Γιώργος Χατζηκουτσός: «Όσες δημοτικές αρχές ξεκινούν με φόρα τους παίρνει η κατηφόρα…», γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

 

Από το καλοκαίρι του 2018 παλεύω για ετούτη τη συνέντευξη. Κάθε φορά οι συγκυρίες δεν ήταν θετικές, δε μας βόλευαν οι χρόνοι και δεν τα καταφέρναμε. 

Γνωρίζω αρκετά χρόνια τον Γιώργο Χατζηκουτσό, μπορώ λοιπόν να πω ότι τον ξεχωρίζει η ντομπροσύνη, το φιλότιμο και ένα άσβεστο πάθος για τον κοινό μας τόπο, που φτάνει στα όρια της υπερβολής! Στα όρια να πεις ότι πιο πολύ αγαπά την Κάρπαθο από οτιδήποτε άλλο. 

Όλο τον περσινό χειμώνα, μέσα από τις δικές του γραπτές «καλημέρες» (στο facebook) μαθαίναμε τα νέα του νησιού μας κι είναι αλήθεια ότι αν και ασχολείται έντονα με την πολιτική, δε φοβάται να εκτεθεί, ούτε μασάει τα λόγια του. Κινδυνεύει μάλιστα να κάμει πιο πολλούς εχθρούς, αλλά δε το βάζει κάτω και δεν υπολογίζει το προσωπικό κόστος. 

Η κοινωνία της Καρπάθου τον αντάμειψε, δίνοντας του πρωτεύοντα ενεργό ρόλο στα καθημερινά ζητήματα της πόλης. 

Είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος στο τοπικό διαμέρισμα της Πρωτεύουσας Καρπάθου. Εκεί στο λιμάνι, που χτυπά η καρδιά του νησιού, ξεχειμωνιάζουν περίπου 2.500 μόνιμοι κάτοικοι, χωρίς να υπολογίσω τους καλοκαιρινούς επισκέπτες, που κάνουν το λιμάνι να μοιάζει με μεγαλούπολη.  Σήμερα, λίγο πριν το τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου, πέφτει πάνω τους η πρώτη απόφαση του νέου Δημάρχου. 

Μια απόφαση που έχει να κάνει με το περιβάλλον, πιο συγκεκριμένα αλλάζουν θέση οι κάδοι απορριμμάτων της πρωτεύουσας. 

Αντιγράφω από το δελτίο τύπου του Δήμου:

«Η μεταφορά των κάδων απορριμμάτων αποτελεί μία από τις πρώτες κινήσεις του προγράμματος Καθαριότητας, το οποίο σε πρώτη φάση ξεκίνησε από την πρωτεύουσα του νησιού και θα επεκταθεί σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες και τις τουριστικές περιοχές…Συνεπώς, θα εξοικονομείται και εργασιακός χρόνος του ολιγάριθμου προσωπικού του Τμήματος Περιβάλλοντος που θα αξιοποιούνται και σε άλλες εργασίες στον τομέα της Καθαριότητας».

Είναι καλό το μέτρο; Άραγε υπήρχαν άλλες ουσιαστικότερες λύσεις; Ή μήπως τη συγκεκριμένο απόφαση τη χαρακτηρίζει βιασύνη και προχειρότητα;  

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια κίνηση της νέας δημοτικής αρχής. 

Είναι λοιπόν κάτι που θα δείξει ο χρόνος, όμως ο χρόνος δεν είναι υπέρ εκείνων που θα κληθούν να «δείξουν κατανόηση» και να βάλουν πλάτη σε αυτή την νέα απόφαση. 

Και εννοώ τον δημότη, που πρέπει να «διευκολύνει» και να δώσει λύση στην «άσχημη» και  πολλές φορές δύσοσμη εικόνα των ξέχειλων από σκουπίδια κάδων. 

Γράφτηκαν πολλές απόψεις, όμως  λίγο παραπάνω θα πρέπει μετρήσουμε την θέση του Προέδρου της τοπικής κοινότητας, μαζί με το εκλεγμένο επταμελές, αφού αυτοί είναι οι εκπρόσωποι του τοπικού διαμερίσματος της πρωτεύουσας του νησιού.

