Δύο παραιτήσεις με διαφορετικό προσανατολισμό βλέμματος– Του Γιώργου Κρητικού

Μετά το δημοψήφισμα και την ισχυρή ετυμηγορία του λαού υπέρ του ΌΧΙ, έφτασαν πολλαπλά μηνύματα σε διαφορετικούς αποδέκτες. Στο εσωτερικό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Σαμαράς έλαβε για δεύτερη φορά το ίδιο μήνυμα που είχε λάβει και στις εθνικές εκλογές. Καθυστέρησε πέντε μήνες να υποβάλει την παραίτηση αυτή, η οποία αποτελούσε αίτημα και των εσωκομματικών του αντιπάλων, ακόμα και συνεργατών του. Ως αποτέλεσμα, ο κ. Σαμαράς εκδιώχθηκε με το κεφάλι σκυφτό και απ’ ό,τι φαίνεται τερματίζεται άδοξα η πολιτική του σταδιοδρομία. Μηνύματα στάλθηκαν και στο Ποτάμι και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά φαίνεται πως ηθελημένα τα αγνοούν.

 

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκηςέλαβαν μία ισχυρή τονωτική στήριξη των προσπαθειών τους και επιβράβευση της πρωτοβουλίας για αντίσταση στην Ευρωπαϊκή τρομοκρατία των ισχυρών. Θα συμφωνήσω με αυτούς που ισχυρίζονται ότι η ρήξη ήταν στο σχέδιο του Βαρουφάκη, διαφωνώντας ότι είχε απώτερο στόχο την επιστροφή στη Δραχμή. Ο Βαρουφάκης δεν είχε μιλήσει για ρήξη μόνο στα Χανιά («Να είστε μαζί μας και μετά τη ρήξη» είχε πει στις 25 Μαρτίου 2015). Τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα από την αρθρογραφία του μιλάει για τις κόκκινες γραμμές που δεν έθεσε πότε καμία προηγούμενη κυβέρνηση, για αντίσταση στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, ακόμα και για ρήξη! Παραθέτω τα τρία τελευταία άρθρα του στο protagon.gr (που τότε ιδιοκτήτης ήταν ο Θεοδωράκης και είχα τη λανθασμένη εντύπωση ότι συμμεριζόταν τις απόψεις του Βαρουφάκη). Τα άρθρα είχαν γραφτεί τον Δεκέμβριο του 2014.

 

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=38340

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=38311

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=38152

 

Μένω σε μία φράση του: «Όσο διαρκεί μια τέτοια διαπραγμάτευση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα απειλούμαστε με κλείσιμο των ΑΤΜ από το Βερολίνο και τη Φρακφούρτη, οι αγορές θα έρθουν και πάλι στα όρια του νευρικού κλονισμού, τα spreads θα φτάσουν στα ουράνια, το χρηματιστήριο στις 600 μονάδες, τα ανόητα hedgefunds θα τραβάνε τα μαλλιά τους.» 8 Δεκεμβρίου 2014!

 

Ίσως να μην έχουν επαληθευθεί όλες οι προβλέψεις, αλλά σίγουρα δεν αλλοιώθηκε το νόημα των στόχων που είχε θέσει και είχε επισημάνει με τα εξής λόγια (στο ίδιο άρθρο): «Το ζητούμενο είναι η διαπραγμάτευση αυτή να τελειώσει καλά για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Να βάλει τέλος στα τοξικά ψέματα -στο «προσποιήσου και επέκτεινε»- που τόσο κακό κάνει στον τόπο και αντανακλά την άρνηση της επίσημης Ευρώπης να έρθει αντιμέτωπη με τη συστημική της κρίση.»

 

Τελικά, τα ATMυπολειτούργησαν και το χρηματιστήριο έμεινε κλειστό για να διασφαλιστεί στις 797 μονάδες. Υπήρχε λοιπόν σχέδιο, το οποίο δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος του, αλλά φαίνεται να εκπληρώνει τους στόχους του. Το σχέδιο υπερασπίζεται την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας ως ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης και όχι την απομάκρυνσή της από αυτήν. Ο Βαρουφάκης με την τακτική του χάρισε στον Τσίπρα ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, το 61% ΌΧΙ, αν και γνώριζε καλά ότι θα γίνει αντιπαθής στο μάτι των δανειστών.

 

Στο εξωτερικό, για να χωνέψουν και να αποδεχθούν την άρνηση του λαού στις απαιτήσεις τους, ζητούν την απομάκρυνση του «αχώνευτου» Βαρουφάκη που τους κάθεται στο λαιμό. Προκειμένου να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι κάτι έχουν κερδίσει και αυτοί και δεν είναι ηττημένοι. Αναμενόμενο! Το λυπηρό είναι ότι τις απαιτήσεις των ξένων εξέφρασαν και οι αγγελιοφόροι τους στο εσωτερικό!

 

Με το κεφάλι ψηλά, ο Βαρουφάκης διευκόλυνε τη θέση Τσίπρα για να έχει αίσιο τέλος το καλοστημένο σχέδιο που περιγράφει εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια. Απέδειξε ότι στόχος του δεν ήταν ο τσαμπουκάς από την Ελλάδα, αλλά το σπάσιμο του τσαμπουκά από την Ευρωζώνη.Δύο εντελώς ανόμοιες παραιτήσεις λοιπόν. Η διαφορά τους έγκειται στον προσανατολισμό του βλέμματος!

 

Γιώργος Κρητικός

Δρ. Φυσικός (MSc, MEd, PhD)

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...