Γιάννης Παρασκευάς: Κατεδαφίζεται το παλαιό πολιτικό κατεστημένο χωρίς ταυτόχρονη ανάδειξη νέου...

«Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις ανέδειξαν ένα μόνο γεγονός, την κατεδάφιση του παλαιού πολιτικού κατεστημένου χωρίς όμως την ταυτόχρονη ανάδειξη του νέου.
Διανύουμε την περίοδο της εγκυμοσύνης και η  διάρκεια του τοκετού θα είναι μακρά» δηλώνει στη Γνώμη ο Γιάννης Παρασκευάς σε συνέντευξη που παραχωρεί και αναλύει με καθαρό και έμπειρο μάτι, χωρίς κομματικές ιδεοληψίες, το πολιτικό γίγνεσθαι στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη. Χαρακτηρίζει τα όσα έγιναν με την διαφαινόμενη συμφωνία ως αναμενόμενα και μιλά «για αμφισβήτηση του γεωπολιτικού χάρτη της Ευρώπης  και για φυγόκεντρες δυνάμεις που έχουν τεθεί σε κίνηση».
Αναφέρεται στην αλλαγή τακτικής από τον πρωθυπουργό και καταθέτει δύο αναγνώσεις, η μια των συστημικών που λέει ότι ο Τσίπρας έκανε γαργάρα αυτά που διατυμπάνιζε και η άλλη, η πιο αντικειμενική, ότι επέλεξε την προσφορότερη οδό διαφυγής σε αναμονή καλύτερων συνθηκών στη λογική του οτι το κάθε αύριο δεν είναι πάντα το ίδιο με το χθες. Και συνεχίζει: «Οι συστημικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου επιμένουν ανιστόρητα στην πολιτική τους δικαίωση και μέσα απο αυτήν στην πολιτική τους παλινόρθωση και αφαιρούν από τις ίδιες τις όποιες  δυνατότητες Στρατηγικού σχεδιασμού, εγκλωβισμένες στο χθες και αρνούμενες να δουν το τι  « τέξεται η επιούσα». Οικειοθελώς η έξ ανάγκης ο Τσιπρας ανέλαβε την αποστολή- τιμωρία του Αίαντα».
Καταθέτει μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση για την αρνητική ψήφο Λαφαζάνη και σια: «Ο κ. Λαφαζανης και οι συν αυτω δεν έδωσαν αρνητική ψήφο στη Βουλή γιατί διαφωνούσαν με τα μέτρα, αυτό ήταν το περίβλημα της δικαιολογίας τους, αλλά γιατί ήθελαν να « κοντύνουν» τον Τσίπρα. Μετα και τις τελευταίες εξελίξεις στη Βουλη ο κ. Τσίπρας δεν εχει άλλες επιλογές, είναι αδύνατη η συμβίωση όλων αυτών των ετερόκλητων στοιχείων σε ένα κομματικό σχηματισμό». Και καταλήγει: «Αν πείσει οτι Κυβερνά και όχι απλά Προεδρεύει τότε το πολιτικό μέλλον θα του ανήκει, άλλως θα έχει την τύχη « διάττοντος αστέρος».
Εκτιμά ότι η χώρα μπορεί να πάει ανά πάσα στιγμή σε εκλογές λόγω …ατυχήματος και σημειώνει ότι η συμφωνία δεν αποτελεί λύση, δεν οδηγεί σε διεξόδους, δίνει μια παράταση χρόνου την οποία ο Τσιπρας είναι υποχρεωμένος να εκμεταλλευτεί, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τον σχηματισμό ισχυρής Κυβέρνησης και διαμόρφωσης πρότασης Στρατηγικού σχεδιασμού για τη χώρα και για την ποιότητα και το είδος της σχέσης μας με τους ισχυρούς γεωπολιτικούς παίκτες.
Όσο για το ΠΑΣΟΚ λέει ότι η εμμονή δικαίωσης του πρόσφατου μνημονιακού παρελθόντος είναι βαρίδι που το οδηγεί στον πολιτικό του θάνατο…
Για μια γενικότερη ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, ο Γιάννης Παρασκευάς παραπέμπει στις κινήσεις Τσίπρα αφού τη στιγμή είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού…





ΕΡ. Πως σχολιάζεται τις πολιτικές εξελίξεις.
ΑΠ.Τα πράγματα λίγο- πολύ ακολουθούν την Νομοτελειακή τους εξέλιξη.
Ίσως ήταν λίγο δύσκολο έως αδύνατο να συνέβαινε κάτι αλλο.
Πολλές φορές αμβλύνεται η κριτική μας δυνατότητα εάν οικειοθελώς αυτοεγκωβιζομεθα σε ιδανικές λογικές, περιχαρακώνουμε το πεδίο δράσης μας και αρνούμεθα να δούμε και να δεχτούμε αυτά που συμβαίνουν στον ευρύτερο χώρο.
Οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και οι προοπτικές της είναι απόλυτα συνυφασμένα με τους  νέους  γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς των ισχυρών.
Ο Γεωπολιτικός χάρτης της Ευρώπης έχει τεθεί σε αμφισβήτηση και οι φυγόκεντρες δυνάμεις έχουν τεθεί σε κίνηση.
Η πορεία της χώρας έν πολλοίς θα κριθεί απο την ικανότητα του πολιτικού μας προσωπικού να διαμορφώσει τις συμμαχίες μας στο επίπεδο της κοινότητας των συμφερόντων και όχι της βολονταριστικης νοοτροπίας των υπευθύνων.
Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις ανέδειξαν ένα μόνο γεγονός, την κατεδάφιση του παλαιού πολιτικού κατεστημένου χωρίς όμως την ταυτόχρονη ανάδειξη του νέου.
Διανύουμε την περίοδο της εγκυμοσύνης και η  διάρκεια του τοκετού θα είναι μακρά.
ΕΡ. Την αλλαγή της στάσης του Τσίπρα πως την είδατε?
ΑΠ. Υπάρχουν δυο ειδών αναγνώσεις, η απλή και αυτή που κυριαρχεί στους επί διατεταγμένη αποστολή αναλυτές και αρθρογράφους που θεωρουν( τρομάρα τους) ως καθήκον τους τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης  και ειναι αυτή που ισχυρίζεται οτι ο Τσιπρας έκανε γαργάρα οσα τόσο καιρό διατυμπάνιζε.
Η δεύτερη ανάγνωση είναι οτι επέλεξε την προσφορότερη οδό διαφυγής σε αναμονή καλύτερων συνθηκών στη λογική του οτι το κάθε αύριο δεν είναι πάντα το ίδιο με το χθες.
Οι συστημικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου επιμένουν ανιστόριτα στην πολιτική τους δικαίωση και μέσα απο αυτην στην πολιτική τους παλινόρθωση και αφαιρούν απο τις ίδιες τις όποιες  δυνατότητες Στρατηγικού σχεδιασμού,εγκλωβισμένες στο χθες και αρνούμενες να δουν το τι  « τεξεται η επιουσα».
Οικειοθελώς η έξ ανάγκης ο Τσιπρας ανέλαβε την αποστολή- τιμωρία του Αιαντα, παρακινδυνευμένη η όποια προσπάθεια αξιολόγησης και κριτικής αποτίμησης αυτής της επιλογής, τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής δεν οδηγούν με ασφάλεια στην αποδοχή της επιτυχίας η αποτυχίας.
ΕΡ.Με τον ΣΥΡΙΖΑ τι βλέπεται να γίνεται?
ΑΠ.Αμεσως μετά τις εκλογές είχα διατυπώσει την άποψη οτι το μεγάλο στοίχημα που ειναι αναγκασμένος ο κ. Τσιπρας να κερδίσει αν δεν θέλει ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι « παρένθεση» ήταν και παραμένει η μετατροπή του « Θιάσου ΣΥΡΙΖΑ» σε κόμμα.
Μετα και τις τελευταίες εξελίξεις στη Βουλη ο κ. Τσιπρας δεν εχει άλλες επιλογές, ειναι αδύνατη η συμβίωση όλων αυτών των ετερόκλητων στοιχείων σε ένα κομματικό σχηματισμό.
Ο κ. Λαφαζανης και οι συν αυτω δεν έδωσαν αρνητική ψήφο στη Βουλή γιατί διαφωνούσαν με τα μέτρα, αυτό ήταν το περίβλημα της δικαιολογίας τους, αλλά γιατί ήθελαν να « κοντύνουν» τον Τσίπρα.
Αν ο Τσιπρας κατάφερνε να ξεπεράσει τον σκόπελο των ψηφοφοριών « αβροχοις ποσιν» τοτε θα γινόταν απόλυτος κυρίαρχος της όλης κατάστασης εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ,αυτή ειναι η δοκιμασμένη τακτική της οποιας κομματικής « φράξιας»και αυτο έκαναν όσοι στηρίζουν το οποιο πολιτικό τους μέλλον στη λογικη των ομάδων.
Εάν καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα και εάν ενδιάμεσα πείσει οτι Κυβερνά και όχι απλά Προεδρεύει τότε το πολιτικό μέλλον θα του ανήκει, άλλως θα εχει την τυχη « διαττοντος αστερος».
ΕΡ. Τελικά με τα Μνημόνια δεν τελειώνουμε. Τι φταίει?
