Γιώργος Χαλκιδιός, Έπαρχος Κω: Τραβήξαμε κόκκινη γραμμή με το απρελθόν και δεν κοιτάμε πίσω!

«Αυτή η περιφερειακή αρχή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το παρελθόν. Τραβήξαμε την κόκκινη γραμμή και δεν κοιτάμε πίσω. Άλλη νοοτροπία, άλλος τρόπος λειτουργίας, με αλήθεια, ρεαλισμό και χωρίς ίχνος λαϊκισμού» δηλώνει σε συνέντευξη του στη Γνώμη ο Έπαρχος Κω Γιώργος Χαλκιδιός και προσθέτει: «Το ότι η θητεία μας συμπίπτει με την πιο δύσκολη περίοδο για την χώρα μας μεταπολιτευτικά, δεν μας αποθαρρύνει. Αντιθέτως, είναι για μας μια μεγάλη πρόκληση. Να οδηγήσουμε τον τόπο μας μπροστά, να απελευθερώσουμε τις αναπτυξιακές του δυνατότητες, να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς το μέλλον».
Ο κ. Γιώργος Χαλκιδιός μιλά για τα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ως Επαρχος. Το μεγαλύτερο είναι αυτό της υποστελέχωσης του Επαρχείου. Από τους 45 εργαζόμενους που διέθετε πριν από λίγα χρόνια σήμερα διαθέτει 16 και όσο πάει μειώνονται… «Πρώτη μας δουλειά ήταν να καλύψουμε με μετατάξεις τα κενά, Ήδη έχουμε έξι επιπλέον υπαλλήλους από τον Δήμο, δύο ακόμη αναμένονται τον Αύγουστο, ενώ  προσελήφθη και μια συμβασιούχος επόπτης υγείας. Προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά μας με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών. Ενισχύσαμε τα τμήματα Συγκοινωνιών, Κτηνιατρικής και Αγροτικής Πολιτικής, όπου υπάρχει και ο μεγαλύτερος όγκος εργασίας. Οι άνθρωποι του Επαρχείου ξεπερνούν τον εαυτό τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών».
Ο Επαρχος Κω αναφέρεται στο εξίσου μεγάλο πρόβλημα της εποχής και του νησιού της Κω, στο μεταναστευτικό: «Προσπαθώ να βρω ένα ακίνητο ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου για να εγκατασταθεί εκεί μια κινητή μονάδα όπου θα γίνεται η διαδικασία ταυτοποίησής τους. Είναι απαράδεκτο να διαθέτει το Δημόσιο τεράστια ακίνητη περιουσία στα νησιά μας και να μην δίνει μια λύση».
Περιγράφει τα έργα που είναι σε εξέλιξη και δίνει το στίγμα του για τη συνεργασία με τον δήμαρχο του νησιού αλλά και τον βουλευτή Ηλία Καματερο: «Με την δημοτική αρχή της Κω έχουμε κοινό στόχο. Να βοηθήσουμε τον τόπο μας και τους κατοίκους του να ξεπεράσουν αυτήν την πολύ δύσκολη για όλους μας περίοδο. Ακόμη και αν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ή διαφορετικές οπτικές απέναντι στα πολύ δύσκολα και συχνά ανυπέρβλητα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, υπερισχύει πάντα ο κοινός στόχος. Να βγει ο τόπος μας όσο είναι δυνατόν αλώβητος από αυτήν την περιπέτεια». Για τον βουλευτή λέει για την συνεργασία που υπήρξε στην αρχή η οποία όμως διεκόπη όπως σημειώνει μετά τις συκοφαντίες που εκτόξευσε εναντίον του.



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΑΡΧΟΥ ΚΩ Γ. ΧΑΛΚΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
1. Ένδεκα μήνες στο τιμόνι του Επαρχείου Κω. Ποια ήταν τα πρώτα
προβλήματα που αντιμετωπίσατε;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε καθήκοντα, ήταν η σημαντική υποστελέχωση των υπηρεσιών του Επαρχείου. Εκεί που πριν  από 4 – 5 χρόνια υπηρετούσαν 45 εργαζόμενοι, απέμειναν μόνο 16. Πρώτη μας δουλειά ήταν να καλύψουμε με μετατάξεις τα κενά, Ήδη έχουμε έξι επιπλέον υπαλλήλους από τον Δήμο, δύο ακόμη αναμένονται τον Αύγουστο, ενώ  προσελήφθη και μια συμβασιούχος επόπτης υγείας. Παρ’ όλες τις προσπάθειες που καταβάλαμε μαζί με τον Περιφερειάρχη για να ενισχύσουμε το προσωπικό του Επαρχείου, το πρόβλημα παραμένει, αφού στο αμέσως επόμενο διάστημα συνταξιοδοτούνται 4 υπάλληλοι.
Εκτός αυτού, το μεγάλο και δύσκολο πρόβλημα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και για το οποίο ακόμη παλεύουμε, είναι το μεταναστευτικό.

2. Η υποστελέχωση του Επαρχείου πόσο δυσκολεύει τα πράγματα;

Με τις ελλείψεις που σας περιέγραψα, καταλαβαίνετε ότι η καθημερινή λειτουργία του Επαρχείου είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολη. Όμως ο κόσμος πρέπει να εξυπηρετηθεί και τα προβλήματα δεν περιμένουν. Προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά μας με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών. Ενισχύσαμε τα τμήματα Συγκοινωνιών, Κτηνιατρικής και Αγροτικής Πολιτικής, όπου υπάρχει και ο μεγαλύτερος όγκος εργασίας. Οι άνθρωποι του Επαρχείου ξεπερνούν τον εαυτό τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. Σήμερα μπορώ να πω ότι έχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργίας.

