Γιάννης Μηνατσής: Με σκληρή δουλειά προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της Καρπάθου και της Κάσου

«Ξεκινήσαμε από τη πρώτη μέρα που αναλάβαμε σκληρή δουλειά στο Επαρχείο Καρπάθου για να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν Κάρπαθος και Κάσος» δηλώνει σε συνέντευξη του στη Γνώμη ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου Γιάννης Μηνατσής και εστιάζει σε δύο μεγάλα προβλήματα. «Η Υγεία και το ακτοπλοϊκό είναι τα δύο μεγαλύτερα. Τέσσερις γιατροί στο Κ.Υ Καρπάθου. Η Ολυμπος χωρίς γιατρό, η Κάσος με ένα και τα ασθενοφόρα ανεπαρκή η ανύπαρκτα. Παρά τις προσπάθειες της περιφερειακής αρχής, οι διαγωνισμοί που έγιναν μέχρι σήμερα για την κάλυψη των αναγκών, είναι άγονοι» δηλώνει ο κ. Μηνατσής.
Για το ακτοπλοϊκό μετά την περιπέτεια της προσάραξης του πλοίου Κορνάρος στη Κάσο, όπως λέει ο Έπαρχος, η κατάσταση έχει βελτιωθεί αφού εκτελούνται τρία ενώ προγραμματίζεται και ένα δρομολόγιο με σύγχρονο πλοίο.
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με την υποστελέχωση του Επαρχείου όπως μας περιγράφει ο κ. Γιάννης Μηνατσής: «Το οργανόγραμμα προβλέπει 22 άτομα και σήμερα υπηρετούν μόνο πέντε υπάλληλοι (τέσσερις Π.Ε και ένας Δ.Ε), μία κτηνίατρος συμβασιούχος οκτώ μηνών, μία καθαρίστρια επίσης με σύμβαση, ενώ υπάρχει και μία υπάλληλος Τ.Ε αποσπασμένη στο Δήμο Κάσου. Το τελευταίο διάστημα συνταξιοδοτήθηκαν τρείς υπάλληλοι Π.Ε, ενώ ένας αποσπάσθηκε οριστικά, σε υπηρεσία της ιδιαίτερης πατρίδας του» και προσθέτει: «Με αυτόν το μικρό αριθμό υπαλλήλων, το Επαρχείο παρά τις προσπάθειες των υπαλλήλων, δε μπορεί να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε».
Περιγράφει τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα: «Οι προτεραιότητες αφορούν την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, την εκτέλεση βασικών έργων υποδομής στα δύο νησιά, η βελτίωση των προβλημάτων υγείας, η προβολή των πλεονεκτημάτων των νησιών μας, η ανάπλαση του κτηρίου του Επαρχείου και βέβαια η παρακολούθηση των εργασιών της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου της Καρπάθου οι οποίες προχωρούν κανονικά, η ολοκλήρωση της Α΄ φάσης του φράγματος, ο εξοπλισμός και η λειτουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου της Κάσου, η ολοκλήρωση των σφαγείων της Κάσου και η κατασκευή των σφαγείων της Καρπάθου».
Οσο για την σημερινή αβεβαιότητα, ο Έπαρχος Καρπάθου δηλώνει : «Στην Κάρπαθο άρχισαν οι ακυρώσεις κρατήσεων, άρχισε να διαφαίνεται έλλειψη στα τρόφιμα και στα καύσιμα. Ελπίζουμε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, διότι είναι βέβαιο ότι θα βιώσουμε καταστάσεις που δε θα είναι καθόλου ευχάριστες. Και βέβαια αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, όλα τα έργα που εκτελούνται με χρήματα της Ευρώπης θα σταματήσουν και κανένα από αυτά που προγραμματίσαμε δε θα εκτελεσθεί».



1.    Επαρχείο Καρπάθου-Κάσου, πως το παραλάβατε πριν από δέκα μήνες;

Χωρίς να έχω πρόθεση να κάνω αρνητική κριτική στην προηγούμενη διοίκηση και χωρίς να μηδενίζω τις προσπάθειες του προκατόχου μου, υπήρχαν πάρα πολλά θέματα ανοιχτά που είχαν να κάνουν με τη λειτουργία των υπηρεσιών του Επαρχείου, με την κατάσταση του μοναδικού διατηρητέου κτηρίου του Επαρχείου, αλλά και με θέματα που αφορούν έργα υποδομής του νησιού.
Όμως χωρίς διάθεση για παρελθοντολογία, εμείς προσβλέποντας  στο μέλλον και στο καλό του τόπου παρά τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, ξεκινήσαμε από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε, σκληρή δουλειά.

