Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ σχετικά με την έκδοση βιβλίου για την ιστορία του εργατικού κινήματος της Ρόδου

Σχετικά με την έκδοση βιβλίου για την ιστορία του εργατικού κινήματος της Ρόδου. -Στις 22 Ιουνίου το Εργατικό Κέντρο Ρόδου οργανώνει εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί βιβλίο – λεύκωμα για την ιστορία του εργατικού κινήματος της Ρόδου.Με αφορμή αυτή την εκδήλωση θεωρούμε απαραίτητο να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους της περιοχής για ορισμένα πράγματα.

Θέλουμε κατ’αρχήν να επισημάνουμε ότι η μελέτη της ιστορίας του εργατικού κινήματος, από την ίδια την οργανωμένη εργατική τάξη, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όχι απλά είναι απαραίτητη, αλλά κατά τη γνώμη μας εξαιρετικά σημαντική. Και για λόγους τιμής και μνήμης των εκατοντάδων αγωνιστών με μικρότερη ή μεγαλύτερη προσφορά, αλλά κυρίως για την εξαγωγή κρίσιμων συμπερασμάτων για το σήμερα. Συμπεράσματα που παίζουν μάλιστα καθοριστικό ρόλο στον προσανατολισμό της πάλης των Σωματείων, συνολικά της εργατικής τάξης.

Βεβαίως η μελέτη της ιστορίας είναι σύνθετη διαδικασία. Απαιτεί επιστημονική συγκρότηση και μεθοδολογία τέτοια που να μπορεί να δει τα γεγονότα πρώτα απ΄όλα στο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συνέβησαν.

Αυτό όμως καθόλου δε σημαίνει ότι η μελέτη της ιστορίας του εργατικού κινήματος είναι αποκλειστικά υπόθεση των ειδικών επιστημόνων. Αντίθετα είναι υπόθεση των ίδιων των Συνδικάτων να οργανώσουν αυτή τη μελέτη, χωρίς αυτό φυσικά να αποκλείει τη συνδρομή επιστημόνων, συγγραφέων ή άλλων ειδικών.

Κατ’ αρχήν η έκδοση βιβλίου για την ιστορία του Εργατικού κινήματος της Ρόδου, είχε αποφασιστεί από τον γιορτασμό των 60χρονων του ΕΚΡ. Από την περυσινή χρονιά,η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου δήλωσετην πρόθεσή της να εκδώσει το βιβλίο με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΕΚΡ και ανέθεσαν τη συγγραφή του σε γνωστό τοπικό δημοσιογράφο. Για το ζήτημα αυτό δεσμεύτηκαν ότι θα συζητηθεί πιο αναλυτικά σε επόμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ.

Ωστόσο το Διοικητικό Συμβούλιο παρότι συνεδρίασε αρκετές φορές έκτοτε και παρά την επανειλημμένη και επίμονη παρέμβαση των εκλεγμένων μελών του ΠΑΜΕ να συζητηθεί το περιεχόμενο του βιβλίου,αυτό ποτέ δεν έγινε. Μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΡ στις 13Ιουνίου αποκαλύφθηκε ότι ελάχιστα μέλη από την Διοίκηση είχαν γνώση του περιεχομένου του.

Η όλη διαδικασία τόσο της προετοιμασίας, όσο και της έκδοσης του εν λόγω βιβλίου, ήταν εντελώς ξένη για τα Σωματεία, την οργανωμένη εργατική τάξη της περιοχής μας.Μάλιστα πάνω στην αμηχανία τουο πρόεδρος του ΕΚΡ έφτασε ως το σημείο να ισχυριστεί ότι δεν ήθελε να λογοκρίνει το συγγραφέα και γι’ αυτό δεν έφερε προς έγκριση το βιβλίο στη συνεδρίαση του ΔΣ!

Αναμφισβήτητα ο οποιοσδήποτε ερευνητής έχει δικαίωμα να μελετά την ιστορία να βγάζει τα συμπεράσματά του. Όμως εδώ δεν πρόκειται γι’ αυτό. Πρόκειται για μια έκδοση που φέρει την υπογραφή του Εργατικού Κέντρου χωρίς να έχει η ίδια η Διοίκησή του γνώση για το περιεχόμενο. «Θα το πάρετε στην εκδήλωση» ήταν η απάντηση του προέδρου.

Επιπλέον έχουμε υπόψη ιστορικά Σωματεία της περιοχής μας, με έτος ίδρυσης το 1948, το 1950, με πλούσιο και οργανωμένο ιστορικό αρχείο τα οποία ουδέποτε ρωτήθηκαν για να συνδράμουν. Στελέχη του εργατικού κινήματος που βρίσκονται ακόμα εν ζωή, με πολλές δεκαετίες προσφορά στο εργατικό κίνημα επίσης δεν είχαν καμιά συμμετοχή.

Τέλος, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η πλειοψηφία του ΔΣ έχει ξεκαθαρίσει ότι το βιβλίο και όλες οι εκδηλώσεις χρηματοδοτούνται από τη ΓΣΕΕ στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων της ιστορίας της. Επειδή η ΓΣΕΕ έχει πρόσφατα εκδώσει ένα αντίστοιχο λεύκωμα στο οποίο αντιμετωπίζει με ένα «χλιαρό» τρόπο τις πιο κρίσιμες καμπές στην εκατοντάχρονη ιστορία του οργανωμένου εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, και μακριά από την ταξική τους προσέγγιση -αφήνοντας μάλιστα και πολλά «εκτός ύλης»- καταλήγει να δικαιώνει τη σημερινή γραμμή του συμβιβασμού της ΓΣΕΕ .

Συνεπώς οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αφ’ ενός δεν θα παρευρεθούν στην εκδήλωση αυτή, αφ’ ετέρου θα τοποθετηθούν πιο αναλυτικά με βάση το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό του βιβλίου-λευκώματος.

Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ

21 Ιουνίου 2018

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...