Ήρθε η ώρα της Γης - Οικολογικά-Ροδιακά

Στις 30.11.2015 έως και τις 11.12.2015 θα φιλοξενηθεί στο Παρίσι η 21η Σύνοδος της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 21). Στη Διάσκεψη θα λάβουν μέρους 195 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση με   περίπου 40.000 συμμετέχοντες στους οποίους περιλαμβάνονται εθνικές αντιπροσωπείες, παρατηρητές και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

 

logo-cop21.gouv_.en_

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές σε όλα τα φυσικά και ανθρωπογενή συστήματα, σε όλες τις ηπείρους και τους ωκεανούς. Η συνεχής αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα προκαλέσει περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, επηρεάζοντας όλες τις χώρες. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης και των ωκεανών για το 2014 ήταν η ψηλότερη ανάμεσα σε όλα τα έτη από το 1880,  χρονιά που άρχισαν να τηρούνται στοιχεία. Κατά το 2014  η θερμοκρασία ήταν κατά 0,690C ψηλότερη από το μέσο όρο του 20ου αιώνα, ξεπερνώντας τα προηγούμενα ρεκόρ του 2005 και 2010.

Εκτός από την άνοδο της θερμοκρασίας αλλά και λόγω αυτής, έχουμε αύξηση της στάθμης της θάλασσας και υποχώρηση των πάγων. Οι ωκεανοί γίνονται πιο όξινοι, έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα σε μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση. Πολλοί επιστήμονες δηλώνουν ότι θα έχουμε μεγαλύτερη εξάπλωση μεταδοτικών νόσων και επιπτώσεις στη δημόσια υγεία που θα περιλαμβάνουν θανάτους και εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω καυσώνων, υποθερμίες λόγω χιονοθυελλών, τραυματισμούς και θανάτους λόγω πλημμυρών κ.ο.κ.

Η επερχόμενη διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι (COP21) μπορεί λοιπόν να είναι η τελευταία πραγματική ευκαιρία ώστε να επιτευχθεί μία δεσμευτική συμφωνία σε ότι αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με απώτερο ορίζοντα την πλήρη παύση τους, ενώ παράλληλα να προστατεύσει τον ευάλωτο αναπτυσσόμενο κόσμο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Παρά το γεγονός ότι κάθε χώρα ανεξάρτητα θα πρέπει να συμβάλει στην προσπάθεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εντείνει τις πολιτικές πιέσεις ώστε να εξασφαλίσει την οριστική σύναψη της συμφωνίας, διατηρώντας το στόχο του περιορισμού της συνολικής μέσης ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους +2°C σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

POSTER-OFFICIAL - Rhodes

Παγκόσμια Κινητοποίηση

AVAAZ O Παγκόσμιος συντονιστής της εκστρατείας

AVAAZ – O Παγκόσμιος συντονιστής της εκστρατείας

Η διάσκεψη  στο Παρίσι έχει κινητοποιήσει εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο που θέλουν να δώσουν ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στους 195 ηγέτες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ασκήσουν πίεση για να υπογραφεί μια παγκόσμια συμφωνία. Ήδη έχουν καταγραφεί πάνω από 2.000 δράσεις σε όλο τον πλανήτη και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές  3.167.617 άνθρωποι έχουν υπογράψει στο AVΑΑΖ για καθαρή ενέργεια.

 

H Greenpeace πρωτοστατεί παγκοσμίως - θα είναι και στην εκδήλωση της Ρόδου

H Greenpeace πρωτοστατεί παγκοσμίως – θα είναι και στην εκδήλωση της Ρόδου

Παρόλο που η δράση στο Παρίσι έχει ακυρωθεί για λόγους ασφαλείας, οι πολίτες σε όλο τον κόσμο δεν πτοούνται και δείχνουν αποφασισμένοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Τα κυριότερα αιτήματα συμπεριλαμβάνουν απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, στροφή σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και υποστήριξη των φτωχότερων κρατών για να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι πολίτες απαιτούν αυτή η συμφωνία να είναι δεσμευτική αλλά παράλληλα να υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου της.