Με αυτή την αφορμή μιλάμε με τον κ. Γιώργο Χατζηκουτσό και μαθαίνουμε τα τελευταία νέα της Καρπάθου.   

  • Λοιπόν κ. Χατζηκουτσέ από τις αρχές Σεπτέμβρη είσαστε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πηγαδίων ή πιο σωστά της κοινότητας Καρπάθου. Οι επτά εκλεγμένοι πρόσφατα βρεθήκατε. Τι ειπώθηκε στην πρώτη σας συνάντηση;

«Το πρωί της Παρασκευής, στις 5 Σεπτέμβρη, προκάλεσα την πρώτη,  κατεπείγουσα σύσκεψη της κοινότητας Καρπάθου. Μάλιστα προφορικά είχα προσκαλέσει και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο σε θέματα καθαριότητας με στόχο να ανοίξουμε και να εξετάσουμε και αυτό το θέμα που σήμερα είναι  το πρώτο θέμα για τα Πηγάδια.

Ο Αντιδήμαρχος αν και είχε συμφωνήσει δεν ήρθε, όπως μου είπε, είχε έκτακτη δουλειά και επίσης ανέφερε ότι  δεν τον είχαμε καλέσει επίσημα, δηλαδή επιθυμούσε γραπτή πρόσκληση ή όπως υποθέτω  απλά  ήθελε να μας αποφύγει. 

Σε αυτή τη πρώτη συνεδρίαση είχαμε δυο θέματα. Την παράδοση και παραλαβή αρχείου και εκεί να πούμε ότι  δεν καταφέραμε να βρούμε κανένα από τα επίσημα έγγραφα της κοινότητας, ούτε βρέθηκε κάποιο αρχείο και αυτό δυστυχώς οφείλεται στην ανεπάρκεια της διοικητικής μηχανής του Δήμου. Άλλωστε στο Δήμο ούτε γραφείο δεν έχουμε. 

Το δεύτερο θέμα, στην επείγουσα συζήτηση μας, ήταν η πρώτη απόφαση του νέου Δημάρχου. Το ζήτημα της αλλαγής χωροθέτησης των κάδων σκουπιδιών στην πρωτεύουσα της Καρπάθου».

  • Τι έγινε με τους κάδους των σκουπιδιών;

«Και εμείς μάθαμε την αλλαγή από τα δελτία τύπου του Δήμου, το επταμελές των Πηγαδίων δεν ενημερώθηκε και δεν  έχει καταθέσει την άποψή του για το ζήτημα. Τα Πηγάδια ένα πρωί ξύπνησαν στον πηγαιμό της αναζήτησης…των κάδων απορριμμάτων.

Στην ουσία του θέματος δεν μπορούμε να μπούμε, γιατί δεν γνωρίζουμε τι έχουν σκοπό να κάνουν. 

Λοιπόν αυτό που θέλω καταρχήν να καυτηριάσω είναι ο τρόπος που επιβλήθηκε αυτή η απόφαση. Αυτό που πρέπει να καταλάβει η νέα δημοτική αρχή είναι ότι υπάρχει ένα επταμελές στα  Πηγάδια και κανείς  δεν μπορεί να το αγνοεί και βέβαια υπάρχει μια μικρή κοινωνία που πρέπει να σεβαστούν και να υπολογίσουν». 

  • Γνωρίζεται εάν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο, από τη δημοτική αρχή, που να αφορά για τους κάδους σκουπιδιών;

«Από ότι έχει γίνει αντιληπτό στην κοινωνία, βρήκαν ένα τρόπο για να εξαφανίσουν τις κακές εικόνες της πόλης. 

Για να γίνω κατανοητός,  οι στοίβες με τα αμάζευτα σκουπίδια δημιουργούσαν στους περαστικούς ένα αίσθημα δυσφορίας για να μην πω αηδίας και προφανώς σκέφτηκαν να απομακρύνουν τους κάδους και έτσι πιστεύουν ότι θα λύσουν το πρόβλημα. 

