Δημήτρης Γάκης: Η κυβέρνηση προχωράει με σταθερά βήματα στην υλοποίηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου

«Η κυβέρνηση προχωράει με σταθερά βήματα στην υλοποίηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου» δηλώνει στη Γνώμη ο επανεκλεγείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Δωδεκάνησο, Δημήτρης Γάκης και προσθέτει ότι μέχρι τον Απρίλιο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην οικονομία με στόχο ένα μακροχρόνια βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο.
Ο κ. Δημήτρης Γάκης μιλά για την συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση με τους εταίρους στις 20 Φεβρουαρίου και τονίζει ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με τους θεσμούς και με όρους ισοτιμίας.
Απαντά για την αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από τις διαπραγματεύσεις και για την «αριστερή παρένθεση» της Νέας Δημοκρατίας: «Οι αναφορές της ΝΔ στη διαπραγμάτευση, κάνουν τους έλληνες να διερωτώνται: Δεν ήταν η τρόικα που μπαινόβγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου και στα Υπουργεία και συναποφάσιζε με την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά για μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ομαδικές απολύσεις και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους;
Η νοσταλγία της ΝΔ για εκείνες τις μέρες είναι κατανοητή, αλλά θέλουμε να τους ενημερώσουμε ότι η εποχή αυτή έχει περάσει ανεπιστρεπτί από τις 25 Ιανουαρίου». Και συνεχίζει: «Οι ρητορείες, οι καταστροφολογίες και οι επικοινωνιακές ατάκες περί «παρενθέσεων» και προβλημάτων στη χώρα, αντιμετωπίζονται με χλευασμό.
Παρένθεση, που μάλιστα έκλεισε, ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου. Ο λαός την έκλεισε μια για πάντα».
Αναφέρεται στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε και στο που το πάει: «Ο Σόιμπλε ονειρεύεται μια Γερμανική Ευρώπη με υποτακτικούς πολίτες. Εμείς ονειρευόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη με Δημοκρατία και περήφανους λαούς.  Στην Ευρώπη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Η κυβέρνηση και δη ο πρωθυπουργός εκτός από το εξωτερικό μέτωπο έχει και το εσωτερικό, αυτό με τις διαφωνίες εντός ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής αναφέρεται στην εσωκομματική δημοκρατία αλλά και στην στήριξη της κυβέρνησης: «Οι οργανώσεις μας, ανατροφοδοτούν τα επιτελεία με σκέψεις και προτάσεις που ενισχύουν την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης. Όσο πιο αποφασιστικά βοηθήσουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο, να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να «χτίσει» με αξιοπιστία στη βάση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, τόσο πιο δυναμικά θα έχουμε βοηθήσει την κοινωνία να ξεφύγει από τις ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες».
Τοποθετείται στο θέμα του ΦΠΑ και κάνει λόγο για μονότονη επανάληψη από την Ν.Δ: «Ας το καταλάβουν μια για πάντα. Η κυβέρνηση μας,διαπραγματεύεται, διεκδικεί, συγκρούεται και οικοδομεί με το λαό σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης». Ζητά ενότητα για την διατήρηση των κεκτημένων: «
Η νησιωτική ιδιαιτερότητα απαιτεί ενότητα όλων των τοπικών δυνάμεων και φορέων. Η πρώτη ευθύνη για την συγκρότηση του «Δωδεκανησιακού λόμπυ» βρίσκεται στην Περιφέρεια και στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου. Περιμένουμε τις πρωτοβουλίες τους».
Ο Δημήτρης Γάκης, τέλος, θέτει τις προτεραιότητες για την Δωδεκάνησο γύρω από τις οποίες εργάζονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υγεία, νερό για μικρά νησιά και ακτοπλοϊκό.
 
 
1.Σε λίγες ημέρες η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλείνει 2 μήνες στο τιμόνι της χώρας. Πως βλέπετε το βηματισμό της;
 
Δεχόμαστε πιέσεις και επιθέσεις από ένα σκληρό ευρωπαϊκό κατεστημένο. Ομως με σταθερά βήματα ακολουθούμε το πρόγραμμά μας, για να πετύχουμε τη ρήξη με τα χρεοκοπημένα πρότυπα του παρελθόντος. Για να στήσουμε το πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούμε να στηρίξουμε τους σχεδιασμούς μας και να προχωρήσουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση και τη βαθιά αλλαγή του κράτους, όπως δεσμευθήκαμε απέναντι στον ελληνικό λαό.
Αυτή η ανάγκη για μια νέα πολιτική ζωή, βασισμένη στις αξίες της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, συνειδητοποιείται και στηρίζεται από ευρύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, όχι μόνο από όσους ψήφισαν τα κόμματα που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση. Με τα πρώτα μέτρα και νομοθετικές πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση βάζει τέρμα στη λιτότητα, προχωρά στην ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, θέτει τέλος στην κακοδιοίκηση. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρουσίασε στους εταίρους της τις μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού  Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Ένα Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην οικονομία. Με στόχο ένα μακροχρόνια βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο.
Κάθε αρχή, όπως είναι φυσικό, έχει και τα δικά της προβλήματα.

