Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: η οργή και το έργο, του Βασίλη Η. Παπαβασιλείου συντονιστή Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου

-για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: η οργή και το έργο -Δεν απασχολώ τα τοπικά μέσα συχνά. Δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις μου να επαινέσω το κυβερνητικό έργο των δεκατεσσάρων μηνών. Επιθυμώ όμως να το καταγράψω αλλά και να εκφράσω την οργή μου, γιατί με συστηματικό τρόπο αυτό σκόπιμα συκοφαντείται, με στόχο να ‘’πέσει’’ αυτή η κυβέρνηση. Τόσο απλά.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα λοιπόν, επ’ ευκαιρία και του αναμενόμενου αποτελέσματος της αξιολόγησης από τους δανειστές της χώρας μας, τα όργανα της κινδυνολογίας και της λάσπης, τα όνειρα θερινής νυκτός περί αποτυχίας και αριστερής παρένθεσης καλά κρατούν. Έχουν πολλά να πουν για τον Τσίπρα, (ούτε τον ελάχιστο σεβασμό να βάλουν ένα κ. μπροστά από το όνομα του, μιας και αναφέρονται στον πρωθυπουργό της χώρας), για τον ΕΝΦΙΑ που δεν καταργήθηκε, για τις δώδεκα χιλιάδες αφορολόγητο που δεν εφαρμόστηκε, για την 13η σύνταξη που δεν δόθηκε και για πολλά άλλα που μπορεί και να μην είπαμε αλλά ‘’πες το τώρα που γυρίζει’’, και για άλλα που δεν κάναμε ως οφείλαμε.

Συνειδητά αγνοούν ότι αυτή η χώρα για πρώτη φορά έψαξε να βρει την αξιοπρέπεια της, κινητοποίησε με την πολιτική της και τον διαπραγματευτικό της αγώνα όχι μόνο τους συμπατριώτες μας αλλά και τους λαούς της Ευρώπης. Τους κινητοποίησε ενάντια στην λιτότητα που αποφάσισαν να εφαρμόσουν στην Ευρώπη, με πρώτο και καλύτερο πειραματόζωο τη χώρα μας, η οποία πλήττεται με τα πιο σκληρά μέτρα τα τελευταία έξη χρόνια. Παραβλέπουν το γεγονός πως με την πολιτική που ακολούθησαν οι όμοιοι τους τα χρόνια της μεταπολίτευσης πάτωσαν οι δείκτες της οικονομίας, και πίσω από αυτούς εξαφανίστηκε η ζωή. Πρώτη φορά έγινε διαπραγμάτευση. Πρώτη φορά βλέπουν πρωθυπουργό να ενημερώνει τρεις και τέσσερεις φορές σε διάστημα ενός έτους τον Ελληνικό λαό για την πορεία της. Να ενημερώνει τους επικεφαλής των κομμάτων, το Ελληνικό κοινοβούλιο. Να διαμαρτύρεται και να ζητά το δίκιο του λαού του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Να αντιστέκεται στους ‘’συμμάχους του’’ δανειστές που συχνά πυκνά προβάλλουν υπερβολικές απαιτήσεις, με αποκορύφωμα την 12η Ιουλίου: Τhis is a cοup. Να μην αισθάνονται περίεργα; Να μην αγανακτούν; Γιατί να μην σκύψουμε το κεφάλι; Γιατί να μην πηγαινοερχόμαστε από τις Συνόδους και να συμφωνούμε σε όλα όσα προγραμματίζουν για μας; Εμείς έτσι ξέρουμε τόσα χρόνια. Εμείς ξέρουμε να κυβερνάμε. Εμείς, εμείς……

