Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για την παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης στο Δήμο Ρόδου κατέθεσε ο Βασίλης Υψηλάντης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Α. Υψηλάντης σχετικά με την παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης στο Δήμο Ρόδου από την ΕΤΑΔ.

-Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Προς τον Αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης στο Δήμο Ρόδου από την ΕΤΑΔ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η Ροδιακή Έπαυλη βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης της Ρόδου και είναι ένα πανέμορφο διατηρητέο κτίριο, της ιταλικής περιόδου, μέσα σ´ ένα καταπράσινο άλσος.
Από της ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα και μέχρι και τη δικτατορία, χρησιμοποιείτο από την τ. βασιλική  οικογένεια,  ως η βασιλική κατοικία στη Ρόδο.
Από της μεταπολιτεύσεως η λεγόμενη Ροδιακή Έπαυλη, έναντι πολύ μικρού μισθώματος, παραχωρήθηκε στο Δήμο Ρόδου, όπου μετατράπηκε σε χώρο τέχνης και πολιτισμού, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.
Εδώ  και ένα και πλέον χρόνο η ΕΤΑΔ απαίτησε από τον Δήμο Ρόδου ένα υπέρογκο ποσόν ,το οποίο δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση σε οιανδήποτε εμπορική αξία του ακινήτου, το οποίο συνυπολογίζει και ένα άλσος το οποίο ούτως ή άλλως  είναι σε δημόσια χρήση. Το υπόλοιπο είναι ένα κτίριο της Ιταλικής περιόδου το οποίο  είχε χρησιμεύσει και για την παράθεση του ‘δείπνου στο τζάκι’ κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το 1989.

Το κτίσμα αυτό σήμερα χρήζει άμεσων αναστηλωτικών ενεργειών. Έχουν μάλιστα δεσμευτεί και Ενωσιακά κονδύλια για την αποκατάστασή του, για τα οποία ο κίνδυνος να χαθούν αν δεν αναλάβει ο Δήμος είναι άμεσος. Ο Δήμος δε μπορεί να ανταποκριθεί μόνο αν το κτίσμα του παραχωρηθεί, άλλως αυτό να είναι έναντι μικρού μισθώματος.

Επ’ αυτού  έχω  ενημερώσει προσωπικά τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών και έχω συμμετάσχει σε συσκέψεις στην ΕΤΑΔ με τον πρώην Δήμαρχο Ρόδου. Παρά τις δεσμεύσεις ,η ΕΤΑΔ εμμένει σε ένα εξωπραγματικό μίσθωμα το οποίο ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία και κατάσταση του κτιρίου

Κατόπιν όλων των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός των Οικονομικών αν προτίθεται σύντομα να συναινέσει σε μία παραχώρηση του εν λόγω οροσήμου κτιρίου της πόλης μας από τον Δήμο κατά χρήση ή άλλως έναντι λογικού αντιτίμου στο οποίο θα συνυπολογιστεί και η ανάγκη αναστηλωτικών εργασιών που πρέπει να δαπανηθούν σε αυτό

Ο Ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος Νικόλαος Α. Υψηλάντης»

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...