Γιώργος Νικητιάδης: Ναι! Πάση θυσία στην Ευρωζώνη! Αλλιώς θα γίνουμε μπανανία...

«Ένα τεράστιο κενό, ένα μετέωρο βήμα, που δεν ξέρουμε ακόμη αν θα πατήσει κάπου στέρεα ή αν θα πέσει στο κενό» βλέπει στις 100 πρώτες ημέρες της νέας συγκυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο τέως υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης. Είναι μια πρώτη τοποθέτηση όπως λέει ο ίδιος  σε συνέντευξη που παραχωρεί στη Γνώμη γιατί «θέλει να πιστεύει ότι θα αλλάξει το ταχύτερο δυνατόν τακτική η κυβέρνηση και θα υπάρξει στο τέλος συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Δεν θέλει να πιστεύει ότι δεν θα έχουμε συμφωνία: «Τι θα γίνει, αν δεν υπάρξει συμφωνία; Χάος; Δεν νομίζω ότι είναι τόσο άμυαλοι οι κυβερνώντες».
Τάσσεται χωρίς καμία επιφύλαξη υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη: «Ναι. Πάση θυσία στην Ευρωζώνη. Δεν έχω καμία ταλάντευση και επιφύλαξη για την θέση αυτή. Έξω από την Ευρωζώνη εντασσόμαστε στις χώρες της «Μπανανίας Σημειώνω ότι η αξία μας σε σχέση με τις ΗΠΑ, τη Κίνα και τη Ρωσία είναι μεγεθυμένη, ακριβώς επειδή είμαστε στην Ε.Ε. Εκτός αυτής, δεν θα είχαμε επ’ουδενί την ίδια αξία γι’ αυτούς».
Πόσο επηρεάζει η πολιτική ρευστότητα το τουριστικό προϊόν; Ο τέως υφυπουργός, από τους πλέον ειδικούς απαντά: «Φοβάμαι πως για πρώτη φορά από το 2010, που είχαμε διαρκώς αύξηση κάθε χρόνο, για πρώτη φορά μπορεί να εμφανίσουμε και μείωση στις αυξήσεις. Με τα έσοδα από τον Τουρισμό, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο άσχημα». Και προσθέτει: «Το αρμόδιο Υπουργείο θα μπορούσε να μειώσει κάπως τα δυσμενή αποτελέσματα, αλλά φοβάμαι ότι δεν υπάρχει ούτε σχεδιασμός για κάτι τέτοιο, ούτε κατεύθυνση από τον υπερυπουργό κ. Σταθάκη.  Ήδη παρατηρούμε μια πολύ μεγάλη μείωση των κρατήσεων από τη Γερμανία και μία, ευτυχώς, μικρότερη από την Αγγλία. Οι Ρώσοι θα μειωθούν, φοβάμαι, κατά 50%. Το βλέπει κανείς αυτό; Καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες τι απώλειες θα έχουμε ;…». Δεν θέλει να κρίνει τη νέα αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά γιατί είναι νωρίς ακόμη αλλά για την προηγούμενη υπουργό Ολγα Κεφαλογιάννη δεν διστάζει να πει ότι έδωσε τα δείγματα της παρουσίας της και  το αποτέλεσμα για τον ίδιο ήταν «μηδέν εις το πηλίκο».
Αναφέρεται στο τέλος διανυκτέρευσης που προτείνει να θεσμοθετήσουν οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου, ένα τέλος που τώρα φαίνεται ότι το σκεφτεται και η κυβέρνηση να το επιβάλλει…
Και τέλος το ερώτημα που βρίσκεται πολιτικά μας απαντά «πάντα, στη Δημοκρατική Παράταξη» και μας μιλά για την ανάγκη δημιουργίας ε΄νος πολιτικού φορέα. «Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να μετεξελιχθεί. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών οφείλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ενοποίησης της δημοκρατικής παράταξης. Χρειάζεται η βούληση για την δημιουργία ενός νέου φορέα, που θα αποτελέσει το κομματικό όχημα της δημοκρατικής παράταξης.. Η δημοκρατική παράταξη ήταν αυτή που πάντα οδηγούσε τη χώρα μπροστά ή την έβγαζε από τα αδιέξοδα. Η χώρα την χρειάζεται.