Προσπάθησα να τους πείσω, να τους κάνω να καταλάβουν, ότι δεν έχει νόημα και δεν πρέπει να εφαρμόσουν τη μέθοδο: πονάει χέρι, κόβω χέρι. Είναι κρίμα μα δεν τα κατάφερα.»

  • Υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το που θα σταθμεύσουν οι κάδοι των απορριμμάτων;

«Όχι, επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει, από ότι έχω διαπιστώσει υπάρχει μια τεράστια ακτίνα που ξεκινά από την καρδιά της πόλης όπου δεν υπάρχουν κάδοι. Ξεκίνησαν με τρεις σταθμούς απορριμμάτων αλλά στην πορεία πρόσθεσαν και άλλους. 

Αυτό που γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι το ερώτημα που αφορά τους ηλικιωμένους, αλλά και τους επιχειρηματίες, που πληρώνουν ένα σημαντικό ποσό ανά τετραγωνικό στον Δήμο. Οι παραπάνω πρέπει να βρουν τρόπους για να πετάξουν τα σκουπίδια τους».  

  • Δώστε μας ένα παράδειγμα, κάποιος που μένει στο Κονάκι, που μπορεί να πετάξει τα σκουπίδια του;

«Πρέπει να τα μεταφέρει στην παλιά ΔΕΗ ή, όπως έμαθα,  υπάρχει ένα ακόμη σημείο μέσα στην πόλη, όπου έχουν μείνει δυο κάδοι. Δεν ξέρω με ποια κριτήρια επιλέχθηκε ειδικά η συγκεκριμένη θέση». 

  • Υπήρξε ενημέρωση του Δημάρχου προς τους επιχειρηματίες για αυτό το σχέδιο;

«Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι ο Δήμαρχος, κος Νισύριος, έκανε μια βόλτα στα καταστήματα, κουβέντιασε και ενημέρωσε τους επιχειρηματίες. 

Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, διότι δεν ενημερώθηκε η τοπική κοινότητα για μια τόσο σοβαρή απόφαση. 

Γιατί δεν καταθέσαμε την άποψη μας ως οι επίσημα αντιπρόσωποι της κοινότητας;

Μίλησα με τον Δήμαρχο, προσπάθησα να τον πείσω να μην περάσει αυτό το μέτρο, αλλά δεν τον έπεισα. Ο κ. Νισύριος ήταν κάθετος σε αυτό το ζήτημα».

  • Κ. Χατζηκουτσέ, ποια είναι η άποψη σας για το θέμα. Πρόκειται όντως για  την κακή εικόνα που δίνουν οι κάδοι σκουπιδιών; 

«Όχι, για εμάς, και εννοώ το επταμελές συμβούλιο Πηγαδίων, γιατί εγώ ενεργώ ως επικεφαλής μιας ισότιμης ομάδας, το θέμα είναι πολύ πιο περίπλοκο και σοβαρό. 

Δε μπορεί να αντιμετωπίζεται με αυτόνομες ενέργειες της δημοτικής αρχής, με ενέργειες που δείχνουν άγχος για να παρουσιάσουν από την πρώτη στιγμή έργο. 

Τα θέματα αυτά πρέπει να σχεδιάζονται να μελετώνται και κυρίως και πάνω από όλα να ενημερώνεται η κοινή γνώμη. 

Στο οποιοδήποτε μέτρο εάν η κοινωνία δε γίνει κοινωνός δεν θα το αποδεχτεί, θα το αποβάλει θα βρει τρόπους να το ξεράσει. 

Μια πρώτη και μόνιμη απορία είναι γιατί σε όλη τη χώρα η αποκομιδή να γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες και στην Κάρπαθο να γίνεται ντάλα μεσημέρι;

Είδαμε μάλιστα και  το αυτοκίνητο του Δήμου, την υδροφόρα που χρησιμοποιήθηκε για το πλύσιμο των παλαιών κάδων απορριμμάτων, ένα αυτοκίνητο που όπως μάθαμε κόστισε στους Καρπάθιους 170.000 ευρώ που δεν είχε πινακίδες. Και επειδή ρωτώντας πας στην πόλη, μάθαμε ότι αυτό το αυτοκίνητο εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχει ταξινομηθεί και δεν μπορεί πια να ταξινομηθεί, με ότι αυτό σημαίνει για  την τύχη του αυτοκινήτου. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όπως ενδεχομένως να επιθυμούσαμε. 

