«Η Ελλάδα της κρίσης μέσα από 100 φωτογραφίες» όπως την έζησε ο Μ. Τεζάρης

«Η Ελλάδα της κρίσης μέσα από 100 φωτογραφίες» όπως την έζησε ο Μ. Τεζάρης

 


Ο Μιχάλης Τεζάρης από την Κάλυμνο, ένα παιδί της νησιωτικής επαρχίας, που κατάφερε να επιβιώσει και να αναδειχτεί μέσα στο «ασφυκτικό» περιβάλλον της Αθήνας και να σταθεί με ήθος και αξιοπρέπεια, ασκώντας το πλέον δύσκολο επάγγελμα του δημοσιογράφου, κατάφερε μαζί με τον συνάδελφό του Γιάννη Κέμμο, να «μαζέψουν» το  απόσταγμα της κρίσης στην Ελλάδα και να το παρουσιάσουν σ’ ένα βιβλίο- άλμπουμ.

 


 Δεν θα άξιζε καμίας προσοχής και σχολιασμού, ένα παρόμοιο εγχείρημα που απλώς θα κατέγραφε την βαθύτατη κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και ειδικά αυτή της πρωτεύουσας, αν η προσπάθεια αυτή δεν είχε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

 

Καταρχάς ο Μιχάλης, ως δημοσιογράφος – ρεπόρτερ, ανήκει στην κατηγορία εκείνων που δεν αρκούνται στη απλή καταγραφή της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας.

 

Είναι από τους δημοσιογράφους εκείνους, που αμείβονται με πενιχρές απολαβές από τους μεγαλοκαναλλάρχες και παρόλα αυτά βρίσκεται καθημερινά στον αγώνα για την ενημέρωση, χωρίς να συμβιβάζεται στα όποια συμφέροντα, φέρνοντας στην οθόνη την ωμή πραγματικότητα και όχι μόνον αυτό, αλλά και διεισδύει με την δημοσιογραφική του δεινότητα στα αίτια και στις τραγικές συνέπειες από τα γεγονότα που συγκλονίζουν την χώρα και γεμίζουν δυστυχία και πόνο, τους δρόμους της Αθήνας.

 

Δεν συγκαταλέγεται στους δημοσιογράφους που είτε υπηρετούν το σύστημα, με παχυλές φυσικά απολαβές, είτε στους «πτωματοφάγους» της δημοσιογραφίας, που επιβιώνουν πάνω στο βιασμένο πτώμα της ελληνικής κοινωνίας, απλώς μεταφέροντας την δυστυχία και διαιωνίζοντας την απόγνωση.

 

Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από το βιβλίο-άλμπουμ που δημοσιεύτηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου και κατάφερε να αποδώσει όλη την αλήθεια των γεγονότων που σημάδεψαν την νεότερη ιστορία του τόπου, από την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο το 2010 μέχρι το τέλος του 2013. δεν είναι ένα απλό φωτογραφικό άλμπουμ, ούτε μια κοινότυπη καταγραφή γεγονότων με την φωτογραφική κάμερα.

 

Είναι ένα βιβλίο που στις σελίδες του ο αναγνώστης διαβάζει όλη την τραγική πραγματικότητα, όπως αυτή καταγράφηκε στους δρόμους της πόλης από τους δύο ρεπόρτερ, αφήνοντας ξεκάθαρα στον καθένα να εντοπίσει τα αίτια, να δει ξεκάθαρα τους ενόχους αυτής της τραγωδίας, να αναδείξει την αλήθεια και ταυτόχρονα το μεγαλείο αυτού του λαού, που δέθηκε χειροπόδαρα από τις συμμορίες των παγκόσμιων τοκογλύφων, με την άμεση συνέργεια των ντόπιων υποτακτικών τους.

 

Οι σελίδες αυτού του βιβλίου, περιλαμβάνουν όλα όσα διαδραματίστηκαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν σε μιαν Αθήνα, που ζει καταστάσεις, που μόνο στην κατοχή, βρίσκει κανείς όμοιες!

 

Δεν θα μπορούσε βέβαια να μην μεταφέρει αυτή του την εμπειρία στην ιδιαίτερή του πατρίδα, την Κάλυμνο. Είναι παιδί του νησιού και όφειλε να φέρει στην μικρή νησιωτική κοινωνία όσα βίωσε μέσα στους σκοτεινούς δρόμους της Αθήνας. Εμείς σαν επαρχία δεν έχουμε ακόμη ζήσει στιγμές απόλυτης εξαθλίωσης, ούτε είδαμε συνανθρώπους μας να παλεύουν για την επιβίωσή τους, μαζεύοντας ο,τιδήποτε τρώγεται από τους κάδους των σκουπιδιών. Δεν είχαμε την ατυχία να ζήσουμε από κοντά την γέννηση του φιδιού του νεοναζισμού και να το δούμε να αντρώνεται και να απειλεί σύσσωμο τον ήδη τραυματισμένο κοινωνικό ιστό.

 

Όλες αυτές τις εμπειρίες μας μετέφερε ο Μιχάλης με την παρουσίαση του βιβλίου, που έγινε την Τρίτη το απόγευμα στις 26 Αυγούστου στο «Καφέ Ραντεβού», με παρουσιαστή τον Γιώργο Μαύρο .

 

Μετά την εισαγωγή που έκανε ο Γ. Μαύρος, που ήταν όντως εμπεριστατωμένη και κάλυπτε όλες τις πτυχές τόσο του δημοσιογράφου Μιχάλη Τεζάρη, όσο και του κοινωνικοπολιτκού υπόβαθρου του έργου του, μίλησε ο συγγραφέας και ανέλυσε όλη αυτή την εμπειρία που βίωσε, κατά την άσκηση του δύσκολου επαγγέλματός του, το οποίο όμως ο ίδιος τιμά και σέβεται, όπως τιμά και σέβεται τον τηλεθεατή αλλά και τον αναγνώστη του βιβλίου αυτού.

 

Στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με το (μικρό) κοινό που προσήλθε για να τιμήσει τον δημοσιογράφο και την προσπάθειά του. Σημεία των καιρών η μικρή παρουσία του κοινού στην εκδήλωση αυτή και γνωρίζουμε πως ο Μιχάλης καταλαβαίνει από αυτά και δεν θα μπορούσε ένα παρόμοιο γεγονός να τον απογοητεύσει.

 

Τον ευχαριστούμε γιατί με την δουλειά του, μετέφερε σε όλους μας μιαν εικόνα που οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε, χωρίς να αποκρύπτεται τίποτα και χωρίς αλαλαγμούς για τα όποια «success story», που με τόση μαεστρία μας προβάλλουν τα μιντιακά εργαστήρια της μαύρης προπαγάνδας.

 

«Παλμός της Καλύμνου»

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...