 
3. Ποια ζητήματα έχετε δρομολογήσει μέχρι σήμερα;

Σας ανέφερα ήδη την προσπάθεια να καταστήσουμε λειτουργικότερο και αποτελεσματικότερο τον μηχανισμό του Επαρχείου. Συνετέλεσε σε αυτό και η μηχανοργάνωση όλων των υπηρεσιών του. Από εκεί και πέρα, στις προτεραιότητές μας είναι η ολοκλήρωση των έργων, καθώς βρισκόμαστε στην λήξη της προγραμματικής περιόδου. Με την σωστή επίβλεψη, επιταχύνουμε την εκτέλεσή τους. Σε εξέλιξη βρίσκεται και μια σειρά μελετών για έργα μικρής εμβέλειας, τα οποία λύνουν σημαντικά προβλήματα στα μικρά νησιά, όπως αποκατάσταση οδικών δικτύων, εκσυγχρονισμός σφαγείων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κω, η Casa Romana, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ κλπ.
Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται και η μελέτη επισκευής του κτιρίου του  Επαρχείου, το οποίο έχει αφεθεί για πάρα πολλά χρόνια και σήμερα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.

4. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Σήμερα πως είναι η κατάσταση;

Όπως γνωρίζετε, το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο το νησί της Κω.  Εκτός από τις εκατοντάδες ανθρώπους που ήδη φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο «Κάπτεν Ηλίας», περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται καθημερινά στο κέντρο της πόλης.  Από την αρχή που ξέσπασε το πρόβλημα, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουμε στην επίλυσή του. Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο το Υπουργείο Εσωτερικών εξαίρεσε τις περιφέρειες από την τροπολογία που καλύπτει θεσμικά την δυνατότητα τέλεσης δαπανών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Μια πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, ακριβώς  για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά, αλλά δεν μας αφήνουν. Επειδή όμως το πρόβλημα παραμένει, προσπαθώ να βρω ένα ακίνητο ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου για να εγκατασταθεί εκεί μια κινητή μονάδα όπου θα γίνεται η διαδικασία ταυτοποίησής τους. Είναι απαράδεκτο να διαθέτει το Δημόσιο τεράστια ακίνητη περιουσία στα νησιά μας και να μην δίνει μια λύση, ζητώντας είτε από την αυτοδιοίκηση είτε από τους ιδιώτες να βρουν στέγη για τους ανθρώπους αυτούς.

5. Η συνεργασία σας με τη δημοτική αρχή Κω πως είναι;

Με την δημοτική αρχή της Κω έχουμε κοινό στόχο. Να βοηθήσουμε τον τόπο μας και τους κατοίκους του να ξεπεράσουν αυτήν την πολύ δύσκολη για όλους μας περίοδο. Ακόμη και αν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ή διαφορετικές οπτικές απέναντι στα πολύ δύσκολα και συχνά ανυπέρβλητα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, υπερισχύει πάντα ο κοινός στόχος. Να βγει ο τόπος μας όσο είναι δυνατόν αλώβητος από αυτήν την περιπέτεια.

6.Με τον βουλευτή της Κω συνεργάζεστε;

Στο ξεκίνημα της θητείας του υπήρξε συνεργασία μεταξύ μας. Από πλευράς μου ανταποκρίθηκα σε όλα τα καλέσματα που το Επαρχείο, είτε εγώ προσωπικά μπορούσαμε να ανταποκριθούμε. Στην συνέχεια η συνεργασία αυτή διακόπηκε. Με δική του ευθύνη, απόφαση και πρωτοβουλία. Για τους λόγους μπορείτε να απευθυνθείτε στον ίδιο ή να ανατρέξετε στην τελευταία παρουσία του στα αθηναϊκά ΜΜΕ και τις συκοφαντίες που εκτόξευσε κατά του προσώπου μου, τις οποίες τελικά αναγκάστηκε να επανορθώσει.

7. Τη πορεία της περιφερειακής αρχής πως την κρίνετε;

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε καθήκοντα, πιστεύω ότι κάναμε απολύτως αντιληπτό και στον τελευταίο κάτοικο του Νοτίου Αιγαίου, ότι αυτή η περιφερειακή αρχή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το παρελθόν. Τραβήξαμε την κόκκινη γραμμή και δεν κοιτάμε πίσω. Άλλη νοοτροπία, άλλος τρόπος λειτουργίας, με αλήθεια, ρεαλισμό και χωρίς ίχνος λαϊκισμού, όπως σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ο Περιφερειάρχης.
Το ότι η θητεία μας συμπίπτει με την πιο δύσκολη περίοδο για την χώρα μας μεταπολιτευτικά, δεν μας αποθαρρύνει. Αντιθέτως, είναι για μας μια μεγάλη πρόκληση. Να οδηγήσουμε τον τόπο μας μπροστά, να απελευθερώσουμε τις αναπτυξιακές του δυνατότητες, να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς το μέλλον. Έχουμε την «πρώτη ύλη» και μάλιστα σε αφθονία.  Χρειάζονται ιδέες και πολιτική βούληση για να την μετατρέψουμε σε συγκεκριμένες πολιτικές. Σε πείσμα των δύσκολων καιρών και των εμποδίων που βάζουν στον δρόμο μας, να είναι σίγουροι όλοι οι συμπατριώτες μας  ότι θα τα καταφέρουμε.


 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...