Δημήτρης Κρεμαστινός: Τα μέτρα του 3ου μνημονίου ανήκουν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Συνέντευξη στην ΓΝΩΜΗ-Κρεμαστινός Δημήτρης


1.Τρίτο μνημόνιο προ των πυλών...Προς τα πού οδεύει η χώρα;

Δυστυχώς, το τρίτο μνημόνιο αποτελεί μια πραγματικότητα. Τα δύο αντιμνημονιακά κόμματα (όπως αυτοαποκαλούνται), δύο ακραία κόμματα -ένα της αριστεράς και ένα της δεξιάς - που υποσχέθηκαν κατάργηση του μνημονίου και ακύρωση όλων των μνημονιακών νόμων, μετά από ένα πεντάμηνο σκληρών διαπραγματεύσεων όπως τα ίδια τις αποκάλεσαν, ήρθαν στη Βουλή με ένα τρίτο μνημόνιο πιο σκληρό από τα προηγούμενα δύο, με τις τράπεζες κλειστές, τους ανθρώπους να αναζητούν 60 ευρώ την ημέρα από τα ΑΤΜ και τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Έκαναν, με απλά λόγια ό,τι μπορούσαν για να εκνευρίσουν όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς που μέχρι τώρα μας χρηματοδότησαν με 230 δις και τους ζητούν σήμερα άλλα 86 δις για να επιβιώσει η χώρα. Αποκαλούν υποτιμητικά «δανειστές» τους ευρωπαϊκούς λαούς που μέχρι τώρα τους ζητήσαμε και μας έδωσαν τα 230 δις, ενώ γνωρίζουν ότι δεν μας δανείζουν ούτε τράπεζες ούτε το μεγάλο κεφάλαιο. Τα 86 δις που τώρα ζητάμε, θα προέλθουν και αυτά από τη φορολογία των λαών της Ευρώπης. Και μάλιστα, πολλών λαών που ζουν με μισθούς 150 και 200 ευρώ το μήνα.
Θα πρέπει επίσης να πω ότι αυτό το φοβερό μνημόνιο το διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μόνη της και έχει την αποκλειστική ευθύνη των μέτρων τα οποία θα επιβληθούν. Η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή από όλη την αντιπολίτευση έχει ρητά  από όλα τα κόμματα δηλωθεί ότι εκφράζει μόνο το «ναι» για τη συμφωνία προς όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη ούτως ώστε να μας δοθεί το δάνειο για να μην χρεοκοπήσουμε. Την ευθύνη όμως των μέτρων του 3ου Μνημονίου την έχει αποκλειστικά η συγκυβέρνηση των λεγομένων «αντιμνημονιακών» κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η οποία και τα πρότεινε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εξίσωση του ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου με της υπόλοιπης χώρας, που προτάθηκε από την ίδια την Κυβέρνηση στην περίφημη πρότασή της των 47 σελίδων με σκληρά μέτρα αξίας 8 δις ευρώ.
Τώρα, το πού οδεύει η χώρα; Εάν η Κυβέρνηση δεν καταφέρει να υλοποιήσει τα σκληρά αυτά μέτρα που προτείνει οδεύει κατ’ ευθείαν στη χρεοκοπία με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Δηλαδή θα οδεύσει προς την καταστροφή. Η ευθύνη όμως ανήκει αποκλειστικά στα δύο κόμματα που συγκυβερνούν.


2.Ταφόπλακα στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ...Ποιοι έχουν την ευθύνη;
    
Όπως γνωρίζετε, το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά ζητώντας ακόμα και τη συνεχή συμπαράσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια πετύχαμε να μην έρθει ο εφαρμοστικός νόμος στη Βουλή, παρότι η εξίσωση του ΦΠΑ αναγράφετο ρητά και εζητείτο τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο μνημόνιο. Έτσι, στην πράξη τα νησιά μας μέχρι σήμερα ζουν με το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ.
Αντίθετα, όπως σας ανέφερα και στην προηγούμενη ερώτηση, η εξίσωση του ΦΠΑ προτάθηκε από την ίδια τη σημερινή Κυβέρνηση, με υπογραφή του Πρωθυπουργού στη γνωστή πρόταση των 47 σελίδων. Κατά συνέπεια, έχουν αποκλειστική ευθύνη τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν. Παρότι ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ δημόσια δεσμεύτηκε ότι θα καταψήφιζε την Κυβέρνηση αν επανέφερε το νόμο του ΦΠΑ και θα αποχωρούσε από αυτήν, η Κυβέρνηση με τη στήριξή του, όχι μόνο τον επανέφερε αλλά ενώ στην αρμόδια επιτροπή πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, κατέθεσε διάταξη που αρχικώς εξαιρούσε τα απομακρυσμένα νησιά, λίγο πριν την ψήφιση του νόμου στην Ολομέλεια ο αρμόδιος Υπουργός με τα ίδια του τα χέρια συμπλήρωσε τη φράση «μέχρι την 31.12.2016»!
Για το λόγο αυτό κατέθεσα σχετική ερώτηση στη Βουλή και ζήτησα να απαλειφθεί αυτό το χρονικό όριο κατά τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει. Να συμπεριφερθεί δηλαδή η Κυβέρνηση στο θέμα αυτό όπως συμπεριφέρθηκε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Συμπερασματικά, θα επαναλάβω ό,τι δηλώθηκε από πλευράς αντιπολίτευσης στη Βουλή: για όλα τα κακά του 3ου μνημονίου την ευθύνη αναλαμβάνουν τα κόμματα που υποσχέθηκαν στο λαό ακριβώς τα αντίθετα από αυτά  που σήμερα, δυστυχώς, νομοθετούν.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...