Δ.Κρεμαστινός: "Ζητώ να σταλεί κατά προτεραιότητα γιατρός και νοσηλεύτρια στην Όλυμπο της Καρπάθου"

06.04.17-Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής Βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού για το Πολυδύναμο Ιατρείο Ολύμπου Καρπάθου το οποίο παραμένει χρόνια κλειστό. Κατά τη συζήτηση ο Δημήτρης Κρεμαστινός περιέγραψε την απαξίωση των ακριβών μηχανημάτων που υφίστανται όλα τα κλειστά ιατρεία προτείνοντας τη μεταφορά μέρους του εξοπλισμού τους σε μονάδες υγείας όπου θα αξιοποιείται. Ζήτησε επισταμένα τη στελέχωση του Ιατρείου Ολύμπου με γιατρό έστω από τον Στρατό και αποσπασμένη νοσηλεύτρια και πρότεινε στον Υπουργό την εγκατάσταση Τηλεϊατρικής τρίτης γενιάς με την οποία ο γιατρός θα υποστηρίζεται επιστημονικά αλλά και θα εκπαιδεύεται περαιτέρω. Ο Υπουργός είπε ότι θα καλύψει προσωρινά το κενό με την αποστολή εβδομαδιαίου κλιμακίου 3 γιατρών και μιας νοσηλεύτριας μέχρις να καλυφθεί η θέση γιατρού και να γίνει ο οργανισμός του νοσοκομείου. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός σχολίασε σχετικά "Δεν θέλω να ακούω τα ίδια λόγια που τα λέμε αλλά δεν τα κάνουμε, όπως στον Αρχάγγελο Ρόδου και την Αντιμάχεια Κω. Ζητώ, ξεκάθαρα, κατά προτεραιότητα ένας οπλίτης γιατρός να μεταβεί στην Όλυμπο με μια νοσηλεύτρια για να καλύψει τις ανάγκες τόσο των κατοίκων όσο και των τουριστών. Ιδίως τα επείγοντα περιστατικά που δεν μπορούν να περιμένουν την εβδομαδιαία επίσκεψη"

Ολόκληρη η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, ακολουθεί:

"ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε, όπως προβλέπει ο Κανονισμός, κατήλθον της Έδρας για να υποβάλω την ερώτηση, η οποία νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι για το Πολυδύναμο Ιατρείο της Ολύμπου, αλλά διότι στην κατηγορία αυτή από την εποχή που ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος έκανε όλα αυτά τα αναβαθμισμένα ιατρεία δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα ο οργανισμός λειτουργίας τους και κατά συνέπεια έχουν λειτουργικά προβλήματα. Υπάρχουν μηχανήματα εκατομμυρίων μέσα στα ιατρεία αυτά, τα οποία μηχανήματα δεν έχουν ουσιαστικά λειτουργήσει ποτέ και τελικά θα καταστραφούν, εάν δεν έχουν ήδη καταστραφεί, λόγω του χρόνου και της μη λειτουργίας τους.

Κατά συνέπεια, λοιπόν, παρότι η ευθύνη δεν ανήκει στον κ. Ξανθό, όμως ο Υπουργός κ. Ξανθός διαχειρίζεται το θέμα, διότι είναι Υπουργός αυτήν τη στιγμή, όπως θα έκανε και οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του, θα το διαχειριζόταν.

Η πρότασή μου, λοιπόν, όσον αφορά τα Ιατρεία αυτά έχει γίνει και σε άλλες ερωτήσεις και εξακολουθεί να ισχύει, δηλαδή σχετικά με το ότι δεν μπορούν τα μηχανήματα να λειτουργήσουν λόγω της μη υπάρξεως γιατρών, γιατί προκηρύσσονται οι θέσεις αλλά δεν πάνε οι γιατροί. Δεν έχει σημασία το γιατί.

Σημασία έχει ότι τα μηχανήματα αυτά πρέπει να λειτουργήσουν. Πρέπει να πάνε ή σε κέντρα υγείας ή σε νοσοκομεία, ώστε να λειτουργήσουν. Αυτή είναι πάγια πρότασή μου.

