Αίτημα του Μαθητικού Συμβουλίου του Εσπ. ΕΠΑΛ Ρόδου

ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ -Μαθητικό Συμβούλιο του Εσπ. ΕΠΑ.Λ. Ρόδου -esp.epal.rodos@gmail.com -Προς: 1) Περ. Δνση Α/θμιας & Β/θμιας

Εκπ/σης Νοτ. Αιγαίου

Υπόψη: Δντη κ. Καραγιάννη Βασίλειο

2) Δνση Β/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου

Υπόψη: Δντη κ. Παπαδομαρκάκη Ιωάννη

3) Συλλόγους Διδασκόντων 1ου Ε.Κ., Εσπ. ΕΠΑΛ Ρόδου, 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου

AITHMA

Ως Μαθητικό Συμβούλιο του Εσπ. ΕΠΑΛ Ρόδου, διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια μια σταθερή αύξηση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας, που επιλέγουν την Τεχνικο-Επαγγελματική Εκπαίδευση μέσα από το Εσπ. ΕΠΑΛ Ρόδου.

Το Εσπ. ΕΠΑΛ Ρόδου είναι και αποτελεί τη μοναδική βραδινή σχολική μονάδα δημόσιας και δωρεάν τεχνικο-επαγγελματικής εκπαίδευσης στα Δωδεκάνησα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες επαγγελματιών, ενηλίκων και εργαζομένων. Σε σύγκριση με τις άλλες σχολικές μονάδες της Ηπειρωτικής Ελλάδας, η λειτουργία των ΕΠΑΛ (Ημερησίων & Εσπερινού) στο νησί της Ρόδου είναι σύμφυτη με τα προβλήματα της Νησιωτικότητας και των Παραμεθόριων Περιοχών.

Είναι γεγονός ότι τη σχολική χρονιά 2016-17, απαιτήσαμε να μην κλείσει κανένας τομέας (Β τάξη) και ειδικότητα στα ΕΠΑΛ (Ημερήσια & Εσπερινά), ώστε κανένας μαθητής να μην χάσει «χρονιά» και να μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην ειδικότητας της επιθυμίας του. Με χαρά οι Μαθητικές Κοινότητες των ΕΠΑΛ (Ημερήσιων & Εσπερινού) υποδέχθηκαν την απόφαση της Περ. Δνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Νοτ. Αιγαίου και της Δνση Β/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου, για την έγκριση όλων των τομέων και ειδικοτήτων.

Εγκαίρως, στην παρέμβασή μας είχαμε επισημάνει ότι ενδέχεται του χρόνου (2017-18) να επεκταθεί το κλείσιμο και στις επόμενες τάξεις (Γ τάξη στα Ημερήσια & Γ, Δ στο Εσπερινό) στα τμήματα των ειδικοτήτων των Τομέων της προηγούμενη σχολικής χρονιάς που εγκρίθηκαν.

Οι παρεμβάσεις τόσο του Συλλόγου Διδασκόντων όσο και του Μαθητικού Συμβουλίου, που συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, έφεραν για την σχολική χρόνια 2017-18 ως αποτέλεσμα την έγκριση όλων των Τομέων της Β τάξης, ενώ πρόβλημα παρουσιάζεται στα Τμήμα Ειδικοτήτων της Γ τάξης (Ημερησίου) και Γ,Δ (Εσπερινού).

Θεωρούμε ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα ακόμα και στα Τμήματα Ειδικοτήτων εάν το Υπουργείο Παιδείας στις αρχές ης σχολικής χρονιάς 2016-17, ενημέρωνε για τον τρόπο αλλαγής στις εγγραφές στα ΕΠΑΛ (Ημερήσια & Εσπερινά). Δυστυχώς η ενημέρωση για τις Ηλεκτρονικές Εγγραφές έγινε με το υπ' αριθμ. Φ1α/91085/Δ5/31-05-2017 έγγραφο Υπουργείου Παιδείας, δηλ. στα τέλη της εξεταστικής περιόδου Μαΐου – Ιουνίου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πλειοψηφία των μαθητών α) να έχουν ολοκληρώσει τις εξετάσεις τους, να έχουν αποχωρήσει από το σχολείο τους και β) λόγω της τουριστικής περιόδου, όπου η Ρόδος αυτή τη σεζόν θα ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια τουρίστες, να εργάζονται σε εντατικούς ρυθμούς.

Είναι γεγονός, ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν συμμαθητές μας, όπου δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν την επαναγγραφή τους με αποτέλεσμα το Τμήμα Ειδικότητάς τους στην Γ τάξη (Ημερήσια) και Γ, Δ τάξη (Εσπερινό) να κινδυνεύει με την κατάργησή του. Αυτός ο κίνδυνος ενισχύεται, γιατί το σύστημα με τις Ηλεκτρονικές Εγγραφές παραμένει μετά τις 07 Ιουλίου κλειστό.

Επίσης, λόγω της αιφνιδιαστικής αλλαγής στον τρόπο εγγραφής πολλοί συμπολίτες μας δεν είχαν επαρκεί ενημέρωση, ούτε είχαν τον απαραίτητο χρόνο για να αποφασίσουν για αυτούς ή και για τα παιδιά τους σε ποιο σχολείο θα τα στείλουν. Πράγματι, οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται κυρίως στις αρχές με τέλη Σεπτεμβρίου, όπου ανακοινώνονται και οι εγγραφές σε ειδικότητες στα Δημόσια Ι.Ε.Κ., σε ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, σε σχολές του Υπ. Τουρισμού, κ.α.

Από τις επαφές του Συλλόγου Διδασκόντων όσο και τις δράσεις του Μαθητικού Συμβουλίου του Εσπ. ΕΠΑΛ Ρόδου, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την συνέχιση των εγγραφών στο σχολείο μας.

Ως εκ των άνωθεν:

αιτούμαστε

1) το άνοιγμα του συστήματος Ηλεκτρονικών Εγγραφών μέχρι και τα μέσα του Σεπτέμβρη, αφού οι εγγραφές μέσα απ' αυτό είναι ανεξάρτητες από τη μη λειτουργία των σχολείων κατά τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο, και

2) την έγκριση όλων των Τμημάτων Ειδικοτήτων της Γ τάξης (Ημερησίου) και Γ, Δ τάξης (Εσπερινού), όπως αυτά προέκυψαν από τους εγκεκριμένους Τομείς Β τάξης της προηγούμενης σχολικής χρόνιας, σύμφωνα με την απόφαση της Περ. Δνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Νοτ. Αιγαίου και της Δνση Β/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου.

Ρόδος, 20-07-2017

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...