Δήμος Καρπάθου, ακατανόητη η στάση του για τα αδέσποτα, του Μανώλη Δημελλά

Δήμος Καρπάθου, ακατανόητη η στάση του για τα αδέσποτα

Πέρασε κι αυτό το καλοκαίρι με τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά της Καρπάθου να περιμένουν το Δήμο του νησιού να ξυπνήσει για να τα φροντίσει!

Με ένα δελτίο τύπου από τις 16 Ιουνίου ενημέρωνε ότι:

«από τον περασμένο Απρίλιο έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από κτηνίατρο...Κατατέθηκε όμως ένσταση και σταμάτησε (προσωρινά) η διαδικασία για την φροντίδα περίπου 120 τετράποδων φίλων μας. Ο Δήμος Καρπάθου όμως, πιστός στο πρόγραμμά του, επανεκίνησε αμέσως όλες τις ενέργειες, ώστε να πραγματοποιηθεί τελικά η φροντίδα αδέσποτων ζώων συντροφιάς». Κι όμως πέρασε ο Ιούνιος, έφυγε ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, πάει κι ο Σεπτέμβρης.

Θα χαθεί το κονδύλι των 20.000 ευρώ για τα αδέσποτα για το 2017; Υπάρχουν άπειρες δικαιολογίες, δυστυχώς από τη δημοτική αρχή δεν υπάρχει αληθινό ενδιαφέρον για τα παρατημένα ζώα.

Μια παράλληλη ιστορία, που σχετίζεται με τα αδέσποτα, εκτυλίσσεται αθόρυβα και φανερώνει χαρακτήρες και προθέσεις του μικρού τόπου. Ένας από τους φιλόζωους του νησιού φαίνεται πως ενόχλησε με τις δράσεις, την αγάπη και τη φροντίδα του για τα ζώα, καταγγέλει λοιπόν ότι δεν σταματά να δέχεται απείλες και μάλιστα κάποιοι έφτασαν στο σημείο να λένε ότι βγάζει χρήματα από τα ζώα και να προτείνουν στην επιχείρηση που εργάζεται να απολυθεί, για να φύγει από το νησί!

- Αλήθεια είναι μάστιγα τα αδέσποτα; Αυτά προκαλούν, βρωμίζουν και αναστατώνουν το τόπο; Μήπως η πολύχρονη αδιαφορία από τον κύριο υπεύθυνο, τον Δήμο του νησιού, οδήγησε σε αυτή την κατάσταση; Μα επιτέλους ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να βλέπουν αφρόντιστα, άρρωστα και παρατημένα ζώα σε κάθε βήμα τους;

Μέσα στο καλοκαίρι δεκάδες αδέσποτα σκυλιά, κυρίως κουτάβια, όπως επίσης μικρά και μεγάλα γατιά πετάχτηκαν στους δρόμους της Καρπάθου από υποανάπτυκτους πολίτες. Πρώτοι οι τουρίστες απόρησαν, έτρεξαν για να φροντίσουν μήπως σώσουν καμιά ψυχούλα κι άλλες φορές αισθάνθηκαν ότι έκαναν διακοπές σε τριτοκοσμική χώρα! Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πέντε κουτάβια, που βρέθηκαν στην παραλία της Αμμοπής και σήμερα όλα ταξίδεψαν, βρήκαν αγάπη και έχουν σπίτια σε Γερμανία και Ολλανδία.

Όταν μάλιστα οι ξένοι που φρόντιζαν τα κουλούκια μιλούσαν ανοιχτά για το πρόβλημα τότε δεν ήταν φίλοι, δεν αγαπούσαν το νησί! Γιατί, όπως λένε κάποιοι παλιοί, υπάρχει ένας χρυσός κανόνας, «καλός φίλος είναι αυτός που λεει δε βαριέσαι, προσπερνά, καταπίνει αμάσητο κάθε στραβό και σιωπά».