2. Τελικά τι έχουμε πετύχει με τους εταίρους-πιστωτές, νέα συμφωνία που θα οδηγήσει σε ένα νέο μνημόνιο; Αρκετοί λένε ότι απλά άλλαξαν ονόματα, η τρόικα έγινε "Θεσμοί" και το μνημόνιο συμφωνία...
 
 Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες και το κλίμα που αντιμετώπισε η νέα κυβέρνηση, τις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν και τις συγκρούσεις που υπήρξαν στις συναντήσεις των Eurogroup και πως κατάφερε η κυβέρνηση να έχει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Σαν αποτέλεσμα, υπάρχει η συμφωνία της 20ηςΦεβρουαρίου, που υλοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους εταίρους, σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι πλέον να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της. Η διαπραγμάτευση, συνεχίζεται πλέον με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM/EFSM), στο Brussels Group. Θα είναι πολιτική και τεχνική και θα γίνεται στις Βρυξέλλες, μεταξύ ομολόγων.
Είναι πολλοί που σκοπίμως δεν θέλουν να καταλάβουν για να δημιουργήσουν κλίμα δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.   
3. Η διαρκής σύγκρουση και αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες  δημιουργεί αβεβαιότητα και πολιτική αστάθεια..Αποτέλεσμα η Ν.Δ να συνεχίζει να μιλά για "αριστερή παρένθεση"....Θα δικαιωθεί, τι λέτε;
 
Το είχαμε τονίσει από την προεκλογική περίοδο, αλλά και σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να ευθυγραμμίζεται απολύτως με τους πιο σκληροπυρηνικούς ευρωπαϊκούς νεοφιλελεύθερους κύκλους της λιτότητας και των δανειστών. Οι αναφορές της ΝΔ στη διαπραγμάτευση, κάνουν τους έλληνες να διερωτώνται: Δεν ήταν η τρόικα που μπαινόβγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου και στα Υπουργεία και συναποφάσιζε με την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά για μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ομαδικές απολύσεις και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους;
Η νοσταλγία της ΝΔ για εκείνες τις μέρες είναι κατανοητή, αλλά θέλουμε να τους ενημερώσουμε ότι η εποχή αυτή έχει περάσει ανεπιστρεπτί από τις 25 Ιανουαρίου. Οι ρητορείες, οι καταστροφολογίες και οι επικοινωνιακές ατάκες περί «παρενθέσεων» και προβλημάτων στη χώρα, αντιμετωπίζονται με χλευασμό.
Παρένθεση, που μάλιστα έκλεισε, ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου. Ο λαός την έκλεισε μια για πάντα.
Θα τους απογοητεύσουμε για ακόμα μια φορά.

4. Η Γερμανία με τον Σόιμπλε αλήθεια που το πάει;
 
Δεν μιλάμε με όρους επικοινωνίας για κανέναν εταίρο μας, αλλά επικοινωνούμε με τους εταίρους μας και τους θεσμούς με προτάσεις ουσίας. Η «πολεμική» μας είναι ενάντια στις πολιτικές που οδήγησαν στα αδιέξοδα των μνημονίων, κοιτάμε πώς να απεγκλωβιστούμε από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και να διαμορφώσουμε, μια νέα αναπτυξιακή ατζέντα. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η εργασία με όρους αμοιβαίου σεβασμού και ισοτιμίας, μέσα από το διάλογο στο πλαίσιο μιας έντιμης διαπραγμάτευσης με όλους τους εταίρους μας, ανάμεσά τους και η γερμανική κυβέρνηση και ο γερμανικός λαός. Για να βοηθήσουμε, ώστε να βρεθεί λύση στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η Ευρώπη. Εμείς, τιμούμε τη συμφωνία μας, περιμένουμε να την τιμήσουν και οι εταίροι μας.
Ο Σόιμπλε ονειρεύεται μια Γερμανική Ευρώπη με υποτακτικούς πολίτες. Εμείς ονειρευόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη με Δημοκρατία και περήφανους λαούς.  Στην Ευρώπη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

