Ερώτηση του ΚΚΕ: Να δοθούν δωμάτια σε όλους τους αιτούντες φοιτητές στη Ρόδο, να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα της στέγασης με την ανέγερση φοιτητικής εστίας

Κοινοβουλευτική Ομάδα KKE -Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, -τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097 -e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr -Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410 -ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Να δοθούν δωμάτια σε όλους τους αιτούντες φοιτητές στη Ρόδο, να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα της στέγασης με την ανέγερση φοιτητικής εστίας.

Σε απόγνωση κυριολεκτικά έχουν βρεθεί 93 φοιτητές στη Ρόδο που έχουν αιτηθεί δωμάτιο και παρότι πληρούν τα κριτήρια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, δε θα τους χορηγηθεί αφού οι κλίνες που διατίθενται είναι μόλις 140. Φυσικά ο αριθμός των αιτήσεων ενδεχομένως είναι πολύ μεγαλύτερος αν πάρουμε υπόψη ότι τα ίδια τα κριτήρια της συγκλήτου του πανεπιστημίου Αιγαίου, όπως είναι η συνήθης πρακτική, αποκλείουν εκ των πραγμάτων μια μεγάλη μερίδα φοιτητών. Οι συνέπειες της κρίσης, της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται, εκφράζεται πρωτίστως στην καθημερινότητα των λαϊκών οικογενειών που στενάζουν για να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν. Είναι χιλιάδες τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που παρότι έχουν πετύχει σε μια σχολή αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν, είτε με χίλιους δυο κόπους και βάσανα να προσπαθήσουν να την τελειώσουν. Είναι πολλοί επίσης οι φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν προκειμένου να τα βγάλουν πέρα με ότι συνέπειες έχει αυτό στις σπουδές τους. Η κατάσταση στη Ρόδο, στην οποία μάλιστα για μια σειρά λόγους η ζωή είναι και ακριβότερη σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι των δωματίων των φοιτητικών εστιών. Για τους πάνω από 2000 φοιτητές των τμημάτων της Ρόδου διατίθενται μόλις 140 κλίνες, νοικιασμένα δωμάτια σε μικρά ξενοδοχεία της πόλης. Συχνά ακατάλληλα και ασυντήρητα. Μόλις ανοίξει μάλιστα η τουριστική σαιζόν οι ιδιοκτήτες πετούν έξω τους φοιτητές για να τα γεμίσουν με τουρίστες. Φέτος από τους αιτούντες οι 233 πληρούσαν τα κριτήρια, ωστόσο μόνο οι 140 από αυτούς θα πάρουν δωμάτιο. Πολλοί φοιτητές, φτωχά παιδιά πέρα από κάθε αμφιβολία, καλούνται να παραδώσουν το κλειδί του δωματίου τους για να μείνει στο δωμάτιό τους κάποιος ακόμη φτωχότερος, βάζοντάς τους έτσι και σε αντιπαράθεση. Για πολλούς φοιτητές, με δεδομένη μάλιστα τη ραγδαία αύξηση των τιμών των ενοικίων στο νησί της Ρόδου, εξαιτίας της τουριστικής δραστηριότητας και του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης (AirBnB), η εξέλιξη αυτή θα σημάνει το τέλος των σπουδών τους. Δικαιούχοι και επιλαχόντες διαμαρτύρονται για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση έχοντας προγραμματίσει μάλιστα κινητοποίηση την Παρασκευή 5 Οκτώβρη στο τοπικό γραφείο της φοιτητικής μέριμνας. Η οριστική λύση στο πρόβλημα της στέγασης, με την ανέγερση φοιτητικών εστιών είναι πολλά χρόνια αίτημα του φοιτητικού κινήματος της περιοχής. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τη σίτιση. Παρότι υπάρχει φοιτητική λέσχη, μπαίνουν αντίστοιχα κριτήρια τα οποία αποκλείουν μεγάλη μερίδα φοιτητών, ενώ λειτουργεί ένα απαράδεκτο «εκ περιτροπής» σύστημα το οποίο αποκλείει όποιον δε γευματίσει δυο φορές συνεχόμενα και τον αφήνει στην κυριολεξία νηστικό μέχρι να βρεθεί ο επόμενος. Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η ποιότητα του φαγητού που προσφέρεται από την εργολαβική εταιρεία που λειτουργεί τη λέσχη.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει : • Για να εξασφαλιστεί ότι θα λάβουν δωμάτιο όλοι οι αιτούντες φοιτητές χωρίς αποκλεισμούς. • Για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της στέγασης με την ανέγερση φοιτητικών εστιών • Για την εξασφάλιση ποιοτικής και δωρεάν σίτισης για το σύνολο των φοιτητών.

Οι βουλευτές

Σταύρος Τάσσος Διαμάντω Μανωλάκου Μανώλης Συντυχάκης

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...