Έχουν κοντή μνήμη όταν ξεχνούν πως οι δικές τους κυβερνήσεις (γιατί περί αυτού πρόκειται, δικές τους, όχι όλων των Ελλήνων) διόριζαν με παχυλούς μισθούς τους δικούς τους ανθρώπους σε περίοπτες θέσεις, χωρίς καμιά αξιοκρατική διαδικασία. Τοποθετούσαν Διευθυντές και Προέδρους σε ΝΠΔΔ την επαύριο κιόλας της νίκης τους των εκλογών και όλα ήταν φυσιολογικά. Οι υπάλληλοι από το υπόγειο ανέβαιναν στην καρέκλα του Διευθυντή στον α! όροφο και κατρακυλούσαν ξανά στο υπόγειο όταν την άλλη τετραετία έχαναν τις εκλογές. Τις εκλογές που κέρδιζαν με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων ενισχύοντας οικονομικά τα κόμματα τους, λαμβάνοντας δανεικά και αγύριστα από τις τράπεζες τους, πριμοδοτώντας το σύστημα της διαπλοκής που έστηναν για να κυβερνούν μόνο αυτοί. Τράπεζες, Μ.Μ.Ε. και τα κόμματα τους: Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Οι μόνοι ικανοί. Οι μόνοι που ήξεραν να κυβερνούν. Είναι αυτοί οι ίδιοι που διέλυσαν τον εθνικό αερομεταφορέα, την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, αφού την υποχρέωναν να μεταφέρει δωρεάν τις στρατιές των ψηφοφόρων τους και μετά την έκλεισαν ως προβληματική. Και όλα ήταν καλά και άγια καμωμένα.

Νομίζουν πως ο Ελληνικός λαός ξεχνά πως αυτοί που τοποθετούσαν σε Διευθυντικές θέσεις δεν ήταν οι πλέον ικανοί αλλά τα δικά τους παιδιά. Είναι αυτοί που έβγαλαν ρίζες στις καρέκλες του Δημοσίου. Είναι οι ίδιοι που γέμισαν τα βιογραφικά τους με μεταπτυχιακούς τίτλους για να έχουν και το άλλοθι των τυπικών προσόντων. Τίτλοι που πολλοί από αυτούς αποκτήθηκαν με μελέτη σε ώρα εργασίας, την ίδια ώρα που συνάδελφοι τους δούλευαν έντιμα και φιλότιμα ως όφειλαν. Είναι αυτοί που τώρα διαστρεβλώνουν την όποια αξιοκρατική διαδικασία διορισμού ή τοποθέτησης σε θέση ευθύνης. Την απαξιώνουν και την συκοφαντούν για να δώσουν το μήνυμα στην κοινωνία ότι όλοι οι ίδιοι είναι. Κρίνουν εξ’ ιδίων και διαλαλούν πως και ο ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο κάνει. Ας ρίξουν μια ματιά εδώ στο μικρό μας τόπο, στη Ρόδο, γιατί εδώ γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα. Πως είμαστε όλοι το ίδιο; Ας δουν στην Εφορεία, στο ΙΚΑ, στο Δημόσιο Νοσοκομείο, στην Δημόσια Βιβλιοθήκη, στην Δημόσια Εκπαίδευση τι έχει ή τι δεν έχει συμβεί. Ας δουν με ποιο τρόπο και ποιες διαδικασίες τοποθετήθηκαν Διευθυντές και Πρόεδροι ή δεν τοποθετήθηκαν και παρέμειναν οι ίδιοι. Τα προσωπικά δεδομένα υπαγορεύουν την ανωνυμία. Όμως είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσει οποιαδήποτε και οποιοσδήποτε, πως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν συνέβη το ίδιο. Επώνυμοι και ανώνυμοι που έσκιζαν τα ρούχα τους για το Δημόσιο Νοσοκομείο, τώρα σιωπούν γιατί δεν έχουν τι να πουν. Έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους και περιμένουν στην γωνία να αποτύχει οποιαδήποτε προσπάθεια για να καρπωθούν αυτή την αποτυχία αδιαφορώντας γι’ αυτήν. Αδιαφορώντας για το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον. Δεν έχουν ίχνος ευθύνης και ευθιξίας τουλάχιστον να σιωπούν. Να σιωπούν γιατί οι όμοιοι τους που κυβερνούσαν παρέδωσαν άρον άρον τον Γενάρη του 2015 μια χώρα υποθηκευμένη, αποικία χρέους, μια χώρα υπό κατοχήν.