Και όσον αφορά τις δυνατότητες που έχουν να αποκτήσουν οργανισμούς, αυτό εξαρτάται όχι μόνο από το Υπουργείο Υγείας, αλλά και από το Υπουργείο Οικονομικών και από την οικονομική κατάσταση της χώρας, για να είμαστε αντικειμενικοί και καθαροί.

Όμως, το Ιατρείο αυτό της Ολύμπου είναι στο βόρειο μέρος της Καρπάθου και ουσιαστικά βλέπεις τη θάλασσα και από τη μία πλευρά και από την άλλη. Είναι πάνω σε ένα ψηλό βουνό, με πολλή επισκεψιμότητα από πλευράς τουριστών. Και είναι πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα διότι η απόσταση είναι μεγάλη για να πάει ένας άρρωστος από την Όλυμπο στα Πηγάδια. Η πρότασή μου λοιπόν εδώ, η πιο απλή πρόταση, είναι κατά προτεραιότητα να πάει ένας γιατρός στρατιωτικός εκεί –λέω κατά προτεραιότητα, γιατί μπορεί να πάει ένας, δεν χάλασε ο κόσμος- και το δεύτερο είναι μια νοσηλεύτρια από κάπου να αποσπαστεί, αν δεν μπορεί να διοριστεί, για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο Ιατρείο της Ολύμπου Καρπάθου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, ευχαριστώ για την ερώτηση.

Η εικόνα είναι αυτή που περιγράφετε. Έχουμε ένα πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο, το οποίο για πάρα πολλά χρόνια, νομίζω την τελευταία πενταετία, ήταν πλήρως ακάλυπτο και από γιατρούς και από υπόλοιπο προσωπικό. Αυτό αναδεικνύει, κατά την άποψή μου, κι ένα έλλειμμα σοβαρού σχεδιασμού στελέχωσης των υποδομών που αναπτύχθηκαν την προηγούμενη περίοδο. Τα προηγούμενα χρόνια, τα χρόνια της υποτιθέμενης ευημερίας και ευδαιμονίας, αναπτύχθηκαν υποδομές στο σύστημα υγείας, χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ χωρίς να υπάρχει μια πρόβλεψη πώς θα στελεχωθούν και πώς θα μπορέσουν να είναι λειτουργικές για το καλό των πολιτών.

Τώρα, η εικόνα εκεί ποια είναι; Εμείς έχουμε προκηρύξει και τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο επαναπροκηρύξαμε και μάλιστα στον βαθμό του Διευθυντή, θέση ειδικευμένου γενικού γιατρού παθολόγου. Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Επαναπροκηρύσσεται τακτικά η θέση του αγροτικού γιατρού με θητεία υπαίθρου. Στην τελευταία προκήρυξη του Μαρτίου υπήρξε η κάλυψη, υπήρξε δηλαδή ενδιαφερόμενος γιατρός ο οποίος δεν απεδέχθη τον διορισμό. Άρα, προφανώς, υπάρχει μια αδυναμία προσέλκυσης γιατρών, ακόμα και ανειδίκευτων γιατρών, όπως οι αγροτικοί, παρότι, επίσης, στο συγκεκριμένο Περιφερειακό Ιατρείο υπάρχει το επιπλέον επίδομα που βγάλαμε με τον ν.4368, των 400 ευρώ. Δηλαδή ουσιαστικά έχει γίνει μια προσαύξηση 50% στον μισθό του. Παρ' όλα αυτά δεν έγινε αποδεκτή η θέση.

Κατά την άποψή μου, αυτό αναδεικνύει ένα συνολικότερο πρόβλημα κινήτρων για κάλυψη, ειδικά με ιατρικό δυναμικό, των άγονων και νησιωτικών περιοχών και ιδιαίτερα των πιο δυσπρόσιτων κομματιών τους. Διότι είναι αλήθεια ότι στο κέντρο υγείας του νησιού, η εικόνα είναι αρκετά καλή από άποψη στελέχωσης, δηλαδή έχουμε αυτή τη στιγμή δώδεκα γιατρούς που υπηρετούν, εκ των οποίων μόνο ένας είναι επικουρικός. Οι υπόλοιποι είναι μόνιμοι γιατροί. Υπάρχουν και οι αγροτικοί γιατροί των γύρω περιφερειακών ιατρείων, οι οποίοι εφημερεύουν στο κέντρο υγείας και απ' ό,τι ενημερώθηκα από την Υπηρεσία, έχουμε και είκοσι οχτώ άτομα λοιπό υγειονομικό προσωπικό, νοσηλευτές κ.λπ..

