Έφυγε η ψυχή της Σκανταλόπετρας, ο γιατρός Νικόλας Τρικοίλης, του Μανώλη Δημελλά

 

φωτογραφία Καλλιόπη Μαλλόφτη
Αν δείτε Αγγέλους, να πέφτουν από τον ουρανό με μια πέτρα στην αγκαλιά, μην ανησυχήσετε, είναι ο Νικόλας, που τους εκπαιδεύει στην σκανταλόπετρα.

Στα ξαφνικά, όπως οι χειρότεροι εφιάλτες, χάσαμε έναν θαλασσινό γιατρό, που άξιζε να τον λέμε καπετάνιο.

Ο εμπνευστής και ψυχή του αθλήματος της σκανταλόπετρας, ο Νικόλας Τρικοίλης, έφυγε το πρωι της Τρίτης, 8 Νοεμβρίου 2016.

Καλύμνιος, που πίστευε στην καταγωγή του, δεν έκρυβε την αγάπη και το πάθος για το νησί του, Ακούραστος Δωδεκανήσιος που τον είχε κερδίσει η νύφη του Θερμαϊκου, η Θεσσαλονίκη και με τον αδιάκοπο αγώνα του χαιρόταν την εκτίμηση όσων των γνώριζαν στα πέρατα του κόσμου.

Ο Νικόλας δεν χρειάζεται συστάσεις, είναι ο άνθρωπος που ξαναζωντάνεψε την πιο σπουδαία Ελληνική πέτρα, την σκανταλόπετρα!

Το παρελθόν ετούτης της πέτρας είναι πασίγνωστο, όσο για την βουτιά, χρειάζεται μόνο μια πέτρα, περίπου 12 κιλά κι ένα μανταλάκι, για να κρατά κλειστή τη μύτη!

Σκανταλόπετρα από την ιταλική λέξη scandalio που σημαίνει βαθύμετρο και για αυτή τη βουτιά είναι απολύτως απαραίτητη η ψυχική δύναμη και η προσπάθεια να πεισθεί το σώμα, που πρέπει να ακολουθήσει τις επιθυμίες του μυαλού! Και ο Νικόλας Τρικοίλης ήταν πάντοτε εκεί, πάνω στο σκάφος τραβούσε το σκοινί ή έπιανε μια μάσκα και φορούσε πέδιλα, βουτούσε και έλεγχε σχολαστικά κάθε βήμα από μια διαδικασία που ο ίδιος είχε σχεδιάσει, με πρώτο αδιαπραγμάτευτο κανόνα την ασφάλεια του δύτη.

Ο Νικόλας πάντοτε πρόθυμος να βοηθήσει, να μοιράσει τις γνώσεις του δίχως διακρίσεις, ξεκινούσε και καμάρωνε το πιο μικρό παιδί, ενώ την ίδια στιγμή έφτανε να δείξει τα βήματα και να εμψυχώσει μέχρι και τον πιο σπουδαίο παγκόσμιο πρωταθλητή της άπνοιας. Κι όλα αυτά με μοναδική ανταμοιβή τη χαρά του αθλήματος, την ευχαρίστηση ενός παγκόσμιου ρεκόρ, με όπλα του μια αληθινή αγκαλιά και ένα ζεστό πηγαίο χαμόγελο, έτσι συνήθιζε να αφοπλίζει τους πάντες ετούτος ο θαλασσινός Νικόλας.

Κρατάμε στο μυαλό μια μοναδική στιγμή, από τους πρόσφατους διεθνείς αγώνες σκανταλόπετρας στην Κάρπαθο, όταν ο Βολιώτης πρωταθλητής Χρόνης Χλίτσιος ανέβηκε στην επιφάνεια της θάλασσα έχοντας σπάσει το Ελληνικό ρεκόρ του Στάθη Χατζή, έπειτα από 103 χρόνια!

Ήταν μια μοναδική Δευτέρα, 18.7.2016, μια ανάσα από το λιμάνι των Πηγαδίων, είχε γερή θάλασσα κι όλα θα μπορούσαν να είχαν ματαιωθεί,

ο Νικόλας Τρικοίλης προετοιμαζόταν και περίμενε υπομονετικά την απόφαση του Χρόνη, αντίθετα ο πρωταθλητής, ανυπόμονος και κυρίως φιλότιμος, δεν είχε σκοπό να απογοητεύσει κανέναν.

Πραγματοποίησε μια πολύ δύσκολη βουτιά και έφτασε στα 80,7 μέτρα κι όταν βγήκε πάνω στον αφρό και βεβαιώθηκε ότι τα είχε καταφέρει προσπάθησε να ανέβει στο σκάφος για να πανηγυρίσει, όμως ο Νικόλας τον έκοψε, δεν υπήρχε στιγμή να μην ελέγχει απόλυτα τους αγώνες:

- πρώτα η ασφάλεια Χρόνη, πάρε το οξυγόνο και πήγαινε κάτω, ακολούθησε με σεβασμό όλους τους κανόνες, έχουμε χρόνο για να γιορτάσουμε!

Στο σύντομο πέρασμα του από τη ζωή άφησε βαθύ χνάρι, τα βήματα του θα τα ακολουθήσουν ολόκληρες γενιές ανθρώπων κι όταν κουβεντιάζουν, όταν μιλάνε για βουτιές, όταν κρατούν την ανάσα τους και μελετούν τη σκανταλόπετρα, θα λένε για τον σπουδαίο πατέρα της, τον καπετάν Νικόλα Τρικοίλη.

Χαιρετάμε έναν γνήσιο πρεσβευτή της Δωδεκανήσου, έναν αληθινό φίλο της Καρπάθου, τον άνθρωπο που μας έκανε να αγαπήσουμε την άπνοια, να λατρέψουμε και την πιο βαθιά, την πιο άγρια άκρη της θάλασσας.

Καλό ταξίδι αγαπημένε φίλε Νικόλα…

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...