Ενδιαφέρουσα εκδήλωση του ΕΒΕΔ με θέμα «Επιχειρείν στην Ελλάδα του 2017 (;)»

Δελτίο Τύπου-Ρόδος, 14 Μαρτίου 2017 -Πραγματοποιήθηκε εχθές, Δευτέρα 13 Μαρτίου, η εκδήλωση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου με θέμα «Επιχειρείν στην Ελλάδα του 2017 (;)». Στο ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν, να σχολιάσουν και να συζητήσουν με τους παρευρισκόμενους οι δύο προσκεκλημένοι ομιλητές, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κος Γεώργιος Καββαθάς και ο τ.Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης-Εργατολόγος κος Γεώργιος Ρωμανιάς.

Σίγουρα δεν ήταν μία εκδήλωση γεμάτη αισιόδοξα μηνύματα και ευοίωνες προβλέψεις.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κος Γιάννης Πάππου, δήλωσε ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση κατέστησε την επιβίωση και τη λειτουργία του μεγαλύτερου μέρους των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων εξαιρετικά δύσκολη. H δημοσιονομική πολιτική, τα συνεχή οικονομικά βάρη που επιβάλλονται στα νοικοκυριά, αλλά και στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, η μακροοικονομική αστάθεια και, γενικότερα, η αβεβαιότητα είναι μερικές μόνο, από τις αιτίες καταρράκωσης των επιχειρήσεων και των επενδύσεων και της παρατεταμένης διάρκειας της οικονομικής κρίσης, η οποία μετρά περισσότερα από επτά χρόνια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ, κος Γεώργιος Καββαθάς, παρουσίασε την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΒΕ για το Εισόδημα και τις Δαπάνες των νοικοκυριών για 2016. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.  Πάνω από το 37% των νοικοκυριών διαβιώνει με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000€. Σε πιο δεινή θέση βρίσκονται τα νοικοκυριά, με έναν τουλάχιστο άνεργο μέλος, όπου καταγράφεται ποσοστό άνω του 50%.  Το 16% των νοικοκυριών, δηλώνει ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.  Το 32,6% των νοικοκυριών, ήτοι 1,1 εκατ. νοικοκυριά, έχουν στην οικογένειά τους, ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία.  Τα τελευταία 5-6 χρόνια, ένα τουλάχιστον μέλος από 400.000 οικογένειες στην Ελλάδα, έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό προς ανεύρεση εργασίας.  Το 34% των νοικοκυριών εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του επόμενου έτους.  1 στα 4 νοικοκυριά εκφράζουν φόβο ότι θα χάσουν το σπίτι τους εξαιτίας υποχρεώσεων και επιπρόσθετων επιβαρύνσεων (δανειακών, φορολογικών, κ.α.)  Από την έναρξη της κρίσης, πάνω από 160.000 νοικοκυριά έχουν υποστεί δέσμευση / κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν απολέσει το 35,9% της περιουσιακής τους αξίας, ενώ από το 2008, μέχρι και σήμερα, οι κύριοι λόγοι που έπληξαν τις ελληνικές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι η λιτότητα, η χρηματοδοτική ένδεια, η διεθνοποίηση και η έλλειψη εθνικού σχεδίου υποστήριξής τους.

Εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για την «αποτελεσματικότητα» του νέου Ασφαλιστικού Νόμου αλλά και για την «βιωσιμότητα» του ΕΦΚΑ, με τον κο Ρωμανιά να απαντά σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν (επί τεχνικών λεπτομερειών αλλά και επί προσωπικού) αλλά και σε αυτά που αφορούσαν προσωπικές υποθέσεις των παρευρισκομένων.

Με τα οικονομικά του κράτους να μη βρίσκονται σε καλό επίπεδο, η διαρκής πολιτική αβεβαιότητα και η απογοήτευση των Ελλήνων πολιτών και επιχειρηματιών, η ελληνική οικονομική κρίση, κρίνεται δύσκολο να αντιμετωπιστεί, λόγω της ελλιπούς θωράκισης της οικονομίας μας. Η αναστροφή του κλίματος αυτού είναι δύσκολη, ακόμη και για τους πιο αισιόδοξους. Η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται εξαιτίας της αδυναμίας να ανοίξει η οικονομία της Χώρας μας προς την ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι προβλέψεις, σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων, αποτυπώνουν σε όλους τους οικονομικούς δείκτες ένα κλίμα απαισιοδοξίας, που συνοδεύεται από την πραγματική αγωνία για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και για το οικονομικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι μικρές επιχειρήσεις. Είναι κρίσιμο να εισακουσθούν από τα κέντρα λήψης αποφάσεων οι προτάσεις που καθημερινά διατυπώνουν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, τα Επιμελητήρια, η ΚΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και οι λοιπές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, οι κ. Καββαθάς και Ρωμανιάς, συνοδευόμενοι από τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου, κο Γιάννη Κακλιό, είχαν συναντήσεις εργασίας με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και τη Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...