2.    Υγεία και ακτοπλοϊκό, έχουμε την εντύπωση ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του Επαρχείου….Άλλαξε κάτι:

Πράγματι, υγεία και ακτοπλοϊκό, είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τα δύο νησιά της Περιφερειακής μας Ενότητας , της Καρπάθου και της Κάσου. Δυστυχώς τα προβλήματα στην υγεία εξακολουθούν να είναι σοβαρά, αφού το Κέντρο Υγείας του νησιού, λειτουργεί με τέσσερις ουσιαστικά γιατρούς, ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό, με ανεπαρκή αριθμό οδηγό ασθενοφόρων, με έλλειψη βασικών υλικών, με όλα τα αγροτικά ιατρεία χωρίς αγροτικούς γιατρούς, ενώ εδώ και δύο περίπου χρόνια και το Πολυδύναμο Περιφ. Ιατρείο Ολύμπου δεν έχει γιατρό, αλλά και το Πολυδύναμο Περιφ. Ιατρείο της Κάσου είναι με ένα και μοναδικό γιατρό και με ένα ασθενοφόρο που χρειάζεται άμεση αντικατάσταση. Παρά τις προσπάθειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου να καλύψει τη δαπάνη της σίτισης 60 επικουρικών και αγροτικών γιατρών ώστε αυτό να αποτελέσει κίνητρο για τους ενδιαφερόμενους, δυστυχώς οι διαγωνισμοί, είναι άγονοι. Ακόμη η Περιφέρεια καλύπτει τις δαπάνες μετακίνησης, διαμονής και σίτισης ειδικευμένων γιατρών από Κρήτη και Ρόδο κλιμάκια των οποίων επισκέπτονται τα δύο νησιά και παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους.

ΤΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ:

 Για το ακτοπλοϊκό, μετά την αναστάτωση που υπήρξε με την προσάραξη του «Κορνάρος» στην Κάσο, τώρα τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αφού εκτελούνται για τη θερινή περίοδο τρία δρομολόγια τη βδομάδα (το ένα ενδιάμεσο μέχρι την Κρήτη) του πλοίου «Πρέβελης» και το χειμώνα θα είναι δύο.
Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι μετά από τις προσπάθειες που έγιναν, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών η προέκταση της γραμμής Πειραιάς-Ρόδος προς Κάρπαθο, που σημαίνει ότι θα υπάρξει άλλο ένα δρομολόγιο με σύγχρονο πλοίο από τον Πειραιά (πιθανά το BLUE STAR) χειμώνα-καλοκαίρι, ενώ γίνεται προσπάθεια αυτό, να προεκταθεί και μέχρι την Κάσο.

3.    Με το προσωπικό του Επαρχείου τι γίνεται; Είναι επαρκές;

Δυστυχώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού όπως συμβαίνει σε όλη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το οργανόγραμμα προβλέπει 22 άτομα και σήμερα υπηρετούν μόνο πέντε υπάλληλοι (τέσσερις Π.Ε και ένας Δ.Ε), μία κτηνίατρος συμβασιούχος οκτώ μηνών, μία καθαρίστρια επίσης με σύμβαση, ενώ υπάρχει και μία υπάλληλος Τ.Ε αποσπασμένη στο Δήμο Κάσου. Το τελευταίο διάστημα συνταξιοδοτήθηκαν τρείς υπάλληλοι Π.Ε, ενώ ένας αποσπάσθηκε οριστικά, σε υπηρεσία της ιδιαίτερης πατρίδας του. Όπως αντιλαμβάνεστε, με αυτόν το μικρό αριθμό υπαλλήλων, το Επαρχείο παρά τις προσπάθειες των υπαλλήλων, δε μπορεί να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε.

4.    Οι αρμοδιότητες που έχετε ως Έπαρχος είναι αρκετές;

Οι αρμοδιότητες που μας έχουν εκχωρηθεί, είναι αρκετές, αλλά θα μπορούσαν να εκχωρηθούν και άλλες για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών οι οποίοι θα πρέπει να μπορούν να λύνουν τα προβλήματά τους εδώ στον τόπο διαμονής τους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στη Ρόδο η στην Αθήνα με ότι αυτό συνεπάγεται.

5.    Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει για τους επόμενους μήνες;

Οι προτεραιότητες αφορούν την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, την εκτέλεση βασικών έργων υποδομής στα δύο νησιά, η βελτίωση των προβλημάτων υγείας, η προβολή των πλεονεκτημάτων των νησιών μας, η ανάπλαση του κτηρίου του Επαρχείου και βέβαια η παρακολούθηση των εργασιών της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου της Καρπάθου οι οποίες προχωρούν κανονικά, η ολοκλήρωση της Α΄ φάσης του φράγματος, ο εξοπλισμός και η λειτουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου της Κάσου, η ολοκλήρωση των σφαγείων της Κάσου και η κατασκευή των σφαγείων της Καρπάθου.

6.    Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα πόσο έχει επηρεάσει την τοπική οικονομία;

Και στα δύο νησιά της Περιφερειακής  μας Ενότητας ο αρνητικός αντίκτυπος από την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα είναι αισθητή και ασφαλώς έχει επηρεάσει και την τοπική μας οικονομία. Κυρίως στην Κάρπαθο άρχισαν οι ακυρώσεις κρατήσεων, άρχισε να διαφαίνεται έλλειψη στα τρόφιμα και στα καύσιμα. Ελπίζουμε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, διότι είναι βέβαιο ότι θα βιώσουμε καταστάσεις που δε θα είναι καθόλου ευχάριστες οι οποίες σίγουρα όπως είναι φυσικό, θα είναι πιο έντονες στην περιφέρεια και στα απομακρυσμένα νησιά, όπως είναι και τα δύο δικά μας. Και βέβαια αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, όλα τα έργα που εκτελούνται με χρήματα της Ευρώπης θα σταματήσουν και κανένα από αυτά που προγραμματίσαμε δε θα εκτελεσθεί.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...