Ερώτηση Κρεματινού για το Ακτινοθεραπευτικό: "Οι καρκινοπαθείς περιμένουν σε λίστα 13000 ατόμων"

14.09.2017-"Το ακτινοθεραπευτικό της Ρόδου δεν προχωρά και οι καρκινοπαθείς της Δωδεκανήσου αναμένουν σε λίστες των 13.000 ατόμων"

Οκτώ μήνες μετά την τελευταία συζήτηση του θέματος στη Βουλή, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός επανέρχεται στο θέμα του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Ρόδου, καθώς δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια πρόοδος προς την ολοκλήρωσή του.

Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε, ο Δημήτρης Κρεμαστινός ρωτά τον Υπουργό Υγείας πότε θα παραδοθεί η μελέτη για το ακτινοθεραπευτικό ογκολογικό τμήμα το οποίο θα απαλλάξει τους καρκινοπαθείς της Δωδεκανήσου από την τεράστια αγωνία της αναμονής στις λίστες για ακτινοθεραπεία, που πλέον φτάνουν τους 13.000 ασθενείς, και το οικονομικό βάρος να τα καταφέρουν μακριά από το σπίτι τους που, για πολλούς είναι απαγορευτικό.

Αναλυτικά, η Επίκαιρη Ερώτηση ήταν η εξής:

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Δημ. Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

12.09.2017

Αρ. Πρωτ.: 1486/12.09.17

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: «Καμία ορατή εξέλιξη για τη δημιουργία θεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος στη Ρόδο»

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, επανέρχομαι σε εσάς για το φλέγον για τους Δωδεκανήσιους θέμα της ολοκλήρωσης αυτόνομου Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Στο μεταξύ οι καρκινοπαθείς της Δωδεκανήσου μπαίνουν στις πολύμηνες λίστες αναμονής για θεραπεία της Αθήνας, οι οποίες φτάνουν τα 13.000 άτομα (!), χωρίς να είναι καν εξασφαλισμένο ότι μπορούν οικονομικά να ταξιδέψουν και να παραμείνουν στην πρωτεύουσα. Γνωρίζοντας την καθοριστική σημασία που έχουν οι καθυστερήσεις για μια ασθένεια όπως ο καρκίνος, είναι προφανές ότι οι Δωδεκανήσιοι βιώνουν μια τεράστια ανισότητα πρόσβασης στο αγαθό της Υγείας και μια κατάσταση που αντιβαίνει στη θεμελιώδη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Από τον Απρίλιο του 2016 ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Πολάκης είχε δηλώσει στη Βουλή ότι βλέπει θετικά το θέμα ολοκλήρωσης του Ογκολογικού της Ρόδου, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες που προκύπτουν από τον πληθυσμό και την απόσταση των Δωδεκανήσων από τα πλησιέστερα οργανωμένα τμήματα. Σε επόμενη παρουσία του για το θέμα στη Βουλή είπε ότι θα εξέταζε τις παραμέτρους. Έκτοτε, καμία εξέλιξη δεν επήλθε.

Οι μήνες και τα χρόνια παρέρχονται ήρεμα για τους υγιείς αλλά με αγωνία για τους καρκινοπαθείς της Δωδεκανήσου οι οποίοι δεν βλέπουν από πλευράς Κυβέρνησης κάποιο ενδιαφέρον που θα τους επιτρέψει να ελπίσουν στην ίση πρόσβαση στη ζωή την οποία δικαιούνται.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάται ο Υπουργός:

Πού ακριβώς βρίσκεται το θέμα της ολοκλήρωσης και αυτονόμησης του ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου; Πότε θα παραδοθεί η τελική μελέτη και ποιες κινήσεις έχουν γίνει από πλευράς Υπουργείου τους 7 μήνες που μεσολάβησαν από την τελευταία συζήτηση του θέματος στη Βουλή;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...