Και κλείνοντας απαντώ στην ερώτηση σας. Η αποκομιδή, η διαχείριση των απορριμμάτων σίγουρα δεν έχει να κάνει με την απομάκρυνση ή την αλλαγή στάθμευση των κάδων, έχει να κάνει με την συνολική διαχείριση του αστικού περιβάλλοντός της πρωτεύουσας και οικονομικού πνεύμονα του νησιού. Έχω δει πολλές δημοτικές αρχές να ξεκινούν με φόρα και μετά από λίγο να τους παίρνει η κατηφόρα, εύχομαι αυτή τη φορά η φόρα να μας οδηγήσει στην κορυφή της ανηφόρας.

  • Σε ένα θέμα που πονάει όλους τους Καρπάθιους. Με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ τι γίνεται;

Η σωστή και εύρυθμη λειτουργία του ΧΥΤΑ αποτελεί για το επταμελές ακόμη ένα σημείο προβληματισμού διότι η σωστή λειτουργία του έχει σχέση με τη συνολική διαχείριση του περιβάλλοντος του νησιού μας. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα  που αφορούν το πρώτο κύτταρο. 

Δεν θα αναφερθώ στο δεύτερο, μιας και χάσαμε τη χρηματοδότηση, να σημειώσω όμως ότι  αυτό το έργο εμπεριείχε και το κομμάτι της ανακύκλωσης. 

Στο πρώτο κύτταρο φέτος βιώσαμε πολλές φωτιές, επίσης τα κτήρια και τα γραφεία του ΧΥΤΑ είναι λεηλατημένα. 

Η  κοινωνία επιτέλους πρέπει να μάθει αν έχουν γίνει έλεγχοι, αν έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις στη λειτουργία και τη  διαχείριση του ΧΥΤΑ, γιατί δεν τιμά τον πολιτισμό των Καρπαθίων ένας τέτοιος χώρος με τη σημερινή μορφή του. 

Είναι αδιανόητο τη στιγμή που  η ευρωπαϊκή ένωση επιβάλει τη δημιουργία ΧΥΤΥ εμείς να βρισκόμαστε ακόμη στην εποχή της χωματερής.

Κλείνοντας βάζω ένα ερώτημα γιατί τόσα χρόνια δεν έχει αλλάξει το πλαίσιο της  αποκομιδής και της απόρριψης των απορριμμάτων;

Η κακοποίηση τη φύσης κ. Δημελλά να είστε σίγουρος ότι θα μας επιστραφεί.

  • Στις πρόσφατες εκλογές συνεργαστήκατε και στηριχθήκατε  από τον κ. Νισύριο. Σήμερα, μετά την πρώτη απόφαση του νέου Δημάρχου, αισθάνεσαι ριγμένος; Νιώθετε ότι έχετε διακοσμητικό ρόλο;

«Είναι μια αλήθεια, εγώ και ο νέος Δήμαρχος είχαμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο συνεργασία για όλα τα μεγάλα θέματα της Καρπάθου αλλά και στο θέμα διαχείρισης και διοίκησης στην πρωτεύουσα. Λίγο πριν τις εκλογές είχε συμφωνήσει και στήριξε την δική μου υποψηφιότητα για τα Πηγάδια. 

Για αυτό το πρώτο μέτρο, που υλοποιείται σήμερα  από την Δημοτική αρχή, δεν υπάρχει θεσμική συνέχεια και υπάρχει σοβαρό ζήτημα. 

Να ξαναπώ ότι δεν είχαμε κάνει καμία απολύτως κουβέντα για το θέμα της μεταφοράς των κάδων και τις σημερινές αλλαγές. Είχαμε κουβεντιάσει γενικά για το θέμα της καθαριότητας, αλλά τίποτε παραπάνω. 