Αυτό, λοιπόν, το οποίο κατ' αρχάς έχει αποφασιστεί πρόσφατα από τη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας, είναι ότι μια φορά την εβδομάδα θα γίνεται επίσκεψη κλιμακίου με τρεις γιατρούς και μία νοσηλεύτρια στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Ολύμπου. Ξεκινάνε μια φορά την εβδομάδα με γιατρό χειρουργό γυναικολόγο και οφθαλμίατρο και μια νοσηλεύτρια. Νομίζω ότι αυτή θα είναι μια πρώτη μικρή βελτίωση της κάλυψης των αναγκών αυτού του απομακρυσμένου πληθυσμού. Και εννοείται ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να επαναπροκηρύσσουμε τις θέσεις. Και νομίζω ότι ίσως με έναν καλύτερο συνδυασμό κινήτρων -τα οποία πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε στα σοβαρά, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αν θέλουμε όντως να θωρακίσουμε υγειονομικά αυτές τις περιοχές- πρέπει να κάνουμε μια σημαντική υπέρβαση και όσον αφορά τα μισθολόγια και όσον αφορά τις άλλες παροχές που υπάρχουν.

Έχουν δοθεί κάποια κίνητρα. Και εξελίξεις έχουν γίνει. Τώρα τελευταία ψηφίσαμε και τη δυνατότητα μετάθεσης μετά από μια πενταετία, έτσι ώστε να μην αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι που θα πάνε σε αυτές τις περιοχές, εγκλωβισμένοι και χωρίς δυνατότητα και επιστημονικής και βαθμολογικής ανέλιξης. Νομίζω, όμως, ότι αυτά μέχρι στιγμής δεν λειτουργούν ικανοποιητικά σε όλες τις περιοχές. Η προσπάθεια, λοιπόν, θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Και επίσης, ξέρετε πολύ καλά ότι το Κέντρο Υγείας ουσιαστικά μετατρέπεται σε ένα μίνι νοσοκομείο. Υπάρχει χρηματοδοτημένο από το ΕΣΠΑ νέο κτήριο. Γίνεται μια προσπάθεια να παραδοθεί τον Ιούνιο. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές εκκρεμότητες με τους βιολογικούς καθαρισμούς κ.λπ. Και έχει γίνει συνάντηση με την ΚΤΥΠ, με τις Κτηριακές Υποδομές. Προσπαθούμε να κλείσουμε την εκκρεμότητα.

Και επίσης έχει προχωρήσει η προεργασία της δημιουργίας νέου οργανισμού του νοσοκομείου που προβλέπει επιπλέον στελέχωση και με ιατρικό και με νοσηλευτικό προσωπικό. Το έχει αναλάβει η Υπηρεσία του Υπουργείου και περιμένω την τελική πρόταση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Χαίρομαι γι' αυτά που ακούω. Τα προσυπογράφω. Όμως το πρακτικό -θα το επαναλάβω- είναι να πάει τώρα ένας στρατιωτικός γιατρός κατά προτεραιότητα -διότι ο στρατός δεν θα πάθει τίποτα να βάλει έναν γιατρό στην Όλυμπο- και να αποσπαστεί μία νοσηλεύτρια από το Κέντρο Υγείας. Διότι ναι μεν πράγματι το κλιμάκιο επισκέπτεται και κάνει μία ιατρική η οποία είναι στο πλαίσιο περίπου της προληπτικής ιατρικής, αλλά το οξύ, το επείγον περιστατικό δεν μπορεί να το προβλέψει το κλιμάκιο και να πάει εκείνη την ώρα.

