Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ρόδου:«Ο σεβασμός που οφείλουμε στα ζώα είναι ίδιος με αυτόν που οφείλουμε στους ανθρώπους»

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

 

Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ρόδου:«Ο σεβασμός που οφείλουμε στα ζώα είναι ίδιος με αυτόν που οφείλουμε στους ανθρώπους»

Ο εορτασμός της 4ης Οκτωβρίου ως  Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα δικαιώματα κάθε ζωντανού πλάσματος, όπως αυτά καθορίζονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων, με πιο σημαντικό το δικαίωμα της ισότητας στη ζωή και στην δυνατότητα ύπαρξης.

Ο δρόμος που έχει διανυθεί από το 1931 μέχρι σήμερα είναι πολύ μεγάλος με εντυπωσιακά βήματα προς την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων. Η Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ρόδου και η αρμόδια Εντεταλμένη Σύμβουλος κα Ευδοκία Πάττα – Αποστολίδη αναγνωρίζοντας ότι ο σεβασμός που οφείλουμε στα ζώα είναι ίδιος με αυτόν που οφείλουμε στους ανθρώπους αν θέλουμε να συνυπάρξουμε αρμονικά με τη φύση, έχουν κάνει τα δικά τους σημαντικά βήματα σ’ αυτόν τον δρόμο όσον αφορά τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Συγκεκριμένα:

  •  Δημιουργία σημείων  παροχής τροφής, νερού και στέγασης για τα αδέσποτα ζώα σε όλο το νησί  με σταθερή τροφοδοσία από τον Δήμο που εξυπηρετούνται από ένα δίκτυο 80 και πλέον εθελοντών το οποίο επίσης δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό.
  • Αξιοποίηση στο έπακρο τωνδυνατοτήτωνπου παρέχει το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ εντάσσοντας σε αυτό :
    -την επισκευή και ανακαίνιση του Δημοτικού Καταφυγίου αδέσποτων ζώων
    -την προμήθεια δύο VAN  κατάλληλα εξοπλισμένων για την μεταφορά και την περίθαλψη των
      αδέσποτων ζώων
    -την σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες κτηνιάτρους για την πραγματοποίηση στειρώσεων
    -τον πλήρη εξοπλισμό του Δημοτικού Κτηνιατρείου που λειτουργεί στο χώρο του Δημοτικού
      Καταφυγίου
    Όλα τα παραπάνω βρίσκονται στο στάδιο της εφαρμογής.
  • Επιπλέον αξιοποίηση της επιχορήγησης από το Υπουργείο Εσωτερικών με προμήθειες φαρμακευτικού υλικού, εμβολίων και ενός αυτοκινήτου για την εξυπηρέτηση του προγράμματος, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο του διαγωνισμού.
  • Λειτουργία του Δημοτικού Καταφυγίου αδέσποτων ζώων με πλήρη επιχορήγηση από τον Δήμο και εποπτεία από την Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα
  • Εξυπηρέτηση των αναγκών περίθαλψης των εντός Καταφυγίου αδέσποτων ζώων με μόνιμη παρουσία Κτηνιάτρου σε αυτό.
  • Παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης στα αδέσποτα ζώα εκτός Καταφυγίου μέσα από συμβάσεις με ιδιώτες Κτηνιάτρους.
  • Σταθερή σε ετήσια βάση συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και διάφορους φορείς του εξωτερικού για την πραγματοποίηση προγραμμάτων στείρωσης σε ειδικό χώρο  που δημιουργήθηκε και  παραχωρείται  από τον Δήμο για τον σκοπό αυτό.
  • Προώθηση και πραγματοποίηση υιοθεσιών μέσα από το Δημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Είναι γεγονός ότι κάποιες από τις παραπάνω  προσπάθειές μας δεν θα ήταν δυνατό να επιτύχουν χωρίς την  πολύ σημαντική συμβολή όλων των εθελοντών με τους οποίους  έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε και τους  ευχαριστούμε θερμά. Αναμφίβολα ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας μέχρι την ιδανική συνύπαρξη των ανθρώπων με τα ζώα είναι μακρύς, όμως τα βήματά μας θα εξακολουθήσουν να είναι αποφασιστικά και αποτελεσματικά προς τη σωστή κατεύθυνση η οποία τελικά είναι ευθύνη όλων μας.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...