Ε λοιπόν κύριοι θα περιμένετε πολύ. Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε χάσει το ηθικό πλεονέκτημα. Αν αυτό κάποτε χαθεί, να είστε σίγουροι πως θα έχετε αλώσει τον χώρο μας. Πως δεν θα είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών του, των φίλων του, των υποστηρικτών του που του έδωσαν εντολή ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ του σάπιου πολιτικού συστήματος που χτίσατε πέτρα, πέτρα μισό αιώνα. Γιατί όλοι εμείς οι άλλοι, έχουμε πολλά αποδεικτικά στοιχεία 30 και πλέον χρόνων (πολλά ράμματα για την γούνα σας λέει ο σοφός λαός) και είμαστε σίγουροι πως γνωρίζετε πολύ καλά τι σημαίνει σύστημα διαπλοκής, τι σημαίνει πελάτης πολίτης, πως και γιατί απαξίωθηκε η πολιτική, πως και γιατί απαξιώθηκαν οι πολιτικοί, πως και γιατί απαξιώθηκε ο δημόσιος τομέας, η δημόσια υγεία, η δημόσια παιδεία, πως δόθηκε χώρος στην ιδιωτική πρωτοβουλία μέσα από την σχεδιασμένη κατάρρευση του Δημόσιου Τομέα, πως η φύση, το περιβάλλον δεν προστατεύεται, γιατί ο πολιτισμός είναι στα αζήτητα.

Θα περιμένετε λοιπόν αρκετά, γιατί ο λαός μας εμπιστεύθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, και του έδωσε εντολή καινούργιας σελίδας για τον τόπο μας. Ο λαός με τη ψήφο του δυό και τρεις φορές, έδωσε εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να επανασυστήσει το Κράτος πάνω σε άλλα θεμέλια. Σε θεμέλια αξιοκρατίας, δικαιοσύνης, δίκαιων φορολογικών βαρών, Κράτους Πρόνοιας που θα σέβεται τον πολίτη και θα προσβλέπει στην αξιοπρεπή του διαβίωση και όχι στα κέρδη των λίγων και των ισχυρών. Και όλα αυτά όχι με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά σε ένα λογικό βάθος χρόνου, με ιεράρχηση των αναγκών του πολίτη, όχι με ανάθεση ευθυνών αλλά με την απαραίτητη συμμετοχή του στα κοινά μέσα από οποιαδήποτε συλλογικότητα πολιτική ή ευρύτερα κοινωνική επιθυμεί.

Και όλα τα παραπάνω βεβαίως υπό φυσιολογικές γενικότερα πολιτικές συνθήκες και όχι σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας και κοινωνικής εξαθλίωσης, όχι σε συνθήκες οικονομικών δεσμεύσεων και δημοσιονομικών προσαρμογών θα ήταν όχι εύκολα, αλλά ευκολότερα. Επιπρόσθετα θα έλεγα πως είναι γνωστό πως εύκολα γκρεμίζει κανείς αλλά δύσκολα χτίζει, γιατί ΕΡΕΙΠΙΑ παρέδωσαν. Σε αυτές της συνθήκες λοιπόν ας δούμε τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης. Γιατί υπάρχουν πεπραγμένα και θα τα αναφέρω για τον καλοπροαίρετο πολίτη που βομβαρδίζεται από τα ψεύδη και την φαιά προπαγάνδα των μέσων τους. Μιας κυβέρνησης που τόσο βάλλεται από γνωστούς και απαξιωμένους είμαι σίγουρος κύκλους. Απαξιωμένους στα μάτια και την ψυχή ενός ολόκληρου ταλαιπωρημένου λαού που ζει το δράμα του αλλά συνεχίζει να ΕΛΠΙΖΕΙ. Ενός λαού που την ίδια ώρα στέκεται αλληλέγγυος σε χιλιάδες ΣΥΝανθρώπους του που διώκονται από τις εστίες τους αναίτια για τους ίδιους, και με αιτία τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Γνωρίζουμε πως η μέχρι σήμερα πορεία μας δεν αντιστοιχεί σε αυτά που υποσχεθήκαμε ακριβώς ή αυτά που θα θέλαμε να κάνουμε όσο υπάρχει μνημόνιο και η Χώρα μας βρίσκεται σε καθεστώς Επιτροπείας. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση αυτή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και με συγκυβέρνηση τους ΑΝΕΛ, έχει να παρουσιάσει σημαντικά βήματα:

