Απεργία την Τετάρτη 17 Μαΐου! Να μην ψηφιστούν τα νέα μέτρα!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 15 Μαΐου 2017

Απεργία την Τετάρτη 17 Μαΐου! Να μην ψηφιστούν τα νέα μέτρα!

Ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς (!) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συμφώνησε και υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους λεγόμενους Θεσμούς συμφωνία για τη νέα λεηλασία των εισοδημάτων μας και την καρατόμηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Η νέα συμφωνία ήρθε στη Βουλή το Σάββατο 13 Μαϊου και πρόκειται να ψηφιστεί την Πέμπτη 18 Μαΐου.

Tο νέο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων ξεπερνά τα 4 δις Ευρώ και η υλοποίησή του απαιτεί την εξασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Για να το πετύχει, η κυβέρνηση επιβάλλει νέα δραματική μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.636 στα 5.681 ευρώ. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, ακόμα και αυτοί που παίρνουν σύνταξη μέχρι 490 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν νέους δυσβάσταχτους φόρους. Προβλέπονται μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 1,8 δις, επιπλέον φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες, περαιτέρω διευκόλυνση των απολύσεων, αφαίρεση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Επίσης προβλέπονται περικοπές στις καθαρές αποδοχές στα ειδικά μισθολόγια, στα οποία εντάσσονται τα μέλη ΔΕΠ, έως και 8,5%, λόγω αύξησης της φορολόγησης μεγαλύτερου μέρους των αποδοχών αφού το καταργούμενο επίδομα βιβλιοθήκης ήταν αφορολόγητο.

Η συμφωνία προβλέπει ακόμα, μέτρα ύψους 500 εκ. ευρώ περίπου από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Συγχρόνως, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.

Και ενώ αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα οδηγούν το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, την ίδια στιγμή ενισχύονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι καθώς προβλέπονται φορολογικές μειώσεις των μονοπωλίων, προγράμματα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας κ.α. Στο στόχαστρο μπαίνει και η ενέργεια αφού προωθείται άμεσο ξεπούλημα του 30% έως 40% των μονάδων παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ καθώς επίσης και του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Η κυβέρνηση την ώρα που επιβάλλει αυτήν τη λαίλαπα υπόσχεται για μια ακόμη φορά ότι θα βγάλει τη χώρα και το λαό από τα μνημόνια! Δηλαδή με ένα νέο Μνημόνιο θεωρεί και υπόσχεται ότι θα βγει η χώρα από τα Μνημόνια!

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τα μέλη του Συλλόγου, όλοι μαζί να αντιδράσουν στη νέα συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ και Θεσμών. Χρειάζεται να απορρίψουμε επιλογές του δήθεν «μικρότερου κακού», να διεκδικήσουμε ανάκτηση των μεγάλων απωλειών που είχαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης και να συγκρουστούμε με εκείνους που εκμεταλλεύονται, φτωχοποιούν περισσότερο τους εργαζομένους και απαιτούν την ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας.

Η κατάσταση στον κλάδο μας, σε όλους τους συλλόγους ΔΕΠ και στο σύλλογό μας δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Προχωράμε όμως με τις δυνάμεις που έχουμε και συμμετέχουμε σε κοινούς αγώνες με όλους τους εργαζόμενους.

Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Απεργία και τα συλλαλητήρια την Τετάρτη 17 Μαΐου, και καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται στα νησιά που εδρεύει το πανεπιστήμιο Αιγαίου και στην Αθήνα. ενάντια στη ψήφιση των νέων μέτρων και με τα πάγια αιτήματα που έχουμε διατυπώσει ως σύλλογος τα τελευταία χρόνια (βλ. αναλυτικά: https://forum.aegean.gr/viewtopic.php?f=13&t=20225).

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...