5. Εκτός από το εξωτερικό μέτωπο ο πρωθυπουργός έχει και το μέτωπο του εσωτερικού με τις διαφωνίες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συνιστώσες που στοχεύουν στη ρήξη με την Ε.Ε και την έξοδο από το ευρώ...Μήπως η ...πολύ Δημοκρατία όταν ένα κόμμα είναι κυβέρνηση, βλάπτει;
Πρέπει να τραβήξουμε το δάχτυλο μπροστά απο το φεγγάρι για να το δούμε ολόκληρο. Η επίκληση των τάσεων και των διαφορετικών αντιλήψεων που υπάρχει στο κόμμα μας είναι μια λαϊκίστικη πολιτική.  Πάντως δεν χρειάζονται «πολεμικά ανακοινωθέντα», ούτε συνεχείς αναφορές σε κάτι που όλοι οι πολίτες και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από τον πρωθυπουργό μέχρι το απλό μέλος, γνωρίζουν: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα ζωντανό, δημοκρατικό και έχει την εμπειρία να ξεχωρίσει το ουσιαστικό από το μη ουσιώδες. Οι οργανώσεις μας, ανατροφοδοτούν τα επιτελεία με σκέψεις και προτάσεις που ενισχύουν την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης. Όσο πιο αποφασιστικά βοηθήσουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο, να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να «χτίσει» με αξιοπιστία στη βάση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, τόσο πιο δυναμικά θα έχουμε βοηθήσει την κοινωνία να ξεφύγει από τις ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες. Και αυτό δεν είναι θέμα «συνιστωσών» και «τάσεων». Είναι ζήτημα που αφορά στην κουλτούρα θετικής αναζήτησης της αριστεράς και πολιτικής ουσίας. Πάντως δεν χρειάζονται «πολεμικά ανακοινωθέντα», ούτε και συνεχείς αναφορές .
6. Σε επίπεδο Δωδεκανήσου τι γίνεται;
 
Τις πρώτες αυτές κρίσιμες ημέρες, γίνεται μια συνεχής προσπάθεια στο ανώτερο δυνατό κυβερνητικό επίπεδο με συσκέψεις και συνεργασίες για να ενημερώσουμε τους αρμόδιους υπουργούς διεξοδικά για κάθε πρόβλημα που αφορά στη Δωδεκάνησο. Οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε καταθέσει τις δικές μας τεκμηριωμένες προτάσεις για την επίλυσή τους και περιμένουμε να δούμε την εφαρμογή τους. Η βάση των προτάσεων βρίσκεται στην ουσιαστική εφαρμογή της «νησιωτικότητας». Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε μέχρι στιγμής συζητήσει για τα ζητήματα της Υγείας, τονίζοντας τον κομβικό ρόλο των Γενικών Νοσοκομείων στη Ρόδο, Κω και Κάλυμνο. Άμεση και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα μας είναι να μην μείνει κανένα μικρό νησί στη Δωδεκάνησο χωρίς υγειονομική κάλυψη. Συζητήσαμε επίσης στο Υπουργείο Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος της κάλυψης των υδροδοτικών αναγκών των μικρών νησιών. Στις συσκέψεις, όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου, τονίσαμε, ότι οι παρεμβάσεις των συναρμόδιων υπουργείων θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι κανένα νησί του Αιγαίου δεν θα μείνει χωρίς νερό κατά την διάρκεια του έτους αλλά και των καλοκαιρινών μηνών. Επίσης ξεκίνησε μια σε βάθος συζήτηση για τα φλέγοντα ζητήματα της ακτοπλοΐας. Παρόμοιες συσκέψεις έχουν γίνει για τον τουρισμό και τα για ζητήματα του Δήμου Ρόδου. Πιστεύω, ότι σύντομα θα δρομολογηθούν οι λύσεις που έχουμε προτείνει, θα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων που θα ανακουφίσουν τη δωδεκανησιακή κοινωνία και θα δώσουν κίνητρα και το πλαίσιο για να ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση σε τοπικό επίπεδο. Τέλος, έχουμε  δρομολογήσει τη λύση του ζητήματος της «Ροδιακής Έπαυλης», όπως έχουμε υποσχεθεί προεκλογικά….
 

7. Υπάρχει ξανά το θέμα με το ΦΠΑ, αυτή τη φορά με το σενάριο κατάργησης του σε κοσμοπολίτικα νησιά...Αν συμβεί τι θα πράξετε;
 
Όπως έχει δηλώσει για το θέμα ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, δεν τίθεται σε αμφισβήτηση ο μειωμένος ΦΠΑ στο Αιγαίο. Εδώ όμως, θέλω να σημειώσω τη μονότονη επανάληψη του θέματος από πλευράς ΝΔ, αλλά και το σημαντικό ρόλο των τοπικών φορέων στο συνολικό θέμα που λέγεται «Ανάπτυξη στη Δωδεκάνησο». Όσον αφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση, ας το καταλάβουν μια για πάντα. Η κυβέρνηση μας,διαπραγματεύεται, διεκδικεί, συγκρούεται και οικοδομεί με το λαό σχέση ειλικρίνειας καιεμπιστοσύνης.
Έχουμε όμως όλοι μια τεράστια ευθύνη για την πορεία του τόπου μας. Μεμονωμένες κινήσεις και αντιδράσεις δεν αρκούν για την υπεράσπιση των κεκτημένων αλλά και για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του τόπου μας. Η νησιωτική ιδιαιτερότητα απαιτεί ενότητα όλων των τοπικών δυνάμεων και φορέων. Η πρώτη ευθύνη για την συγκρότηση του «Δωδεκανησιακού λόμπυ» βρίσκεται στην Περιφέρεια και στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου. Περιμένουμε τις πρωτοβουλίες τους.
…..
 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...