου.Με δεδομένο ότι δεν είναι η μόνη κοινωνική ομάδα που έχει την ανάγκη της προσοχής και της υποστήριξής μας είμαι δίπλα τους στο μέτρο του εφικτού.Δειγματοληπτικά και μόνο σας αναφέρω τα εξής :Δεν χρειάζονται παρά μικρά πράγματα για να δούμε κάποια διαφορά π.χ. να λειτουργήσει το ειδικό αναβατόριο στο κτίριο της Περιφέρειας και ήδη έχουν γίνει σχετικές ενέργειες. Να σημειώσω ότι ενημερωθήκαμε για ανάγκη ειδικού αναβατορίου σε σχολείο της Ρόδου και σε συνεννόηση με τον εντεταλμένο σύμβουλο της διά βίου μάθησης, κ. Άγγελο Ανανία προχωρούμε προς την ολοκλήρωση των ενεργειών που απαιτούνται  για την ευόδωση του σκοπού αυτού. Επίσης, όλα τα πεζοδρόμια θα μπορούσαν να έχουν ράμπες για τα ΑΜΕΑ με αμαξίδια, όπως και όλοι οι φωτεινοί σηματοδότες θα μπορούσαν να έχουν ηχητικά σήματα για τους τυφλούς συμπολίτες μας και όλα τα πεζοδρόμια ειδικές ραβδώσεις για τα μπαστούνια τους.Επιπρόσθετα, ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει για τα άνεργα ΑΜΕΑ.Επί τούτου, προέτρεψα το Δ.Σ.του Συλλόγου τους να κάνουν μία λίστα με τα άνεργα μέλη τους με στοιχεία όπως η προϋπηρεσία και η θεωρητική τους κατάρτιση, ούτως ώστε αν τους ζητηθεί κάποιος εργαζόμενος για συγκεκριμένη ειδικότητα να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή σε ποιον να απευθυνθούν.Εδώ θα πρέπει και στον ΟΑΕΔ αλλά και στις μεγάλες επαγγελματικές ενώσεις (Ένωση Ξενοδόχων, Επιμελητήρια κλπ.) να στραφούμε για την απορρόφηση αυτών των ανθρώπων από την αγορά εργασίας αναπτύσσοντας παρεμβατικό και διεκδικητικό λόγο.Επί πλέον, την προσοχή του για την απασχόληση των ΑΜΕΑ την έχει τεταμένη και ο εντεταλμένος σύμβουλος επιχειρηματικότητας και απασχόλησης, κ. Παναγιώτης Κουνάκης, του οποίου οι ιδέες είναι καινοτόμες και πρωτοποριακές.

6. Η αρμοδιότητα σας απλώνεται σε όλο το Νότιο Αιγαίο...Πως θα δράσετε;

Είμαι ήδη σε επικοινωνία με τους Επάρχους των νησιών μας και τους έχω πει να καταγράψουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών που άπτονται της αντιπεριφέρειας Κοινωνικής Μέριμνας.Ήδη δε, στη Σύρο και στη Ρόδο έλαβαν χώρα δύο ευρείες συσκέψεις μου με κοινωνικούς φορείς με τους οποίους είχα συνάντηση γνωριμίας, ανταλλαγής απόψεων και γνωστοποίησης των αιτημάτων και των δράσεών τους.Τέτοιες συσκέψεις θα γίνουν και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, αρχής γενομένης από την Πάρο και τη Νάξο, όπου θα μεταβώ εντός του επόμενου μήνα.Κανένα νησί δεν πρέπει να νιώσει παραμελημένο.Εδώ θέλουμε και τη συνεργασία των Δήμων οι οποίοι μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας για να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στις τοπικές κοινωνίες.

7. Μέχρι τώρα πως κρίνετε τη λειτουργία της νέας περιφερειακής αρχής;

Η νέα Περιφερειακή Αρχή στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω δεν ξεκίνησε και δεν νιώθει μία επαρχιακή διοικητική δομή της άγονης γραμμής.Είναι μία Αρχή η οποία θεωρώ ότι θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην πατρίδα μας. Είμαστε 50 μόλις ημέρες στη διοίκηση και έχουμε ήδη κινηθεί σε επίπεδα κεντρικής πολιτικής σκηνής. Βαδίζουμε γοργά και σταθερά.Με τον Γιώργο Χατζημάρκο Περιφερειάρχη για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε λίγο καιρό θα μιλάει με θαυμασμό όλη η Ελλάδα.Έχουμε ιστορική ευθύνη, κυρία Βενιανάκη.Δεν ήρθαμε για να πακτωθούμε στις καρέκλες.Δουλειά, είχαμε και πριν μπούμε στην αυτοδιοίκηση.Ο προορισμός στον οποίο είμαστε ταγμένοι είναι υπερβατικός και δεν είναι άλλος από το να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία στην αλήθεια, να αλλάξουμε την κατεύθυνση της σκέψης της και να έρθουμε σε ρήξη με το σάπιο παρελθόν.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...