Ανταπόκριση από τον "Κορνάρο" - Του Μανώλη Δημελλά

φωτογραφίες: Γιάννης Μανωλάκης

-Επιτέλους η περιπέτεια πήρε τέλος! Ο Κορνάρος με 227 επιβαίνοντες και 55 μέλη του πληρώματος έδεσαν στο λιμάνι της Κάσου! Μετά την πρώτη ανησυχία, περάσαμε στην ανείπωτη ταλαιπωρία, την αγανάκτηση και τώρα τον έντονο προβληματισμός.  

Όπως ο ταξιδιώτης καρδιολόγος Γιάννης Μανωλάκης, που μπήκε στο "Β. Κορνάρος" από τη Σητεία και με προορισμό τη Κάρπαθο. Επικοινωνήσαμε και εκείνος παρουσίασε την εκδοχή του για την εκκένωση του πλοίου, όπως επαναλαμβάνει θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία.

Η επίσημη θέση του λιμενικού Σώματος έρχεται από τον εκπρόσωπο τύπου Νίκο Λαγκαδιανό στον Αντ1: «Καταλαβαίνω και την αγωνία και την ταλαιπωρία των ανθρώπων αλλά να γίνει μια προσπάθεια εκκένωσης του πλοίου με οκτώ μποφόρ είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Ωστόσο ο επιβάτης του "Κορνάρος" Γιάννης Μανωλάκης, γνωρίζει καλά το καρπάθιο πελάγος, αφού το "οργώνει" με δικό του σκάφος από το 1983, αλλά είναι και γνώστης ναυτιλιακών θεμάτων, έτσι αποφάσισε να φωτογραφήσει το πλοίο, και να μας παρουσιάζει τη δεξιά πλευρά του. Αναρωτιέται και πιστεύει ότι ακριβώς σε εκείνη τη θέση, ανάμεσα στο πλοίο και τον λιμενοβραχίονα, θα μπορούσαν να προσεγγίσουν με σχετική ευκολία οι βάρκες, αφού εκεί δεν πιάνει θάλασσα, και ο κόσμος θα μπορούσε να βγει με ασφάλεια από την πόρτα, που υπάρχει σύμφωνα με τα κατασκευαστικά σχέδια του πλοίου.  

Μια ανάποδη θαλασσινή στιγμή και ήταν λοιπόν αρκετή, η επιδοτούμενη γραμμή Κάσου-Καρπάθου έγινε και παραμένει ένα απίστευτο πρωτοσέλιδο.

Τελικά ο Γιώργος Μανούσος με το σκάφος του βοήθησε το πλοίο να ξεκολλήσει και στις 20:00 έδεσε στο λιμάνι της Κάσου!

Η περιπέτεια δεν θα ξεχαστεί γρήγορα, αφού το "Βιτσέντζος Κορνάρος" λίγο πριν σαρανταρίσει έχει μπόλικους μνηστήρες! Το ψάχνουν στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, όμως αυτό δεν δείχνει να ξεκολλά από το καρπάθιο πέλαγος. Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου στο γραφείο του Επάρχου Καρπάθου, Γιάννη Μηνατσή, παρουσία του Δημάρχου Ηλία Λάμπρου, του βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνου Κόνσολα και πολλών εκπροσώπων φορέων του νησιού, αναζητήθηκαν οι πιθανές άμεσες λύσεις. Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτες λύσεις». Και πρότεινε, σε περίπτωση ακινητοποίησης του ''Κορνάρου", να καλυφθεί το κενό της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κάσου, της Χάλκης και της Καρπάθου με επέκταση δρομολογίων της BLUE STAR από Ρόδο. Πρόταση που έχει σηκώσει και ο Δήμαρχος Καρπάθου Ηλίας Λάμπρος, ενώ όπως ανέφερε σε σημερινή επικοινωνία μας: "μιλήσαμε τηλεφωνικά με τον αν. υπουργό Ναυτιλίας Γ. Δρίτσα, ήταν καλά ενημερωμένος και επιβεβαίωσε τις δικές μας πληροφορίες. Το "Πρέβελη" δεν θα επιστρέψει στην γραμμή μέσα στον Απρίλιο".

Με τα σημερινά δεδομένα λοιπόν, όταν το "Βιτσ. Κορνάρος" καταφέρει να ξεσκαρώσει και δεν παρουσιάζει βλάβες, θα συνεχίσει να εξυπηρετεί κανονικά την άγονη Κάσου-Καρπάθου τουλάχιστον για ένα μήνα ακόμη!

Μπορεί να βρεθεί μια συνολική λύση για τους κατοίκους της Καρπάθου, της Κάσου και της Χάλκης;

Η ενδεχόμενη σύνδεση με ένα μεγάλο πλοίο από τη Ρόδο, έστω και περιστασιακά, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και τα τρια νησιά;

Όμως ας μη ξεχνάμε, οι πραγματικοί θαλάσσιοι δρόμοι δεν είναι οι χαραγμένες ρότες πάνω στους χάρτες, είναι τα βαπόρια και κυρίως οι ναυτικοί, που μάχονται να τα βγάλουν πέρα με τα κύματα, τα δρομολόγια και τις ατέλειωτες ανάγκες, τόσο των νησιών, όσο και των ταξιδιωτών.

Ιστορίες καθημερινής τρέλας, όσο πιο μακριά από το κέντρο σκάνε τα  προβλήματα, τόσο αυτά αντιμετωπίζονται βιαστικά, ενώ στα γρήγορα ξεθυμαίνουν.

Από όλους εμάς, τους αναγκαστικούς επιβάτες της άγονης γραμμής και κυρίως τους κατοίκους των νησίων, εξαρτάται το σβήσιμο κι αυτής της υπόθεσης. Οι μελετημένες λύσεις στέκουν πολύ μακριά από κορώνες, παρακάλια και ευχολόγια...

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...