«Θερμό χειροκρότημα στο Ελληνικό Ωδείο-Παράρτημα Καρπάθου για το αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Θέμα: «Θερμό χειροκρότημα στο Ελληνικό Ωδείο-Παράρτημα Καρπάθου για το αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι» -Η προσέγγιση στο έργο του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και πώς να είναι εύκολη, όταν οι μελωδίες του πάντα μιλούν για εκείνον, πάντα θυμίζουν εκείνον: Διψούσε για αλήθεια, ιδέες, ιδανικά και αγάπη. Ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλά ανθρώπινο ον, ήταν ο δικός μας … Μάνος Χατζιδάκις ! Συνεπώς, οι μαθητές του Ελληνικού Ωδείου – Παραρτήματος Καρπάθου- με την χθεσινή τους εκδήλωση(31/07) στις 9: 00 μ. μ. στο Δημοτικό Αμφιθέατρο - απέδειξαν ότι η εν λόγω προσέγγιση μπορεί τελικά να είναι εφικτή, αφού η μουσική καθοδήγηση και οργάνωση της όλης παρουσίασης έγινε από την έμπειρη μουσικό και δ/ντρια κα Μοσχούλα Βαρδαούλη.

Η παράσταση- στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του ΚΟΠΑΠ - ήταν μουσικοχορευτική και ξεκίνησε μετά το καλωσόρισμα του Αντιδημάρχου και Προέδρου του ΚΟΠΑΠ κ. Γιώργου Βασιλαράκη. Οι μαθητές του Ωδείου Καρπάθου έπαιξαν με δεξιοτεχνία στο πιάνο γνωστές και αγαπημένες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι όπως «Χάρτινο το φεγγαράκι», « Ο κυρ Αντώνης», « Κεμάλ»» , «Η μπαλάντα του ΟΥΡΙ», « Επτά τραγούδια θα σου πω» , « Θάλασσα πλατιά». Τραγούδησαν όμως και το « Μίλησέ μου» και χόρεψαν με ιδιαίτερη χάρη το «Χασάπικο 40». Μία μελωδία που εμπνεύστηκε ο Μάνος Χατζιδάκις από την 40η Συμφωνία του Μότσαρτ. Ευρηματική πραγματικά ήταν και χορογραφία στο τραγούδι « Η μαύρη Φορντ», στην οποία φαινόντουσαν μόνο τα πόδια των παιδιών να φωσφορίζουν – με ειδικά εφέ- και να κινούνται στους ρυθμούς του τραγουδιού. Όπως διευκρίνισε η κα Βαρδαούλη» περισσότερο ήταν ένα μουσικό παιχνίδι, μία …μουσική άσκηση!» Αξιόλογη στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν οι μεγαλύτερες μαθήτριες του Ωδείου έπαιξαν δύο από τα ποιο γνωστά κινηματογραφικά τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη το «Έχω ένα μυστικό» και ο «Γλάρος» σε καταπληκτική διασκευή της κυρίας Μοσχούλας Βαρδαούλη για 8 χέρια και 2 πιάνα!.

Να σημειωθεί ότι το Ωδείο Καρπάθου ιδρύθηκε από την κα Μοσχούλα Βαρδαούλη το 1982 και από το 1983 απέκτησε συνεργασία με το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, επίσημη και αναγνωρισμένη σχολή από το Ελληνικό Κράτος. Κάθε Ιούλιο εξεταστής επισκέπτεται το νησί της Καρπάθου για να ακούσει και να βαθμολογήσει τους μαθητές. Φετινός εξεταστής ήταν ο κ. Γιώργος Αραβίδης– Διευθυντής του Ελληνικού Ωδείου Αμαρουσίου αλλά και καλλιτεχνικός Δ/ντής της Λυρικής Σκηνής. Με την λήξη των εξετάσεων ο κ. Αραβίδης δήλωσε στους μαθητές και στην καθηγήτρια τους:

« Έχοντας εξετάσει του ίδιου επιπέδου τάξεις σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσα στις καλύτερες εξετάσεις που άκουσα φέτος ειλικρινά ήταν και της Καρπάθου».

Την εκδήλωση λάμπρυνε ακόμη περισσότερο η Δημοτική Χορωδία Καρπάθου. Απόλυτα συντονισμένοι, μουσικοί και χορωδοί υπό την διεύθυνση της κας Μοσχούλας Βαρδαούλη, μας ταξίδεψαν με αγαπημένες συνθέσεις του Μάνου Χάτζηδάκι «Οδός Ονείρων», «Φέρτε μου ένα μαντολίνο», « Γαρύφαλλο στ’ αυτί», «Αγάπη που΄ γινες δίκοπο μαχαίρι», «Πόλη μαγική». Οι μουσικοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους: Γιώργος Μαρής –πλήκτρα, Αντώνης Ζάβαλης και Τριαντάφυλλος Μάρκου – μπουζούκι, Μίμης Πανάρετος – κιθάρα. Αφήγηση κειμένων: Φωτεινή Χαλκιά- Καζαμία.

Επίσης, αξιοσημείωτη στιγμή της Χορωδίας του Δήμου Καρπάθου ήταν όταν ο μουσικό της- τραγουδιστής Μίμης Πανάρετος τραγούδησε με την αισθαντική φωνή του και την κιθάρα του « Ο Γιάννης ο Φονιάς». Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της εκδήλωσης έπαιξε και η άρτια οπτικο- ακουστική επιμέλεια του τεχνικού κ. Γ. Χατζηκωνσταντή , ο οποίος είχε φροντίσει και τα πολύ ωραία βίντεο που προβάλλονταν κατά την διάρκεια του αφιερώματος.

Η εκδήλωση- αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι έκλεισε με την απονομή των ενδεικτικών στους μαθητές του Ωδείου και με ένα καταπληκτικό μουσικό φινάλε- που ξεσήκωσε το κατάμεστο Δημοτικό Αμφιθέατρο. Οι μαθητές του Ωδείου με την Δημοτική Χορωδία Καρπάθου τραγούδησαν την διεθνή επιτυχία «Τα παιδιά του Πειραιά» ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τις 4/09 και πάλι στο Δημοτικό Αμφιθέατρο.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Καρπα΄θου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...