Ερώτηση του Μάνου Κόνσολα για το διαγωνισμό εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου, χωρίς να τηρηθεί η δέσμευση για διάλογο και διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ-4 Σεπτεμβρίου 2017 -ΘΕΜΑ: «Ερώτηση του Μάνου Κόνσολα για το διαγωνισμό εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου, χωρίς να τηρηθεί η δέσμευση για διάλογο και διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς»

-Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, σχετικά με το διαγωνισμό που προκήρυξε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. για την εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων, εντάσσοντας μέσα σε αυτά και τη Νίσυρο. Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες και θα προηγηθεί διάλογος και ευρεία διαβούλευση με τους φορείς και τους κατοίκους της Νισύρου, οι διαβεβαιώσεις αυτές αποδείχθηκαν γράμμα κενό περιεχομένου. Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει επίσης ότι: - Το γεωθερμικό πεδίο της Νισύρου είναι πολύ μικρό, υπολογίζεται σε 3,5 km2, κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος εκμετάλλευσής του θα είναι και αυτός μικρός. - Μελέτη του ΙΓΜΕ, εντάσσει τη Νίσυρο στις περιοχές υψηλού ηφαιστειακού και σεισμικού κινδύνου, ενώ, σύμφωνα με επιστημονικές αναλύσεις, η αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας σε ενεργά ηφαιστειακά τόξα, εγκυμονεί κινδύνους. Ο κ. Κόνσολας ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι η εκμετάλλευση υψηλής ενθαλπίας σε ενεργές ηφαιστειακές περιοχές, δεν ενέχει κινδύνους. Τονίζει, επίσης, ότι δεν αναζητήθηκαν εναλλακτικοί τρόποι αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας, όπως η αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού αιολικής και ηλιακής ενέργειας που διαθέτει η Νίσυρος, αλλά και της χαμηλής ενθαλπίας που εξασφαλίζει ζεστό- κρύο νερό, ζεστό- κρύο αέρα και κυρίως λειτουργία της υψηλού κόστους, από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας, αφαλατώσεως με μηδαμινό κόστος. Σε δήλωσή του ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει: «Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν διασφαλίζεται η περιβαλλοντική ισορροπία και η έννοια της αειφορίας σε ένα μικρό νησί, όπως η Νίσυρος, με την εκμετάλλευση ενός περιορισμένου και σχετικά μικρού γεωθερμικού πεδίου. Η εκμετάλλευσή του θα διαρκέσει 10 ή και 15 χρόνια, το νησί, όμως, πρέπει να έχει τις δυνατότητες οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα. Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2017 Αρ.Πρ.: 8445 4/09/17

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η Προς Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Μονομερής απόφαση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. για την προκήρυξη διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου, χωρίς να προηγηθεί διάλογος και διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, η ΔΕΗ είχε εντάξει τη Νίσυρο στις περιοχές που υπήρχε ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των γεωθερμικών τους πεδίων. Σε ερώτηση που είχα καταθέσει παλαιότερα, είχα επισημάνει τις ιδιαιτερότητες Νισύρου που συνοψίζονται στα εξής: α) Μελέτη του ΙΓΜΕ, εντάσσει τη Νίσυρο στις περιοχές υψηλού ηφαιστειακού και σεισμικού κινδύνου. Η αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας σε ενεργά ηφαιστειακά τόξα, εγκυμονεί κινδύνους. β) Το γεωθερμικό πεδίο της Νισύρου είναι πολύ μικρό, υπολογίζεται σε 3,5 km2, κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος εκμετάλλευσής τους θα είναι και αυτός μικρός. Το νησί, όμως, θα πρέπει να έχει τις δυνατότητες οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης. Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ, αλλά και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχαν δεσμευθεί ότι δεν θα προχωρούσαν σε μονομερείς ενέργειες, πριν υπάρξει διάλογος και διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τους πολίτες της Νισύρου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, προχώρησε σε διαγωνισμό για την επιλογή στρατηγικού εταίρου για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων, συμπεριλαμβάνοντας και τη Νίσυρο σε αυτά. Χωρίς να υπάρξει διαβούλευση ή διάλογος με τους φορείς, τη στιγμή, μάλιστα, που η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/35, προβλέπει τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων για σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα. Χωρίς να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας, όπως η αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού αιολικής και ηλιακής ενέργειας που διαθέτει η Νίσυρος, αλλά και η χαμηλή ενθαλπία που μπορεί να προσφέρει ζεστό-κρύο νερό, ζεστό-κρύο αέρα αλλά και μηδενικό κόστος για τη λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης.

Κατόπιν των ανωτέρω Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Για ποιο λόγο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμού, αγνοώντας την προγενέστερη διαβεβαίωση για διάλογο και διαβούλευση με τους φορείς της Νισύρου. 2. Εάν το Υπουργείο είναι σε θέση να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι η εκμετάλλευση υψηλής ενθαλπίας σε ενεργές ηφαιστειακές περιοχές, δεν ενέχει κινδύνους. 3. Εάν διασφαλίζεται η περιβαλλοντική ισορροπία και η έννοια της αειφορίας σε ένα μικρό νησί, όπως η Νίσυρος, με την εκμετάλλευση ενός περιορισμένου και σχετικά μικρού γεωθερμικού πεδίου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας Βουλευτής Δωδεκανήσου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...