Για την ανθρωπιστική κρίση:  Δωρεάν ρεύμα και νερό σε ευάλωτα νοικοκυριά  Δωρεάν μετακινήσεις ανέργων  Κάρτα αλληλεγγύης που αναθεωρήσαμε 9 φορές, και δώσαμε σε 148.000 δικαιούχους  Επιδότηση ενοικίου σε 21.200 συμπολίτες μας

Για την ΥΓΕΙΑ  Δωρεάν πρόσβαση στην Δημόσια Υγεία σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους  Κατάργηση των 5 ευρώ στα Δημόσια Νοσοκομεία  Διαφανής διαχείριση της λίστας του χειρουργείου με Νόμο  Κάλυψη 3.500 θέσεων στα Νοσοκομεία  Ρυθμίσεις στις εφημερίες για ασφαλέστερη εφημεριακή κάλυψη  187 νέοι διασώστες στο ΕΚΑΒ

Για την εκκίνηση της οικονομίας και της απασχόλησης:  Ρύθμιση χρεών σε 100 δόσεις με μερική απαλοιφή τόκων και προσαυξήσεων  Η Ελλάδα είναι η πρώτη σε απορροφητικότητα κονδυλίων ΕΣΠΑ χώρα. Ο τρόπος ένταξης των δικαιούχων και η απορρόφηση του γίνεται με απόλυτη διαφάνεια  Δημιουργήθηκαν 2.297 θέσεις εργασίας σε Hot Spots και κέντρα φιλοξενίας

Για την ΠΑΙΔΕΙΑ:  Βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσιος διάλογος για τον επανασχεδιασμό της  Αυξήθηκαν οι αναπληρωτές στην β!βάθμια κατά 23.000 (23% αύξηση)  Τα κενά εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή καλύφθηκαν κατά 50%  Προσελήφθηκαν για 1η φορά μετά από 6 χρόνια 500 μέλη ΔΕΠ σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ,  Εισάγεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την Έρευνα στα Πανεπιστήμια που προβλέπει εκτός των άλλων επενδυτικό ταμείο 300 εκατομμύριων για αυτήν.

Για τον πολιτισμό:  Για πρώτη φορά οι επαγγελματίες του Πολιτιστικού & Δημιουργικού τομέα, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ  Δωρεάν πρόσβαση σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους σε 400.000 άτομα  Εξαίρεση Μνημείων και του άμεσου περιβάλλοντος τους από μεταβιβάσεις σε ιδιώτες μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Μνημεία που είχαν εκχωρηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση

Για το ποδόσφαιρο:  Είναι φανερό πως το Υπουργείο έχει κάνει βήματα για την κάθαρση με το όποιο κόστος  Αντιμετωπίζει την βία δημιουργώντας κάρτα φιλάθλου  Εναρμονίζει το Ελληνικό Δίκαιο με τον καταστατικό Χάρτη της WADA (αντιντόπιγκ)

