Εξακολουθούν παγωμένες οι ανεμογεννήτριες Δήμου Καρπάθου, του Μανώλη Δημελλά

Εξακολουθούν παγωμένες οι ανεμογεννήτριες Δήμου Καρπάθου 

Για τις δυο ανενεργές ανεμογεννήτριες του Δήμου Καρπάθου, που βρίσκονται στο «Αιολικό πάρκο» στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη στον Αφιάρτη, τα λόγια περισσεύουν.

Η κατασκευή τους ξεκίνησε στις αρχές του 2000 (Δήμαρχος ο Μιχ. Τσαουσόπουλος και στη συνέχεια Χρ. Κατσάνης). Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν επί Δημαρχίας κ. Μιχάλη Ιωαννίδη και αμέσως πήραν μπροστά, ξεκίνησαν να δουλεύουν και να αποπληρώνουν το δάνειο της κατασκευής τους, άλλωστε ο άνεμος αιώνες τώρα αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καρπάθου (ανεμόεσσα την αποκαλούσε ο Όμηρος).

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή, που συνοδεύει το πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου στις 09/02/2016, οι δυο ανεμογεννήτριες του Δήμου, τύπου VESTA V27, ονομαστικής ισχύος 255 Kw κάθε μια, έχουν δυνατότητα παραγωγής 450 Kw μέγιστη συμβατικής ισχύος και ήδη τότε παρέμεναν επί διετίας σε αδράνεια.

Σήμερα οι έλικες των ανεμογεννητριών εξακολουθούν παγωμένες, δεν παράγουν ρεύμα, αιτία της καθυστέρησης μια σειρά βλαβών που περιμένουν επισκευή.

Επικοινωνήσαμε με τον σημερινό πρόεδρο της Δημοτικής εταιρίας «Αιολική», κ. Γιώργος Βασιλαράκης ο οποίος με προθυμία μας παρουσίασε όλα τα δεδομένα.

Καταρχήν το θέμα των ανταλλακτικών, που είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση των βλαβών, κοστίζουν περίπου 15-17.000 ευρώ, όμως δεν είναι μόνο αυτά, υπάρχουν κάποια χρέη που βαρύνουν τις ανεμογεννήτριες.

Ένα δάνειο, γύρω στις 200.000 ευρώ, εξακολουθεί να είναι σε εκρεμμότητα, ενώ περίπου 7.000 ευρώ είναι ο απλήρωτος λογαριασμός του ΟΤΕ, γιατί τα δεδομένα των ανεμογεννητριών μεταφέρονται μέσω τηλεφωνικής γραμμής.

Δεν είναι μόνο αυτά, υπάρχουν ακόμη κάποια ποσά που οφείλονται στους τεχνικούς-συντηρητές για παλαιότερες εργασίες.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλαράκη: «οι ανεμογεννήτριες σε λειτουργία θα μπορούσαν να αποδόσουν από 7.000 έως 10.000 ευρώ τον μήνα», όμως τα πράγματα κινούνται αργά και πάντοτε σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αιολικής: «χάθηκε χρόνος γιατί δεν υπήρχε καταστατικό και αναγκαστήκαμε να δημιουργήσουμε από την αρχή, επίσης προσπαθούμε να κάνουμε ρύθμιση του δανείου με την τράπεζα, ενώ είμαστε σε συμφωνία με τους δυο ντόπιους τεχνικούς, ώστε να ξανα-αναλάβουν την συντήρηση των δυο ανεμογεννητριών, τέλος έχουμε και κάποιες παραιτήσεις από το ΔΣ της Αιολικής επιχείρησης του Δήμου».

Παλαιότερα Δημοτικά Συμβούλια (2006) εκμεταλλεύτηκαν τον άνεμο και στο κρίσιμο θέμα του τουρισμού, διοργάνωσαν τρεις φορές με επιτυχία το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας ιστιοσανίδας. Οι διεθνείς αγώνες γνώρισαν μεγάλη προβολή όμως και αυτή η προσπάθεια κόπηκε και για αυτό σίγουρα δεν έχει ευθύνη ο άνεμος.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...