Ανοιχτή επιστολή-απάντηση προς την Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων Ιονίων Νήσων για το ΦΠΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ προς τους συναδέλφους των Ομοσπονδιών Ενοικ/νων Δωματίων Ιονίων Νήσων για το ΦΠΑ
-Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ενημερώθηκα σήμερα για την επιστολή που έστειλαν κάποιοι «Συνάδελφοι» και απευθύνεται στους Υπουργούς κ.κ. Βαρουφάκη και Σταθάκη ενόψει των μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση και την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Λυπήθηκα πράγματι πάρα πολύ όταν από τους έξι φορείς που συνυπέγραψαν την επιστολή, οι τέσσερις είναι Ομοσπονδίες μέλη της ΣΕΕΔΔΕ, και πάνω απ’ όλα «φίλοι και συνάδελφοι».
Λυπήθηκα πραγματικά γιατί η συγκεκριμένη επιστολή δείχνει μια «εμπάθεια» προς επιχειρηματίες «συναδέλφους» που πραγματικά ζουν σε νησιά άγονα και για χίλιους δυο λόγους μειονεκτούν σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και με άλλα νησιά – τα οποία ανήκουν μεν σε νησιωτικά συμπλέγματα - άλλα δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν, τουλάχιστον, τα Δωδεκάνησα.

Η επιστολή μιλά για «άνιση αντιμετώπιση» και «προνομιακή μεταχείριση των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών των συγκεκριμένων νησιών σε βάρος όλων των υπολοίπων», για «προνομιούχους που επωφελούνται εις βάρος των υπολοίπων», για «ισονομία και αποφυγή αδικιών σε βάρος των πολλών προς όφελος των ολίγων» και τέλος πως η «διάκριση αυτή έγινε με σαθρά κριτήρια».

Αγαπητοί συνάδελφοι, μάλλον δεν γνωρίζετε πως σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν- φυσικά  (όχι τυχαία) -«προνομιούχα νησιά» και μάλιστα με πολύ περισσότερα «προνόμια» από εμάς όπως π.χ. τα Κανάρια Νησιά με 0% ΦΠΑ χωρίς φυσικά ποτέ η Μαγιόρκα ή άλλα νησιά της Ισπανίας που βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην ηπειρωτική χώρα να «καταγγέλλουν» συναδέλφους τους ως «προνομιούχους».

Αντί λοιπόν κάποιοι να κάνουν τον συνήγορο της Κυβέρνησης  λέγοντας  πως «η χώρα μας χρειάζεται την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα» καλά θα κάνουν να αναρωτηθούν πόσο είναι το κόστος μεταφοράς όχι μόνο των τροφίμων, υλικών κ.ά. αλλά και των επισκεπτών προς την «προνομιούχο Ρόδο» σε αντίθεση με τα δικά τους νησιά.

Να αναρωτηθούν για τους  Λειψούς, Πάτμο, Λέρο, Αγαθονήσι, Καστελλόριζο, Σύμη, Τήλο, Κάσο, Κάρπαθο, Νίσυρο, Χάλκη, Αστυπάλαια, Κάλυμνο και Αρκιούς, όπου η συγκοινωνία γίνεται 1 – 2 φορές την εβδομάδα, χωρίς Ιατρικές παροχές, αν και πληρώνουν όπως όλοι μας ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ, χωρίς βασικές υποδομές (βλ. μονάδες αφαλάτωσης) και πολλά πολλά άλλα «ΠΡΟΝΟΜΙΑ» που έχουν σε αντίθεση με τα δικά τους νησιά.
 
Όσο αφορά το δημοσιονομικό που επικαλούνται οι συνάδελφοι στα Ιόνια, σάς ενημερώνουμε ότι, βάσει των επίσημων δεδομένων των δηλώσεων ΦΠΑ που τηρούνται στο Υπουργείο Οικονομικών, το ποσοστό συνεισφοράς του Βορείου Αιγαίου ανέρχεται στο 0,37%-0,45% της συνολικής είσπραξης ΦΠΑ στη χώρα, ενώ του Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκανήσου και Κυκλάδων μαζί)
ανέρχεται στο 0,88%-1,05%.

Η ζημιά, λοιπόν, που θα προκαλέσει μια ενδεχόμενη κατάργηση των (κατά 30%) μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, θα είναι πολλαπλάσια για την τοπική κοινωνία, από ό, τι το δημοσιονομικό όφελος που θα προσποριστεί το κράτος.

Αντί λοιπόν να καταγγέλλουν εμάς ως «Προνομιούχους», καλά θα κάνουν να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν και αυτοί για τα νησιά τους (εφόσον φυσικά αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα) τα ίδια δίκαια προνόμια και να σταματήσουν επιτέλους να συμπεριφέρονται  με το σκεπτικό «αφού δεν έχουμε εμείς κατσίκα, ας ψοφήσει και του γείτονα».

Εμείς οι «Προνομιούχοι» θα είμαστε πλάι τους και θα στηρίξουμε τα δικαία αιτήματά τους γιατί ΔΥΣΤΥΧΩΣ γνωρίζουμε πολύ καλά από νησιωτικότητα.

Ευχαριστώ,
Εκ του ΔΣ της Ομοσπονδίας

Ο πρόεδρος
Τοκούζης Παναγιώτης

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...