1.    Θα ήθελα μια πρώτη τοποθέτηση για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ...
Πλησιάζουμε τις πρώτες εκατό ημέρες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δυστυχώς αντί να μειώνονται, αυξάνονται διαρκώς τα αδιέξοδα της χώρας, της κοινωνίας και του λαού μας. Οι εκατό πρώτες ημέρες, που για άλλες κυβερνήσεις αποτελούσαν πάντα την πολιτική προμετωπίδα που έδιδε το στίγμα τους, για τη σημερινή συγκυβέρνηση αποτελούν δυστυχώς ένα τεράστιο κενό, ένα μετέωρο βήμα, που δεν ξέρουμε ακόμη αν θα πατήσει κάπου στέρεα ή αν θα πέσει στο κενό.
Αυτού του είδους την πολιτική και ιδεολογική σύγχυση δεν μπορώ να φανταστώ ότι την είχε πιθανολογήσει ο μέσος ψηφοφόρος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.Θα ιδιωτικοποιηθούν τα αεροδρόμια; Δεν θα ιδιωτικοποιηθούν τα αεροδρόμια… Θα φύγουμε από το ευρώ; Δεν θα φύγουμε από το ευρώ… Θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από τους Γερμανούς; Δεν θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από τους Γερμανούς… Θα κατασχέσουμε το κτήριο του Ιδρύματος Γκαίτε; Δεν θα κατασχέσουμε το κτήριο του Ιδρύματος Γκαίτε… Θα απαγορεύσουμε τις καταλήψεις των δημοσίων κτηρίων και Πανεπιστημίων; Δεν θα απαγορέψουμε τις καταλήψεις… Δυστυχώς, η θεματολογία των αντιφάσεων δεν έχει τελειωμό. Σας τα λέω όλα αυτά, εγώ που έχω όλες τις καλές προθέσεις και επιθυμώ τα μέγιστα να επιτύχει αυτή η Κυβέρνηση. Και ειλικρινώς, θέλω να εκλάβετε όσα παραπάνω είπα ως μία «πρώτη τοποθέτηση», όπως την χαρακτηρίσατε, που ελπίζω να αλλάξει το ταχύτερο δυνατόν.

2.θα υπάρξει συμφωνία στη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες; Τι λέτε;
Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Μην ξεχνάτε ότι ήδη από τις 20 Φεβρουαρίου οι κυβερνώντες, μας είχαν πει ότι τα βρήκανε με τις Βρυξέλλες. Εξάλλου, φοβάμαι ότι δεν υπάρχει κανένα Σχέδιο Β’,  ή «Plan B’», όπως λέγεται στη διεθνή ορολογία. Το πρόβλημα είναι πως μοιάζει να μην είχανε ούτε καν Σχέδιο Α’. Τι θα γίνει λοιπόν, αν δεν υπάρξει συμφωνία; Χάος; Δεν νομίζω ότι είναι τόσο άμυαλοι οι κυβερνώντες. Εκτός πια αν κυριαρχήσει η ανευθυνότητα και βάλουν κάποιοι το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας οδηγώντας μας σε εκλογές.

3.Πάση θυσία στην Ευρωζώνη;
Ναι. Πάση θυσία στην Ευρωζώνη. Δεν έχω καμία ταλάντευση και επιφύλαξη για την θέση αυτή. Έξω από την Ευρωζώνη εντασσόμαστε στις χώρες της «Μπανανίας» , διότι στη κατάσταση που είμαστε σήμερα δεν έχουμε καμμία σοβαρή προοπτική αν αποφασίσουμε να πορευτούμε μόνοι μας.. Οι ελπίδες μας είναι ανύπαρκτες χώρες χωρίς καμία νομισματική σταθερότητα και αναφορά. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο, φοβάμαι ότι εξυπηρετούν σχέδια αεριτζήδων και κοράκων που εποφθαλμιούν για να εφορμήσουν στο ανυπεράσπιστο κορμί της χώρας, το οποίο οι ίδιοι θα έχουν καταστήσει ξέφραγο αμπέλι.  Η χώρα μας δεν διαθέτει ούτε χρυσορυχεία, ούτε πετρέλαια, ούτε φυσικό αέριο σε τέτοιες ποσότητες που να μπορεί να υπάρξει χωρίς να ανήκει σε κάποιο συνασπισμό. Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε ούτε κάν ένα στοιχειώδη παραγωγικό ιστό. Σημειώνω εδώ ότι η αξία μας σε σχέση με τις ΗΠΑ, τη Κίνα και τη Ρωσία είναι μεγεθυμένη, ακριβώς επειδή είμαστε στην Ε.Ε. Εκτός αυτής, δεν θα είχαμε επ’ουδενί την ίδια αξία γι’ αυτούς. Μας χρειάζονται και μας θέλουν, όσο είμαστε πύλη γι’ αυτούς στην Ευρώπη.