Για το Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ακόμα και σήμερα κύμα κινητοποιήσεων και απεργιών, γιατί τολμά να εισάγει νομοσχέδιο για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Και λέω τολμά, γιατί είναι γνωστό πως επί δεκαετίες καμιά κυβέρνηση δεν αποφάσιζε να ‘’ακουμπήσει’’ το πρόβλημα εξ’ αιτίας του πολιτικού κόστους. Κι όμως αυτή η κυβέρνηση έχοντας να αντιμετωπίσει τα γενικότερα προβλήματα της οικονομίας αλλά και την αναγκαία ισορροπία με τους δανειστές, με δεδομένη την στρεβλή εικόνα των ΜΜΕ, τους συσχετισμούς στην ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, στα επιμελητήρια, όφειλε και αυτό έπραξε, να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό με αίσθημα ευθύνης, και να προχωρήσει στην αναγκαία αναδιάρθρωση του για να είναι εκτός των άλλων και οικονομικά βιώσιμο. Όλο αυτό το διάστημα δεν αρνήθηκε τον διάλογο με τους φορείς, αντίθετα το επεδίωξε για να έχει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί στην Βουλή το α! δεκαήμερο του Μαΐου προβλέπει μεταξύ άλλων:

 Την μη μείωση των σημερινών κύριων συντάξεων  Θεσμοθετεί ρήτρα ανάπτυξης για τις από δω και στο εξής χορηγούμενες συντάξεις ώστε να αυξάνονται κατά αναλογία με την αύξηση του ΑΕΠ  Θεσμοθετεί για πρώτη φορά εθνική σύνταξη απολύτως εγγυημένη από το κράτος ακόμα και για τους μακροχρόνια άνεργους  Εξορθολογίζει το σύστημα υπολογισμού συντάξεων και ενοποιεί τα Ταμεία ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και να εξοικονομηθούν λειτουργικές δαπάνες  Συνδέει τις εισφορές με το φορολογητέο εισόδημα και σταματά το σύστημα της αυθαίρετης κλιμάκωσης ανάλογα με τα χρόνια εργασίας για όλες τις κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών

Θέματα διαφθοράς, με αποτελεσματικό για την οικονομία τρόπο: Παράλληλα η κυβέρνηση ψήφισε το νομοσχέδιο για τα Μ.Μ.Ε., για να βάλει με αυτό τον τρόπο για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια, κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Συστήνει εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των Μ.Μ.Ε. από το 2010 έως το 2014. Αξιοποιεί καθημερινά τις γνωστές λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, εισπράττοντας χρήμα στα Δημόσια Ταμεία του Κράτους ελέγχοντας παράλληλα την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε αυτές. Ελέγχει ξανά την υπόθεση SIEMENS σύμφωνα με την οποία η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου ανήλθε σε 2 δις ευρώ.

Αλλά και στα θέματα των δικαιωμάτων αξιοπρόσεκτα είναι:  η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια,  ο νόμος 4332/2015 που δίνει τη δυνατότητα ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς,  ο εξανθρωπισμός του σωφρονιστικού συστήματος

Ζούμε μέρες και ώρες αναμονής για να περάσουμε το εμπόδιο της αξιολόγησης και για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Είναι φανερό πως όλοι οι φωνασκούντες και αυτοί που όψιμα σηκώνουν τα λάβαρα της επανάστασης, επώνυμοι και ανώνυμοι, εδώ στη Ρόδο αλλά και σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης κ.κ. Μητσοτάκης, Θεοδωράκης, Γεννηματά, το κίνημα της γραβάτας, όλο το παλιό πολιτικό προσωπικό και πολλοί άλλοι άσπονδοι εχθροί του ΣΥΡΙΖΑ, περιμένουν την αποτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης αδιαφορώντας για την τύχη της Χώρας και του Ελληνικού λαού. Θα διαψευσθούν.

του Βασίλη Η. Παπαβασιλείου συντονιστή Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...