«Θεοφάνης ο Έλληνας», έργο του συνθέτη Σάββα Καρατζιά, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ-Θέμα: Το μουσικό έργο «ΘΕΟΦΑΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ», του συνθέτη Σάββα Καρατζιά, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής ορχήστρας Αγίας Πετρούπολης, στα πλαίσια του έτους Ελλάδα-Ρωσία 2016, με τη συμμετοχή Ρώσων καλλιτεχνών, διοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις 3 Ιουνίου 2016. Ένα μοναδικό καλλιτεχνικό αφιέρωμα στον μεγάλο αγιογράφο «ΘΕΟΦΑΝΗ τον ΕΛΛΗΝΑ», έργο του συνθέτη Σάββα Καρατζιά, θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου, στα πλαίσια του έτους φιλίας Ελλάδα-Ρωσία 2016, με τη συμμετοχή Ρώσων και Ελλήνων καλλιτεχνών. Την εκδήλωση έχει ξεχωρίσει και στηρίζει ως μία από τις μεγαλύτερες τους φετινού καλοκαιριού, το τμήμα πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

«Θεοφάνης ο Έλληνας» (Ο ζωγράφος με τη σκούπα) είναι το νέο εγχείρημα του Σάββα Καρατζιά με τη συμμετοχή 40 συντελεστών επί σκηνής, οι περισσότεροι από την Συμφωνική Ορχήστρα Αγίας Πετρούπολης. Το έργο πλαισιώνουν οι Lege Artis Choir Ensemble, οι St. Petersburg Virtuosi Ensemble, καθώς και ο καταξιωμένος πιανίστας Παναγιώτης Γώγος. Το έργο καταπιάνεται με το οδοιπορικό του μεγάλου αγιογράφου - ζωγράφου Θεοφάνη στις 4 μεγάλες πορείες της ζωής του: από την γέννησή του στην Κωνσταντινούπολη, στη συνέχει στην Κριμαία και στη γη των Ρως, στο μακρινό Νόβγκοροντ και τον τελευταίο του προορισμό τη Μόσχα. Ο Θεοφάνης μεγαλούργησε στη Ρωσία, αγιογράφησε τις μεγαλύτερες εκκλησίες. Πολλές από τις τοιχογραφίες σώζονται μέχρι σήμερα, με κυριότερες αυτές στους ναούς της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Νόβγκοροντ), της Θείας Γέννησης, της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Ευαγγελισμού (Κρεμλίνο της Μόσχας). Ο Θεοφάνης υπήρξε θεμελιωτής της Ρωσικής αγιογραφίας και δάσκαλος του σημαντικότερου Ρώσου αγιογράφου (Αγίου) Αντρέι Ρουμπλιώφ.

Ο συνθέτης Σάββας Καρατζιάς αποτυπώνει σε ήχους αυτό το μακρινό ταξίδι, αλλά και την λαμπρότητα της τέχνης του μεγάλου Θεοφάνη μέσα από μαρτυρίες, κείμενα και έργα του μεγάλου Αγιογράφου. Μια εσωτερική ανασκαφή, που υπόσχεται να φέρει στην επιφάνεια την τέχνη του Θεοφάνη.

Την εκδήλωση η οποία εντάχθηκε στο πρόγραμμα τους έτους φιλίας Ελλάδα-Ρωσία 2016, διοργανώνουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τμήμα Πολιτισμού και το Ωδείο Corelli με την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου. Στηρίζεται από μεγάλες τοπικές επιχειρήσεις και τα γραφεία που εκπροσωπούν Ρώσους tour operators, περιλαμβάνεται δε, στο έντυπο BLUΕ της Aegean που μόλις κυκλοφόρησε. Σημαντικό ρόλο στην παραγωγή έχει η απόδοση των κειμένων από τον Λίνο Ιωαννίδη και την Alexandra Viatkina, την ξεχωριστή και συμβολική αφίσα, ένα μικρό έργο τέχνης, επιμελήθηκε η γραφίστρια Μαρία Χριστοφάκη. Τον «ΘΕΟΦΑΝΗ τον ΕΛΛΗΝΑ», ένα σταθμό στην πολιτιστική ανταλλαγή κληρονομιάς μεταξύ των δύο χωρών, αναμένεται να τον παρακολουθήσουν, το Ροδίτικο κοινό που τιμά τις εμβληματικές εκδηλώσεις, οι επισκέπτες στο νησί, τόσο οι Ρώσοι, που γνωρίζουν την προσωπικότητα του Θεοφάνη όσο και άλλες εθνικότητες κατά την παραμονή τους. Μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία στον επιβλητικό χώρο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου. Το έργο στη συνέχεια, μετά το πέρας της σαιζόν, θα μεταφερθεί στα πλαίσια της ανταλλαγής, στην Αγία Πετρούπολη και σε δύο άλλες πόλεις της Ρωσίας. Ο ΘΕΟΦΑΝΗΣ, του Σάββα Καρατζιά, είναι μια εκδήλωση κύρους, απόλυτο δείγμα εξωστρέφειας και ανάδειξης της χώρας και ιδιαίτερα της Ρόδου και του πνεύματος.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...