ΑΠ. Τα μνημόνια στη λογική της Γερμανικής Ιδεοληψίας για λιτότητα και Δημοσιονομική εξυγίανση δεν πρόκειται ποτέ να φέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Έγινε το πρώτο μεγαλο λάθος με το πρώτο μνημόνιο, τοτε που πιθανόν να είχαμε στα χέρια μας περισσότερα διαπραγματευτικά όπλα παραδοθήκαμε αμαχητί, στο δεύτερο προσπαθήσαμε να « πιαστούμε απο τα μαλλιά μας» και μείναμε φαλακροί.
Με το τρίτο αρπαχτήκαμε απο τον αναπνευστήρα που μας πέταξαν, η ασφυξία είναι προ « των πυλών» εκτός και εάν όλες μα όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου καταφέρουν να ξεφύγουν απο τη διαχειριστική πολιτική που μας επιβάλλουν και ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου.
Τα έσοδα του Δημοσίου συνεχώς θα μειώνονται οσο αποδεχόμεθα την άποψη οτι οι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές φέρνουν έσοδα και δεν εντείνονται οι προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας.
ΕΡ.Μετα το κλείσιμο της συμφωνίας θα πάμε σε εκλογές?
ΑΠ.Το ατύχημα μπορεί να προκύψει ανα πάσα στιγμή.
 Η ψήφιση των προαπαιτούμενων όπως τα ονόμασαν δεν σημαίνει και υπογραφή συμφωνίας, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και σε μια ισχυρή ομάδα της Ευρώπης κυριαρχεί η άποψη οτι μια συμφωνία με τον Τσίπρα ειναι μια κακή πολιτική αρχή για τους υπόλοιπους και θα εξαντλήσουν όλα τα μέσα για την μη υπογραφή.
Είναι βέβαιο οτι η συμφωνία δεν αποτελεί λύση, δεν οδηγεί σε διεξόδους, δίνει μια παράταση χρόνου την οποία ο Τσιπρας είναι υποχρεωμένος να εκμεταλλευτεί, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος απο τον σχηματισμό ισχυρής Κυβέρνησης και διαμόρφωσης πρότασης Στρατηγικού σχεδιασμού για τη χώρα και για την ποιότητα και το είδος της σχέσης μας με τους ισχυρούς γεωπολιτικούς παίκτες.
ΕΡ.Αλλαγη Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Πως βλέπεται την Πρόεδρο του?
ΑΠ. Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ δεν εξαρτάται απο το πρόσωπο του Προέδρου, έχω διατυπώσει πολλές φορές την άποψη οτι η γενεσιουργός αιτία των σημερινών μας προβλημάτων είναι η ανυπαρξία Κομμάτων Αρχών, Δημοκρατικά δομημένων με λειτουργία απόλυτου σεβασμού των καταστατικών του αρχών, των οργάνων του και των μελών του.
Το ΠΑΣΟΚ μετά την μεταπολίτευση με την δημιουργία του άλλαξε τον πολιτικό χάρτη της χώρας, το ίδιο και με μεγαλύτερη συνέπεια θα πρέπει να κάνει και σήμερα, αν όχι το μέλλον δεν θα είναι ευοίωνο.
Τα τελευταία χρονια για πολλούς και διάφορους λόγους εχει αμαυρωθεί η εικόνα του και εχει σπιλωθει η ιστορία του, η ανάταξη του δεν εύκολη και αν δεν καταφέρει στο άμεσο χρονικό μέλλον να αντιστοιχήσει τις πολιτικές του θέσεις με συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα δεν θα έχει λόγο ύπαρξης.
Οι πολιτικές προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχουν το στοιχείο της υπέρβασης της σημερινής πραγματικότητας και να προσβλέπουν στο απώτατο μέλλον, η εμμονή δικαίωσης του πρόσφατου μνημονιακού παρελθόντος είναι βαρίδι που το οδηγεί στον πολιτικό του θανατο.
ΕΡ:Γενικότερη ανασύνθεση του πολιτικού προσωπικού βλέπετε στον ορίζοντα;
ΑΠ.Ειναι το μόνο βέβαιο, το ποια θα ειναι εξαρτάται απο το τι θα κάνει ο Τσιπρας.
Εάν ο Τσιπρας υπογράψει την οποια συμφωνία και το Φθινόπωρο οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ο χάρτης της επόμενης Βουλης θα ειναι διαφορετικός απο τον σημερινό, θα έχει όμως διαφορετική σύνθεση αν οδηγηθούμε σε εκλογές χωρις συμφωνία.
Η Ελληνική Κοινωνία στη μεγάλη της πλειοψηφία εχει ξεπεράσει το όριο του φόβου και ειναι δύσκολη η όποια πρόβλεψη της  εκλογικής της αντίδρασης και αυτο ειναι το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν τα λεγόμενα συστημικά κόμματα και απο την αντίδραση τους θα εξαρτηθεί η πολιτική τους επιβίωση.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...