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμμιά προσπάθεια καταγραφής των αδέσποτων ζώων, ενώ ακόμη και σε κάποια από τα λεγόμενα «δεσποζόμενα» γίνεται άλλο ένα πανηγύρι, με τους «φιλόζωους» ιδιοκτήτες, κάποιους από αυτούς κυνηγούς, να μην τα φροντίζουν, να αποφεύγουν να τα στειρώσουν και να εξακολουθούν να τα κρατούν φυλακισμένα και πεινασμένα, δεμένα με χοντρές αλυσίδες από το λαιμό, αν και αυτό αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα!

Αρκετοί Καρπάθιοι μνημονεύουν τον ξένο εθελοντή, τον Alf, τον άνθρωπο που έμεινε στο νησί 17 χρόνια προσφέροντας δωρεάν τις υπηρεσίες του και μάταια ψάχνουν κάτι αντίστοιχο.

Ο σπισιμός, οι προκαταλήψεις και οι στραβές νοοτροπίες αλλάζουν δύσκολα και ξεκινούν από ψηλά, ο Δήμος Καρπάθου είναι απόλυτη ανάγκη να αναλάβει με ωριμότητα τις ευθύνες του. Οφείλει να νοιαστεί, να ακολουθήσει τους νόμους και να φροντίσει τα ζώα, παράλληλα να στηρίξει τους εθελοντές, που όλο και λιγοστεύουν. Όλοι μαζί να ξεκινήσουν άμεσα ενημερωτικές εκστρατείες ξεκινώντας από τα σχολεία, διαφορετικά δεν θα πάψουμε να βλέπουμε πεταμένες ψυχές κι όλοι εμείς να κάνουμε δήθεν τους ανήξερους και να καλύπτουμε κάθε παρανομία.

Τα καλά νέα δεν έρχονται από τους επίσημους φορείς, ακόμη μια φορά μας ξελασπώνουν οι ξένοι φίλοι της Καρπάθου!

Στις 4 Νοεμβρίου 2017 Ευρωπαίοι φίλοι του νησιού προγραμμάτισαν ραντεβού στο πάρκο Utrechtse Heuvelrug της Ολλανδίας όπου θα συναντηθούν περίπου 30 από τα 70 αδεσποτάκια της Καρπάθου που γλύτωσαν το μαρτύριο της εγκατάλειψης, βρήκαν σπίτι, αληθινή φροντίδα κι αγάπη. Εκεί θα παρεβρεθεί και η κ. Jose Van Rossum, ο άνθρωπος που τον τελευταίο χρόνο μάζεψε από το δρόμο τα αδέσποτα της Καρπάθου, τα φρόντισε και τους βρήκε ανάδοχες οικογένειες. Όμως η Jose πικραμένη από την συμπεριφορά του Δήμου και αρκετών πολιτών του νησιού έπαψε να ασχολείται με τα ζώα.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όλο το καλοκαίρι μετέδιδαν μηνύματα και προέτρεπαν τους πολίτες να πιέσουν τους Δήμους τους να ασχοληθούν, να ξεκινήσουν πρόγραμμα για τα αδέσποτα συντροφιάς. Αυτό είναι το έκτο θέμα που δημοσιεύω για τα ζώα της Καρπάθου, είναι ανάγκη τώρα, ως πολίτες, είτε μεμονομένα είτε ομαδικά, να πάρουμε το θέμα στα χέρια μας και να πιέσουμε σε κάθε κατεύθυνση γιατί τα ζώα δεν έχουν φωνή έχουν όμως ψυχή.

Υ.Γ Το σκυλί της φωτογραφίας βρίσκεται στη γειτονιά Ζόκλα των Μενετών.

Το φροντίζαμε περίπου 3 μήνες, όμως από τη βία και την κακοποίηση που προφανώς είχε νιώσει δεν μας άφησε ποτέ έστω να το πλησιάσουμε. Παραμένει εκεί, κοιμάται κάτω από αυτοκίνητα και ζητιανεύει λίγο νερό, ένα πιάτο φαί...

dimellasm@hotmail.com

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...