Θέλω λοιπόν να ενημερώσω σε κάθε κατεύθυνση ότι το τοπικό Πηγαδίων, δεν θα γίνει γλάστρα, ούτε θα αφήσουμε έτσι τα πράγματα. Οι επαγγελματίες πληρώνουν 2, 40 ευρώ το τετρ. μέτρο δημοτικά τέλη, πως θα τους υποχρεώσεις να βρουν τρόπους για να πετάξουν τα σκουπίδια τους; 

Η απόφαση για τους κάδους εκτιμώ ότι θα έχει συνέχεια. Μάλιστα μαθαίνω ότι πρόσφατα έγιναν οι πρώτες  παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, κάποιοι παραβίασαν την απαγόρευση του πεζόδρομου, για να πετάξουν τα σκουπίδια τους. Τι θα γίνει τώρα; Θα δωθούν άδειες για την είσοδο στον πεζόδρομο; Εμείς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε τέτοιες πρακτικές».

  • Με το καλημέρα Πρόεδρος του τοπικού Καρπάθου και πέφτετε στα βαθιά. Αντέχεται;

Ναι. Θα αντέξω. Ναι, θα παλέψω. Δεν θα παραδώσω τα όπλα, ούτε και να βάλω νερό στο κρασί μου. 

Όμως θα ήθελα να απαντήσω με έναν προβληματισμό, που έβαλε ο συνεργάτης μου Γιάννης Βιτώρης. Είπε λοιπόν ο Γιάννης ότι ξεκινήσαμε με όνειρα γλυκά, με όνειρα μεγάλα για αυτή την πόλη και πριν τις εκλογές είχαμε βοήθεια το νομοθετικό σύστημα. 

Σήμερα περπατάμε μέσα σε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο και σε αυτό  έχουμε γνωμοδοτικό ρόλο. Όλοι αναρωτιόμαστε αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς με τα κοινά από τέτοιες θέσεις. Όμως είμαι πεπεισμένος ότι και μέσα από αυτόν, τον υποβαθμισμένο ρόλο, θέλουμε να κάνουμε πράγματα για τον τόπο μας.  Όλοι μαζί πήραμε αυτή την απόφαση. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι είμαι ο Πρόεδρος μιας ισότιμης ομάδας, είμαι η φωνή και των επτά μελών του συμβουλίου των Πηγαδίων. 

  • Να σας πάω σε ένα άλλο θέμα, πιο προσωπικό. Πριν λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή η Γαρυφαλιά Φελλουζή. Πιστεύτε ότι κλείνει μια εποχή της Καρπάθου;

Πράγματι ολοκληρώνεται μια εποχή, γιατί η Γαρυφαλιά, μαζί με τον σύζυγο της  και πρώην δήμαρχο, ήταν ένα σημείο αναφοράς για το νησί. Αυτό το  ζευγάρι κατάφερε να δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια και να βοηθήσουν πολύ κόσμο. Η Γαρυφαλιά ήταν μια αρχόντισσα, μια κυρία, ένας καλός άνθρωπος.  Μια γυναίκα χαμηλών τόνων δίπλα σε έναν άντρα με πολύ δυνατή προσωπικότητα που άφησε βαθύ χνάρι σε όλο το νησί.

Με το θάνατο της πρώην πεθεράς μου κλείνει ένας κύκλος ζωής, ολοκληρώνεται μια πιο αγνή, μια πιο καθαρή εποχή της Καρπάθου.  

  • Αλήθεια θα μπορούσε ο Δήμαρχος Φελλουζής να πάρει μια τέτοια απόφαση για τους κάδους;  Εσύ που έζησες κοντά του τι γνώμη έχεις;

«Κατηγορηματικά όχι. Ο αείμνηστος Φελλουζής πρώτα βολιδοσκοπούσε, ρωτούσε και μάθαινε το  που πονά η κοινωνία και έπειτα αποφάσιζε τις όποιες κινήσεις του. Για αυτό το λόγο και οι περισσότερες από τις αποφάσεις του έγινα αυτόματα αποδεκτές από την τοπική κοινωνία.  Σας το λέω εγώ που στάθηκα  23 χρόνια δίπλα του και γνωρίζω πολύ καλά την διαδρομή του».

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...