4. Ο τουρισμός για τη φετινή σαιζόν θα πάει καλά; Θα έχουμε τουρίστες η μήπως οι μετανάστες θα είναι περισσότεροι από αυτούς;
Λυπάμαι, αλλά μοιάζει να μην εξελίσσεται το ίδιο καλά όπως πέρυσι η φετινή τουριστική περίοδος. Φοβάμαι πως για πρώτη φορά από το 2010, που είχαμε διαρκώς αύξηση κάθε χρόνο, για πρώτη φορά μπορεί να εμφανίσουμε και μείωση στις αυξήσεις. Με τα έσοδα από τον Τουρισμό, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο άσχημα. Έτσι γίνεται πάντα όταν μια χώρα δείχνει να κινείται στο χώρο της απόλυτης ασάφειας και όχι βεβαίως της «δημιουργικής», όπως ήθελε να πιστεύει ο κ. Βαρουφάκης. Η εικόνα που έχει η χώρα στο εξωτερικό, αναδίδει αστάθεια και ανασφάλεια. Αστάθεια και ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνώντων. Το αρμόδιο Υπουργείο θα μπορούσε να μειώσει κάπως τα δυσμενή αποτελέσματα, αλλά φοβάμαι ότι δεν υπάρχει ούτε σχεδιασμός για κάτι τέτοιο, ούτε κατεύθυνση από τον υπερυπουργό κ. Σταθάκη.  Ήδη παρατηρούμε μια πολύ μεγάλη μείωση των κρατήσεων από τη Γερμανία και μία, ευτυχώς, μικρότερη από την Αγγλία. Οι Ρώσοι θα μειωθούν, φοβάμαι, κατά 50%. Το βλέπει κανείς αυτό;
Καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες τι απώλειες θα έχουμε; Καταλαβαίνουν ότι οι «tour-operators» θα αρχίσουν πάλι το παζάρι για εκπτώσεις και προσφορές ώστε να «συμπιέσουν» τους ξενοδόχους;  Φοβάμαι πως δεν έχουν πάρει χαμπάρι ούτε αυτό…

5. Πως βλέπετε τη νέα ηγεσία του Τουρισμού υπο την κ. Ελενα Κουντουρά;
Θα ήταν άδικο να κρίνει κάποιος την κα Κουντουρά, που δεν έχει προλάβει ούτε καν να ενημερωθεί πλήρως, ακόμη. Για την προηγούμενη ηγεσία, που έδωσε τα δείγματα της παρουσίας της, το αποτέλεσμα για μένα ήταν «μηδέν εις το πηλίκο». Απολύτως τίποτα δεν έγινε, που να οφείλεται σε μέτρα που έλαβε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού. Οι όποιες αυξήσεις έλαβαν χώρα, οφείλονται αποκλειστικώς και μόνο στην καλή δουλειά υποδομής που είχαμε δημιουργήσει εμείς και στην θετική διεθνή συγκυρία.

6. Έχετε προτείνει στους δημάρχους της Δωδεκανήσου τέλος διανυκτέρευσης-παραμονής. Πόσο εύκολο η δύσκολο είναι να εφαρμοστεί;
Ήδη από το 2004, όταν έγραψα ένα βιβλίο για τον Τουρισμό, είχα διατυπώσει την άποψη ότι οι Δήμοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής τους. Η εμπειρία που απέκτησα αργότερα, τόσο από την θέση του Βουλευτή όσο -και κυρίως- από την θέση του Υφυπουργού Τουρισμού, επιβεβαίωσε πλήρως την άποψη για την ανάγκη οι Δήμοι να χαράσσουν οι ίδιοι την στρατηγική του τόπου τους για τον Τουρισμό. Θέλω να διευκρινίσω ότι αυτό δεν αποτελεί βοήθεια στους Δήμους, αλλά ένα τέλος, που κάθε τουρίστας πρέπει να καταβάλει ως μικρή συμβολή στις ανάγκες που έχει ο Δήμος για τις υποδομές του και το περιβάλλον που φθείρονται από τον Τουρισμό,  καθώς και για τον σχεδιασμό στρατηγικής και την υλοποίησή της, που αποτελεί για μένα όρο οποιασδήποτε σοβαρής επαγγελματικής και αναπτυξιακής προσπάθειας. Για τις δυσκολίες στις οποίες αναφέρεστε, φρονώ ότι μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν. Τι δηλαδή; Οι Βέλγοι που το εφαρμόζουν στις Βρυξέλλες και οι Ολλανδοί στο Άμστερνταμ, καθώς και τόσες άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, είναι πιο έξυπνοι από εμάς;

7. ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου, Βενιζέλος...Που σας...βρίσκουμε;
Με βρίσκετε και θα με βρίσκετε πάντα στους προμαχώνες της δημοκρατικής παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να μετεξελιχθεί. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών οφείλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ενοποίησης της δημοκρατικής παράταξης. Έχουμε υποχρέωση όλοι να αφήσουμε στο περιθώριο τις προσωπικές επιδιώξεις και να αναδείξουμε στην ηγεσία καινούρια πρόσωπα. Δεν λέω να παροπλιστούν οι παλαιότεροι. Όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν. Χρειάζεται όμως πάνω απ’ όλα η βούληση για την δημιουργία ενός νέου φορέα, που θα αποτελέσει το κομματικό όχημα της δημοκρατικής παράταξης για να μπορέσει αυτή ξανά να επιτελέσει τον ιστορικό της ρόλο για την χώρα. Η δημοκρατική παράταξη ήταν αυτή που πάντα οδηγούσε τη χώρα μπροστά ή την έβγαζε από τα αδιέξοδα. Η χώρα την χρειάζεται.




 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...