Η Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα που κατατάσσει τις ευρωπαϊκές χώρες σε επτά κατηγορίες, σε μια κλίμακα από το Α (ανώτερο) έως το G, η υψηλότερη βαθμολογία που καταγράφηκε είναι το D και αφορά μόλις τέσσερις χώρες (Γερμανία, Δανία, Ιρλανδία, Σουηδία). Η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με F, μαζί με την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα. Κύρια αίτια για τη χαμηλή κατάταξη της χώρας μας, σύμφωνα με το WWF, είναι η ανεπάρκεια φιλόδοξων μέτρων στις μεταφορές, τα κτίρια και τη βιομηχανία, καθώς και τα διοικητικά και θεσμικά εμπόδια στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το μείγμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από 60% λιγνίτη, 16% από πετρελαϊκά προϊόντα, 18,7% από φυσικό αέριο, 14% από υδροηλεκτρικά και μόνο 2,1% από αιολικά. Αυτό σημαίνει ότι παράγουμε την πιο ρυπογόνο ηλεκτρική ενέργεια.

Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή για τη χώρα μας και ιδίως για τα νησιά θα είναι εξίσου σοβαρές. Ο περιορισμός των βροχών θα προκαλεί εύκολα διασικές πυρκαγιές, και θα καταστήσει σπάνιο το γλυκό νερό. Θα ευνοήσει την ερημοποίηση, ενώ οι παράλιοι οικισμοί θα απειληθούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις αυτές θα πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούμε σήμερα. Ιδού μερικά βήματα:

  1. Το πρώτο βήμα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Η σοβαρή εξοικονόμηση ενέργειας είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη και απόδοση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (ΑΠΕ). Φυσικά αυτό σημαίνει αλλαγή στο υπερκαταναλωτικό και σπάταλο τρόπο ζωής που ακολουθούμε τα τελευταία 30 χρόνια.
  2. Δεύτερο βήμα είναι η όσο μεγαλύτερη και συντομότερη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Στη βιομηχανία απαιτείται εκσυχρονισμός των εγκαταστάσεων και του τρόπου παραγωγής. Στις μεταφορές το βάρος θα πρέπει να δοθεί στη βελτίωση της δημόσιας συγκοινωνίας. Στον οικιακό τομέα θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η χρήση φυσικού αερίου, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και να βελτιωθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί άλλοι τομείς εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

     Η εκδήλωση στη Ρόδο.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου είχε την πρωτοβουλία για τη δράση

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου είχε την πρωτοβουλία για τη δράση

Έξι φορείς του νησιού μας πήραμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε αυτή τη δράση και στο νησί μας  μαζί με όλες τις άλλες πόλεις στον πλανήτη  ώστε να μπει και  η Ρόδος στο χάρτη με τις περιοχές που λένε ΟΧΙ στην Κλιματική Αλλαγή. Οι πολίτες της Ρόδου  απαιτούμε ενεργές πολιτικές για την αντιμετώπιση του Φαινομένου του Θερμοκηπίου που απειλεί τη ζωή στον πλανήτη. Ταυτόχρονα στέλνουμε  και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη δική μας κυβέρνηση ώστε να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί σε αυτή την προσπάθεια. Συνδιοργανωτής στην εκδήλωση είναι η Περφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Καλούμε λοιπόν  τους πολίτες όλου του νησιού να  συγκεντρωθούμε στο χώρο του Ακταίον την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στις 4 το απόγευμα για να διαδηλώσουμε ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή. Θα προβληθούν ταινίες σχετικές με το θέμα, θα ακουστούν ομιλητές, θα υπάρχει ζωντανή μουσική, κεράσματα, πανό και ανακοινώσεις. Θα επιδοθεί ψήφισμα στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΡΟΔΟΥ - Συνδιοργανωτές

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΡΟΔΟΥ – Συνδιοργανωτές

Δείχνουμε με τον τρόπο αυτό σε όλες τις χώρες του κόσμου ότι είμαστε ευαισθητοποιημένοι πολίτες και στέλνουμε ένα δυναμικό μήνυμα για αλλαγή πολιτικής και στροφή στην καθαρή ενέργεια ώστε να σωθεί ο πλανήτης μας.

Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου - Συνδιοργανωτής

Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου – Συνδιοργανωτής

Μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή μέσα από την ιστοσελίδα μας στο AVAAZ

https://secure.avaaz.org/el/event/globalclimatemarch/I_Rodos_leei_OHI_stin_Klimatiki_Allagi_kai_NAI_sti_zoi

και στο facebook

https://www.facebook.com/events/557930794361029/

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...