Άρα, όταν υπάρχει ένα έμφραγμα το οποίο θα συμβεί σε έναν κάτοικο, σε έναν τουρίστα που επισκέπτεται την Όλυμπο, δεν μπορεί το κλιμάκιο να το αντιμετωπίσει. Κατά συνέπεια, λοιπόν, επανέρχομαι στην πρόταση του στρατιωτικού γιατρού και της νοσηλεύτριας η οποία πρέπει να αποσπαστεί.

Όσον αφορά τα προβλήματα που έχουν πράγματι οι απομακρυσμένες περιοχές, τα ορεινά και τα νησιωτικά ιατρεία, είναι γεγονός ότι υπάρχει απροθυμία των γιατρών να πάνε και οι αλλεπάλληλες προκηρύξεις αποβαίνουν άγονες. Και γίνεται μία αντιπολίτευση αιώνια εδώ στην Βουλή στον εκάστοτε Υπουργό που του αναπτύσσει αυτά τα προβλήματα και απαντά ο εκάστοτε Υπουργός στερεότυπα με όλα αυτά που πρέπει να απαντήσει και ακούμε.

Είπα, όμως, κάτι στον κ. Πολάκη σε μία άλλη ερώτηση. Γίνεται σήμερα μια κοσμογονία με δημοσιεύσεις στο New England -προχθές είχε το Jama, το Circulation- πριν από ένα εξάμηνο για την τηλεϊατρική τρίτης γενιάς η οποία διαφέρει από την τηλεϊατρική που γνωρίζουμε διότι είναι και τηλεϊατρική εκπαίδευσης. Γίνεται, δηλαδή, τηλεκπαίδευση από ένα πανεπιστημιακό κέντρο -που πρέπει να υπάρχει εδώ στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού- όπου θα γίνεται συνεχής εκπαίδευση και όχι η εκπαίδευση που γίνεται μέχρι σήμερα διά των εταιρειών στην ουσία, εξ ου και τα διάφορα παρατράγουδα.

Με την τηλεκπαίδευση και την τηλεδιάγνωση ο καθηγητής, ο έμπειρος εν πάση περιπτώσει γιατρός, θα βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας ανά πάσα στιγμή να βοηθάει τον νέο γιατρό για τη διάγνωση. Και θα υπάρχει και τηλεθεραπεία. Δηλαδή μπορεί να γίνεται ακόμη και θεραπεία του εμφράγματος ή ενός καρκινοπαθούς με την τηλεϊατρική. Και επειδή αυτό είναι πράγματι επαναστατικό και είναι αποτέλεσμα –γι' αυτό ανέφερα βιβλιογραφία- της τρίτης γενιάς τηλεϊατρικής, είναι κάτι το οποίο πρέπει να σκεφτείτε και κυρίως να το οργανώσετε. Διότι το να το σκεφτείτε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, το σκεφτόμαστε όλοι. Η οργάνωση, όμως, είναι το δύσκολο, πώς θα γίνει δηλαδή το κέντρο ο εγκέφαλος και πώς ο καθηγητής ή ο έμπειρος γιατρός θα βρίσκεται στο Καστελόριζο ή στην Όλυμπο ή οπουδήποτε αλλού.

Αυτό νομίζω ότι για την Ελλάδα αποτελεί μία λύση που πρέπει να την προχωρήσετε και βεβαίως από τη δική μας πλευρά θα βοηθήσουμε στο επιστημονικό επίπεδο που μπορούμε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές συμφωνούμε.

Επαναλαμβάνω ότι η πρώτη κίνηση είναι η σταδιακή κάλυψη και υποστήριξη από το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Καρπάθου, που προσεχώς θα αναβαθμιστεί σε επίπεδο μικρού νοσοκομείου, της συγκεκριμένης περιοχής.

Όσον αφορά το θέμα με τους στρατιωτικούς γιατρούς, με τους οπλίτες γιατρούς κυρίως, έχουμε μια συστηματική συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έχουμε υποβάλει κατάλογο αναγκών του συστήματος υγείας που μπορούν να καλυφθούν με οπλίτες γιατρούς. Πρόσφατα, μάλιστα, είχαμε μια συνάντηση και με τον κ. Βίτσα και με τον κ. Καμμένο.

Η αλήθεια είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες. Λόγω της διαρροής επιστημονικού και ιατρικού δυναμικού στο εξωτερικό έχει μειωθεί και η προσέλευση γιατρών στις ΕΣΣΟ, όπου κατατάσσονται.

Γίνεται, λοιπόν, μια προσπάθεια. Ήδη καλύπτονται γύρω στα δεκαπέντε -αν θυμάμαι καλά- περιφερειακά ιατρεία, η αλήθεια είναι, όμως, ότι η προτεραιότητα είναι στα νησιά που δεν έχουν κανένα γιατρό, όπως, για παράδειγμα, η Τήλος.

Με το κίνητρο αυτό το οποίο δώσαμε πέρυσι καταφέραμε να καλύψουμε περισσότερα περιφερειακά ιατρεία και μάλιστα σε νησιά που είχαν χρόνια να δουν γιατρό, όπως στη Θύμαινα και σε άλλες περιοχές.

Μπορώ να το διερευνήσω το ενδεχόμενο αυτό, για να δούμε αν πραγματικά υπάρχει αυτή η δυνατότητα από τη μία.

Από την άλλη, το ζήτημα της τηλεϊατρικής είναι πολύ σημαντικό, γιατί εγώ θεωρώ ότι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι γιατροί δεν πάνε σε αυτές τις περιοχές δεν είναι μόνο διότι δεν υπάρχουν κίνητρα οικονομικά, κοινωνικά κτλ, αλλά είναι διότι αισθάνονται ανασφαλείς για τη διαχείριση των σοβαρών περιστατικών.

Σίγουρα, ένα σύστημα τηλεϊατρικής και μάλιστα αναβαθμισμένο, όπως λέτε, θα μπορέσει να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στον γιατρό και μια αίσθηση επιστημονικής υποστήριξης, που την έχει ανάγκη, όταν μάλιστα είναι ανειδίκευτος. Αυτό είναι σημαντικό.

Θα το διερευνήσουμε. Δεν ξέρω τα μεγέθη και τα κόστη. Ξέρω ότι πάντως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σύστημα τηλεϊατρικής, το οποίο έχει οργανωθεί από τη 2η ΥΠΕ. Νομίζω ότι καλύπτει δεκαπέντε με είκοσι περιοχές του Αιγαίου.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα από κεντρικά νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ, από το Θριάσιο, τη Νίκαια, το Αττικό, να παρέχεται υποστήριξη. Αυτό σίγουρα θέλει μια συνεχή αναβάθμιση και μια επανεκπαίδευση των γιατρών σε αυτή τη νέα τεχνολογία.

Επιπλέον, γίνεται μια προσπάθεια να ενισχύσουμε τις βάσεις αεροδιακομιδών στο Αιγαίο. Εκτός από τη Ρόδο, όπου υπήρχε από παλιά, έχει αναπτυχθεί ήδη στη Σύρο και σε δεύτερο χρόνο θα γίνει και στη Μυτιλήνη.

Η προσπάθεια είναι να μειώσουμε και τους χρόνους διακομιδής και τη δυνατότητα των εναέριων μέσων να ανταποκρίνονται στη διακομιδή επειγόντων περιστατικών.

Υπάρχει σε εξέλιξη και μια συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για δημιουργία πλωτών μέσων διακομιδών, τα οποία θα επιτρέπουν στα μικρά νησιά, όπου είναι πιο βολική η θαλάσσια επικοινωνία, να γίνεται γρήγορα η μετακίνηση ενός ασθενούς σε ένα πιο οργανωμένο κέντρο.

Γίνεται συστηματική προσπάθεια να ενισχύσουμε το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας των πολιτών και σε αυτές τις ακριτικές περιοχές. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται, όπως είπα και πριν, μια δέσμη πολιτικών και κινήτρων, που υπερβαίνει προφανώς τον ρόλο του Υπουργείου Υγείας. Χρειάζεται, δηλαδή, μια διυπουργική συνεργασία.

Πάντως, αυτό που θεωρώ ότι είναι πραγματικά στον πυρήνα της αντιμετώπισης των προβλημάτων της νησιωτικότητας είναι η καλύτερη στελέχωση και ανταπόκριση του συστήματος υγείας."

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...